Bog i duhovnost – Istina

Ako je vaš cilj da rastvorite um, onda iskustvo postajete vi. Kada počnete da doživljavate prisustvo Boga iznutra, kako ćete se moliti nečemu spolja?

Nikada ne treba da se zavaravamo. Istinska duhovnost se ne odnosi na osećaje. Radi se o stabilnosti. Zapamtite, ako neko kaže: „Imao sam sjajna iskustva“, a vi niste imali iskustva, to ništa ne znači. Kada ste mirni, vi ste iskustvo, a ne onaj koji ima iskustvo. Kada se sve više približavate sebi, vi postajete iskustvo.

Vi ste iskustvo


Zamislite kap koja pada u okean. Kap više ne može da doživi okean. Kap je okean. Kada je kap odvojena od okeana, ona može razumeti da postoji okean odvojen od nje. Postoji mnogo vode van kapi. Ali, kada kap padne u okean, ona postaje okean. Gde je tu iskustvo? Kap je iskustvo.

Da li razumete šta govorim? Dakle, ako želite iskustvo, morate zadržati um. Ako je vaš cilj da rastvorite um, onda iskustvo postajete vi. Čak se i cela vaša ideja o molitvi nekome menja. Kome ćete se moliti? Kada počnete da doživljavate prisustvo Boga iznutra, kako ćete se moliti nečemu spolja? Vidite, ovo su stvari koje su samo teorije. Ako to ne razumete, nema veze.

Iskustvo Boga


Molim vas da shvatite da postoji toliko stvari koje smo razumeli na osnovu knjiga ili nečeg izvan, kao  koncept. Bog treba da bude ovakav. Trebalo bi da ima ljudski oblik. Voli ili ne voli ljude. Neko ko kaže: „Sviđaš mi se“, neko ko kaže da mu se ne sviđaš. Pokaži svoju ruku: “Prebiću te.” Ovakvog Boga nikada nisam video. Nikada to nisam doživeo.

Priča


Znate priču o Šri i Ramakrišna Paramahansi. Upadao je u ekstazu gledajući Mahakali, boginju koju je obožavao. Ona dolazi ispred njega, a on pada u trans, u ekstazu.

Jednom je veliki majstor po imenu Totapuri upitao Šri Ramakrišnu: „Gde je za tebe Kali?“ Šri Ramakrišna je rekao: „Ona dolazi ispred mene. Gledam je i ulazim u ekstatično stanje.” Pitao je: “Koliko često?” Rekao je: “Sve vreme.” Onda mu je Totapuri dao mač: „Sledeći put kada Kali dođe, iseci je na komade.“ Šri Ramakrišna je prigovorio: „Ne, ne, ne mogu to da uradim. Obožavam je.” Totapuri je rekao: „Ako želiš da prevaziđeš ovo stanje, moraš da je isečeš na komade. Sve dok je ona izvan tebe – ti ne ideš nikuda.”

Sledeći put kada je Kali došla, Ramakrišna je pokušao da podigne mač, ali nije mogao. Pokušao je mnogo puta. On to nije mogao da uradi. Zato je rekao Totapuriju: „Ja sam bespomoćan. Nisam u stanju da to uradim.” Totapuri je odlučio da mu pomogne. Pomogao je. Teškom mukom, sledeći put kada je Kali došla, Ramakrišna ju je isekao na komade. Kali je ostala u njemu. Postao je jedno sa njom.

To znači trajna ekstaza. Kali više ne dolazi, više ne postoji svet spolja. Sva sreća, radost, ekstaza, ‘Mast’ (Šiva – onaj koji je slobodan) je unutra. Ovo je istina. Dakle, to je drugačiji svet. Dajem vam ove savete kako biste razumeli šta istina zvana Vi predstavlja.

Shvatite, vi ste duhovnost.
Ne deo vas, niti deo van vas samih. To ste vi.
Tek tada dobijate pravi odgovor.
Mohanđi

Šta možemo dobiti od istinske duhovnosti?
Ništa.
Šta možemo izgubiti?
Sve što nas vezuje kroz sve živote.
Sve nesigurnosti i strahove.
Ono što tada ostane je samo MIR.
Mohanđi

 

Originalni tekst možete pročitati ovde. 

Prevela: Violeta Popović
Lektorisala: Dejana Vojnović

Podelite ovu objavu

X