O Mohanđiju i pravoslavlju

Uz Mohanđija sam naučila da poštujem roditelje, pretke, svece, muža. Naučila sam da volim bezuslovno i dajem nesebično.

Autor: Ivana Kalinić

Lektorisala: Dejana Vojnović

Imala sam privilegiju da na par dana posetim Kosovo. Mislim da bi, ne samo svaki Srbin, već svaki čovek, trebalo tamo da ode makar jednom. 

Ja sam imala blagoslov da na Kosovo odem sa Mohanđijem. 

Odrasla sam u ateističkoj porodici, nismo slavili Božić, Uskrs, niti slavu i mogu da kažem da sam i sama imala otpor prema tome, dok se Mohanđi nije pojavio u mom životu. Uz Njega sam osetila suštinu pravoslavlja i ponovo se povezala sa svojom matičnom tradicijom – pravoslavljem. 

Vera u mom srcu se budila polako i tinjala.

Prelomni momenat je bio kada mi je jednom prilikom, kao odgovor na traganje moje duše, rekao: ”Kako planiraš da dosegneš Boga, ako prvo ne poštuješ svoje roditelje, svoje pretke, svoje svece, ne slaviš slavu?”

To me je prelomilo i na neki način vratilo na fabrička podešavanja. Počela sam da se interesujem za svoje pretke, njihove živote, verovanja, poželela sam da slavim slavu, a nisam znala ni ko je naš svetac zaštitnik. 

I posle nekoliko godina vraćanja sebi, eto mene u najvećim našim svetinjama. 

U Gračanicu, Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane me nisu vodili roditelji, ni škola, niti smo išli tamo sa fakultetom, već me je odveo Mohanđi

Kažu mi da je idolopoklonstvo što držim Mohanđijevu sliku u kući. Držim i ikonu Sv. Justina Ćelijskog, Sv. Nikolaja Velimirovića, Sv. Vasilija, Sv. Zosima Tumanskog, Sv. Jovana Šangajskog, proroka Ilije, Bogorodice…

Uz Mohanđija sam naučila da poštujem roditelje, pretke, svece, muža. Naučila sam da volim bezuslovno i dajem nesebično. Prošla sam put od potpune neosetljivosti i neznanja do života koji je posvećen pomaganju drugima i davanju doprinosa svetu. I to sve bez mnogo reči, tehnika, pompe, samo uz Njegovo prisustvo. 

Ako je to greh, spremna sam da platim tu cenu, sa dubokom zahvalnošću i u miru sam sa tim.

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X