Svesno hodanje - vođena meditacija u pokretu

Smanjite nivo anksioznosti i ljutnje, povećajte samopouzdanje i vratite ravnotežu svom životu

Svesno hodanje je dinamična vođena meditacija u pokretu. Kreirao je Mohanđi, a prvi put je predstavljena na Međunarodnom danu joge, 21. juna 2015. godine. Filozofija koja stoji iza ove tehnike ukorenjena je u drevnim vedskim i budističkim principima i praksama. Ova jednostavna, ali duboko transformirajuća tehnika dostupna je besplatno, ljudi je lako mogu praktikovati i prilagoditi se načinu života koji ona nalaže, bez obzira na uzrast i pol. Kao i kod većine Mohanđijevih tehnika, jednostavnost tehnike Svesnog hodanja zavarava nas po pitanju njene ogromne transformativne moći.

Zašto Svesno hodanje?

Oči troše veliku količinu energije iz našeg sistema. Oscilirajući um, koji bez prestanka putuje između prošlosti i budućnosti, retko se zaustavljajući u sadašnjosti, troši ogromnu količinu naše energije.

Što je više naše energije usmereno na sadašnji trenutak, to bolji kvalitet života možemo postići. Kada hodamo nesvesno, puštajući čula da slobodno lutaju, trošimo mnogo više energije nego inače. 

Kod Svesnog hodanja naš pogled je fiksiran unutar polja koje se proteže do jedan korak ispred nas i sva naša pažnja nalazi se unutar našeg energetskog polja (aure).

Iako hodamo, pošto pogled ne izlazi iz našeg energetskog polja, gubitak energije je smanjen. Kada naša energija cirkuliše unutar našeg energetskog polja, postajemo potpuno energizovani i podmlađeni.

Ako se pravilno izvede, 30-minutno Svesno hodanje ima učinak duboke trosatne meditacije.

Tehnika

Korak 1: Držite kičmu uspravnom.

Korak 2: Držite vrat blago savijenim.

Korak 3: Držite prsa otvorenima.

Korak 4: Držite ramena ravnima.

Korak 5: U svakom trenutku budite svesni svoje kičme.

Korak 6: Hodajte sa pogledom unutar jednog svog koraka.

Benefiti

Povećava nivo ravnoteže u životu

Povećava nivo energije i integriteta

Smanjuje nivo anksioznosti i zabrinutosti

Povećava nivo samopouzdanja i samopoštovanja

Promoviše samokontrolu

Smanjuje broj emocionalnih blokada

Promoviše prisustvo uma

Povećava jasnoću i svrsishodnost života

Osnažuje nas pred negativnostima

Povećava koncentraciju

Ublažava ljutnju, nesigurnost i strah

Često postavljana pitanja

Ne. Pažnja će u tom slučaju biti podeljena. Ovaj vid šetnje je meditacija. Možemo je nazvati dinamičnom meditacijom u pokretu jer je telo u pokretu dok doživljavamo mirovanje kičme i očiju. Svaka veza sa drugim bićem ometaće izvođenje ove tehnike.

Dok hodate, izbegavajte razgovor. On će rezultirati ometanjem. Ovaj vid hodanja povećava koncentraciju, samokontrolu i prisutnost. Dakle, ako morate nešto reći ili izraziti – zaustavite se, kažite šta imate i onda nastavite.

Svesno hodanje treba raditi na stabilnim podlogama. Traka za trčanje nije stabilno tlo, stoga nije pogodna za izvođenje ove tehnike.

Izvođenje ove tehnike neće trajati duže od 30 minuta, jer bi pažnja opala nakon tog perioda. Preporučuje se da Svesno hodate nekoliko puta dnevno, umesto jednom, a duže vremena. Voda, dakle, možda neće biti potrebna tokom izvođenja ove tehnike. Možete je piti pre ili posle, inače će vam ta aktivnost nepotrebno odvući pažnju. Smatrajte izvođenje ove tehnike meditacijom. Za vreme meditacije ne pijemo vodu. Svesno hodanje je meditacija.

Hodajte polako. Hodajte sa punom svešću. Hodajte dovoljno polako da ne izgubite fokus.

Deca tehniku Svesnog hodanja mogu izvoditi od svoje pete godine.

Vaša aura zauzima prostor od jednog koraka oko vašeg fizičkog tela. Kada gledate taj jedan korak ispred sebe, ostajete u polju svoje aure i energija cirkuliše unutar nje. Ako pogledate dalje ispred sebe, napuštate svoje energetsko polje. Svesno hodanje bi bilo dobro da praktikujete u parkovima i na lokacijama gde je tlo ravno i predvidljivo. Izvođenje tehnike Svesnog hodanja se ne preporučuje dok hodate ulicama jer može biti opasno. Takođe, gledanje od nekoliko koraka ispred sebe nije deo tehnike Svesnog hodanja i neće doneti efekte i prednosti njenog praktikovanja.

Saznajte više

Ako želite da vidite Mohanđija kako govori o prednostima tehnike Svesnog hodanja, posetite ovaj link. Ako želite da pročitate iskustva praktičara iz celog sveta, posetite ovaj link. Ako želite da saznate više o drugim naprednim tehnikama koje poboljšavaju efekte tehnike Svesnog hodanja, možete pročitati više na sledećem linku. Za preuzimanje naše brošure o Svesnom hodanju kliknite ovde.

Naša globalna zajednica stalno raste i trenutno je aktivna u 19 zemalja sveta. Svesno hodanje izvodi se na različitim lokacijama širom sveta – u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Indiji, Maleziji itd.

Ako želite da saznate više ili imate bilo kakva pitanja u vezi tehnike Svesnog hodanja, kontaktirajte naš tim na: svesnohodanje@mohanji.org

   

X