Erupcija bezrazložnog smeha

Bezrazložan smeh snažno ispire um. Um ne može da ostane kada nema razlog. Um opstaje zahvaljujući razlozima.

Autor: Biljana Vozarević, Srbija

17 – 26. avgust 2023.

Iskustvo tokom programa Osnaži se 5.0 u Mohanđi Centru Mira u Obrenovcu u Srbiji

Ponekada radimo naporno da bismo dobili najbolje rezultate, ali sa druge strane, ono najbolje se dešava iznenada, bez očekivanja. To sam naučila i prihvatila – u oba slučaja dobijamo ono što zaslužujemo a ne ono što želimo. Život nam donosi rezultate onoga što smo radili u prošlosti, bilo da smo toga svesni ili ne. Tokom programa Osnaži se 5.0 u Mohanđi centru mira u Obrenovcu, Mohanđi je puno puta rekao: “Onaj ko je zahvalan on je u milosti.” Što više zahvalnosti imamo to više milosti skupljamo. I milost je jedina stvar za koju se vredi boriti. Pomaže puno na duhovnom putu.

Bilo je to na drugom “Osnaži se 5.0”, koji nas je vodio dublje nego prvi. Planirano je da nam pomogne da se povučemo od čula. Zbog toga je važna doslednost. Svaki “Osnaži se 5.0” nas vodi dublje u sebe. Tokom desetodnevnog programa intenzivne duhovne prakse, imali smo izuzetno okruženje – odgovarajuću vegansku hranu, spavanje, prirodu i energizovano mesto sa murtijima Ganeše, Datatreje i Širdi Sai Babe na samom mestu programa. i pravi duhovni Majstor je bio tamo. Bila bi to velika nepravda prema sebi da to nismo u potpunosti iskoristili. Svako Mohanđijevo vođstvo sam iskreno poštovala.

Mohanđijevo sveznanje

Mohanđi je spontano pokazivao svoje sveznanje. Na primer, pozivao je ljude po imenu tokom fotografisanja. Kako je znao njihova imena? Nikada ih ranije nije uživo sreo. Ili ako i jeste, bili su u publici i nisu se jedni drugima predstavili. Rekao je: „O, Tihomire, dođi“, toplo kao najboljem prijatelju. Ili, „O, Isidora“…

Drugi primer je kada je Devi pomenula kako je Mohanđi primetio da je nekim ljudima naduven stomak    pa ju je usmerio da radi pavanmuktasanu, joga položaj za to.

Tokom jutarnjeg satsanga, Mohanđi je direktno rekao: „Vidim o čemu razmišljate. Misli su vam lude. Više volim da ih ne gledam puno. Ovde ste prisutni fizički ali ste umom na nekom drugom mestu. Razmisljate šta će biti za ručak. To je stvarno glupo stanje da se bude u njemu.”

Erupcija bezrazložnog smeha

Radila sam novu tehniku koju nam je Mohanđi dao za ovaj program koliko sam mogla. Ponekad sam preskočila ručak ili večeru jer nisam htela da prekidam praksu ili sam toliko uronila u sebe da nisam čula poziv.

Ranije sam se uvežbala da osetim energiju unutar sebe i sada sam imala dovoljno vremena da to radim. Dah i ja smo bili kao dva ljubavnika koja se trude da budu u skladu sa otkucajima srca. Bilo je trenutaka kada je ovaj orkestar bio bučan i raštimovan, i na sreću, bilo je trenutaka kada je svirao nebeske simfonije unutrašnjeg carstva. Onda ništa iz spoljnjeg sveta nije moglo da me uznemiri. Osećala sam se kao da lebdim u čamcu na mirnom moru, sa povetarcem na telu i iznenadila sam se kada su organizatori rekli da je to bilo deset najtoplijih dana u godini.

Desetog dana, posle dugo sedenja, želela sam da malo protegnem telo. U trenutku kada sam dotakla pod telom i spustila glavu, srce mi se otvorilo. Preplavili su me nekontrolisani, ekstatični smeh i suze kao kada beba ili tek prohodalo detence počne da se smeje i cereka. Smeh koji se graniči sa plakanjem. Suze su se kotrljale iz uglova očiju sve do ušiju.  Erupcija smeha praćena plakanjem od radosti, trajala je i trajala, po mom osećaju, pola sata. Bilo je to čisto blaženstvo izvan vremena i prostora.

Kada sam počela da razmišljam šta je to, smanjilo se udah-dva, i onda ponovo nastavilo. Na sreću, erupcija je bila mnogo jača od mog uma a srce je moglo da izdrži takvu eksploziju. U tim trenucima sam se Mohanđiju obraćala sa zahvalnošću, zahvalnošću, zahvalnošću za ovo iskustvo i želela sam da traje zauvek.

Ranije sam jednom doživela takav produženi, ekstatični smeh na ritritu sa Mohanđijem u Andrevlju i jednom posle Svesnog plesanja sa Devi tokom aratija Sai Babi koji je potom  usledio. Ali oba puta je to bilo podstaknuto nekom aktivnošću. Ovde je to došlo iz tišine i kao kumulativni efekat Joga nidra maratona sa Devi i drugih procesa koje je omogućio i pratio Mohanđijev energetski rad. Radio je na svakom od nas pojedinačno, kao uvek. Iako su ritriti grupni programi, uvek imamo pristup prilagođen svakom pojedinačno.

Mohanđi kaže: “Bezrazložan smeh snažno ispire um. Um ne može da ostane kada nema razlog. Um opstaje zahvaljujući razlozima. Kada je um ispran, ego i intelekt su takođe isprani. Kada je sve isprano, unutrašnjost postaje prazna. Kada nema razloga, nema ni aroma ili nijansi. Nema misli. Nema planova. U tom praznom prostoru, kada je sve poništeno, mogu da se dogode ključne promene u karakteru i fizičkom telu. To je podstaknuto prividnom aktivnošću kao što je smeh.

Međutim, bezrazložan smeh je isto što i tišina postojanja. To je unutrašnja nepomičnost jer je um miran. Um ne zna šta se dešava. On je zbunjen. Bezrazložan, spontani smeh nema obrazac ni razlog. Nije vezan nekim posebnim nadražajem, čak ni radošću. Ne bazira se ni na čemu.

Prisustvo višeg bića, nekoga ko je ovladao svojim umom ili istinski duhovne osobe moglo bi možda da utiče na ovo iskustvo kod tragaoca ako se odreknu analize, osuđivanja i upoređivanja. Ako tragalac priđe Majstoru prazan i bez plana, obično mu Majstor podari veliku radost bez razloga. Ako mu priđe sa jasnim planom, često rezultat bude razočaranje. Ovde je ključ u praznini a korist je neverovatna.

Kada iznutra raste radost bez razloga, kada blizina Majstora koji je prazan podstakne tu čistu, bezbrižnu, unutrašnju radost, u fizičkom telu istinskog tragaoca desi se nekontrolisani smeh koji mu ispire i isprazni um.

Na praznom slikarskom platnu Majstor postavlja seme besmrtnosti – duhovno oslobođenje. To menja navike, karakter, čak i sam život. Može da uspostavi tišinu iz srži. Može da stvori čaroliju u životu. Bezrazložan smeh ima moć kao 1000 iskrenih meditacija. To omogućava blizina viših bića i njihovo prepoznavanje, doživljavanje i osećanje pre nego samo viđenje.“

Ovakvo iskustvo je za mene jedinstveno, ali nije ograničeno na samo neke odabrane. Sećam se da je  2015. godine Radž Seti pisao o  svom iskustvu u Škotskoj. On je to nazvao „Nasmejani Buda, Mistični sastanak sa Mohanđijem“. Bio je strastveni pušač i želeo je da ostavi cigarete ali nije mogao. Posle toga je prestao da puši.

Drugi primer je Deva koji je došao čak iz Amerike. Ispričao nam je kako je jednom pitao Mohanđija šta je blaženstvo. Mohanđi ga je potapšao po leđima nekoliko puta. Deva je prasnuo u smeh i nije mogao da prestane da se smeje. Sada se on seća tog iskustva i mesta gde je pravo svetlo. Tokom fotografisanja, kad god bi Mohanđi nežno potapšao njegova leđa, nije mogao a da se ne nasmeje. Deva stalno naglašava da ljubav nije samo urođena u nama već da je takođe jedina potreba koju treba da izražavamo u svojim životima.

Biće mi potrebno neko vreme da se sve slegne i da shvatim koje su se sve promene dogodile na suptilnom nivou u mojoj ličnosti i na telesnom nivou. Osećam više prihvatanja i dublju opuštenost kao rezultat toga. Izvesno je da postoji veća stabilnost, fokus i mir. Odrekla bih se 1000 odmora u Turskoj, 1000 odmora na Azurnoj obali i 1000 odmora u Egiptu za jedan dan u Mohanđijevom božanskom prisustvu.

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X