Joga nidra buđenja

„Joga nidra buđenja“ je duhovni metod balansiranja i aktivacije obe strane mozga koji jača odnos sa unutrašnjim posmatračem i ubrzava proces duhovnog buđenja. Radi se o intenzivnoj i potpuno bezbednoj tehnici koju sprovodi osoba duboko povezana sa svešću Mohanđija, vodeći prisutne duboko u spoznaju puta duše i svetlosti koja probija sve velove iluzija.

„Joga nidru buđenja“ mogu praktikovati ljudi svih starosnih dobi koji žele da se opuste, ali i duhovno napreduju. Doživljena iskustva i ljubav otvaraju srce, intenziviraju „žeđ“ za duhovnim oslobođenjem tokom sadašnjeg života i ubrzavaju nas na tom putu.

Za praktikovanje „Joga nidre buđenja“ nisu potrebne nikakve posebne pripreme. Radi se u ležećem položaju. Nakon lakih jogijskih vežbi zagrevanja po programu Himalajske škole tradicionalne joge (HSTY), zauzima se udoban ležeći položaj („šavasana“). Dalje putujemo pažnjom kroz sve delove tela po tačno određenom redosledu koji odgovara rasporedu centara u kori velikog mozga. Potom sledi efektivno opuštanje emotivnog i mentalnog tela kroz aktivnu vizualizaciju, dok se nesvesni deo uma aktivira kroz arhitipove i mi postižemo alfa-stanje moždanih talasa. Tokom ovog procesa, postavljamo svesnu nameru, tzv. „sankalpu“, jer Zakon Privlačnosti ovde aktivno deluje.

Zbog pojačanog unutrašnjeg svedočenja i time odvojenosti od „ega“, suočavanje sa unutrašnjim teretom koji čine strahovi, boli i blokade svih vrsta je znatno olakšano i bez trauma, a naše putovanje kroz život postaje mnogo lakše i prijatnije. Dugoročno, „Joga nidra buđenja“, ukorenjena u Mohanđijevu svest i Njegovo suptilno prisutstvo osnažuje nas da se hrabro suočimo sa svakim izazovom koji život donosi i ustoličava nas čvrsto na putu duhovnog oslobođenja.

U osnovi „Joga nidre buđenja“ nalazi se drevni metod efektivne progresivne relaksacije poznat pod nazivom „joga nidra“ tokom kojeg jogi (onaj koji praktikuje jogu) samo-indukuje svesni san. Slično tome, Joga nidra buđenja je predivan instrument „pratjahare“ (povlačenje čula) – Kada se svesnost potpuno odvoji od uticaja spoljašnjeg sveta, a ne pređe u stanje sna, svesnost postaje moćna i može se efektivno fokusirati na prevazilaženje i uklanjanje svega onoga što nas sprečava da dostignemo procvat našeg najvećeg potencijala.

Devi Mohan

„Nakon „Joga Nidre Buđenja“, učesnici redovno ostaju bez teksta, preplavljeni intenzitetom milosti koju smo doživeli. Posmatrala sam kako su svi prisutni sijali. Niko nije želeo napustiti prostor. Neki su uspeli verbalizovati ono što su doživeli, a većina je dalje sabirala utiske dok su njihove oči isijavale neizmernu Ljubav i zahvalnost koju nikada neću zaboraviti. Nekima je kičma bila vrela od energije, čelo je pulsiralo, a srčana čakra bivala skroz proširena, uz suze radosnice i osećaj ushićenja i osnaženja. Zaista je prelepo svedočiti kakvi nam sve blagoslovi, uvek iznova sveži i prelepi, pristižu od Izvora kroz Mohanđija. Naročito je velika privilegija, kao i odgovornost, biti instrument tih energija. Sa najdubljom zahvalnošću klanjam se Mohađiju, Guru Mandali, ovom prelepom putu, svesti i Ljubavi koja nas vodi.

“Devi Mohan, praktičarka „Joga nidra buđenja“

X