Usudi se da budeš slobodan

Ako je u Osnaži se 1 trebalo da spoznamo ko mi nismo, u ovom drugom delu trebalo je da naučimo da živimo ono što mi zapravo jesmo.

Autor: Olivera Miškić

Lektorisala: Dejana Vojnović

Od 2014. kako sam otišla na prvi ritrit sa Mohanđijem, trudila sam se da ne propustim nijedan njegov program, bar kad je reč o Balkanu. Ako bih morala da izaberem jednu reč koja je po meni ključna za sve njegove programe i ritritove na kojima sam bila, onda je to transformacija. Svaki susret sa njim mi je doneo unutrašnju promenu koja se reflektovala ne samo na moj život, već je na jedan suptilan način uticala pozitivno i na moju porodicu.

Zbog epidemiološke situacije poslednje dve godine naši susreti su se preselili na onlajn platforme, ali to ne da nije smanjilo snagu programa,  već naprotiv, sve se intenziviralo. Kao da nas je spremao da što jači i stabilniji dočekamo ono što dolazi  svuda u svetu.

Sa nestrpljenjem sam očekivala i pitala se šta li nam je spremio za program pod nazivom Osnaži se 1 u septembru 2021. Iz iskustva sam znala da ako si otvoren, promene kreću odmah, a nekad se to i telesno oseti.

Mohanđi nam je kao i uvek davao na prvi pogled veoma jednostavne zadatke, ali što su jednostavniji, to su zapravo suptilniji i moćniji. U jednom momentu programa osetila sam bol iza desne lopatice, što mi je inače slaba tačka. U toku dana to se već razvilo u lagani spazam i ja sam brzo zakazala masažu da ne bi došlo do pogoršanja i ukočenja. Obično mi je u tim trenucima dovoljan jedan do dva tretmana šijacu masaže i to prolazi. Međutim, posle treće masaže ne da nije otišlo, nego me je sve više stezalo. I tada sam shvatila, moje telo mi govori da potpuno otpustim uverenje koje se zahvaljujući programu pokrenulo iz dubine podsvesti i ostalo negde zaglavljeno na fizičkom planu. Sinula mi je lampica, “Ovo je nešto duboko, treba sad sve da pustiš.” Shvatila sam, ništa ne vredi na fizičkom nivou da radiš, samo na energetskom. Pozvala sam moju prijateljicu, Mai Tri praktičarku, da mi uradi jedan tretman. Sve se namestilo, te večeri je bila slobodna. Već na samom početku tretmana osetila sam kako se energija pokreće u mom energetskom telu. Vrtlozi energije su me sve više umirivali. Osetila sam kako se nešto otkačilo i odblokiralo u predelu grudi dok sam tonula u dubok san. Obično ljudi jedva čekaju da čuju neki feedback od strane Mai Tri praktičara, ali ja se nisam budila do jutra. Znala sam da je otišlo sve što treba da ode. Ujutru nije bilo traga ni spazmu ni bolu. Kao rukom odnešeno. Tako Mohanđi na razne načine pomaže da se oslobodimo matrica i blokada koje nas zarobljavaju i sprečavaju da budemo istinski snažni. Bila sam oduševljena jasnoćom, dubinom i efikasnošću programa.

Nakon Osnaži se 1 sačekao me je, kako to već biva, novi izazov u životu. Jer kad dobijete snagu, spremni ste za novi rast. Moj otac je dospeo u Kovid bolnicu sa teškom obostranom upalom pluća. Doktori su vrteli glavom i vrlo ljubazno skretali mi pažnju da je on star, devedeseta mu je godina i da ne gajim prevelike nade za tatino izlečenje. Molila sam se samo da se tata vrati makar i na jedan dan kući i ako treba da napusti telo neka to bude u njegovoj kući, kako je i sam želeo.

Nakon serije Kovid Mai Tri tretmana, tata se na čuđenje lekara dosta brzo oporavio, i nakon dve nedelje je napustio bolnicu.

Međutim, kreće novi izazov u životu. Tata ne može sam na noge, ima 90 godina, oporavlja se sporo, nabavljam koncentrator kiseonika za kućne uslove, pronalazim osobe koje mogu da se brinu o njemu jer mu treba pomoć 24h. I dolazi novi Osnaži se 2 program.

Ako je u Osnaži se 1 trebalo da spoznamo ko mi nismo, odnosno ko mi stvarno jesmo, u ovom drugom delu trebalo je da naučimo da živimo ono što mi zapravo jesmo – čista svest bez strahova, emocija, misli i vezivanja za ono što steknemo u životu, a što je tako krhko i prolazno i predstavlja samo jednu iluziju uma koji voli da nas vezuje i odvlači nas od naše snage i suštine.

Program je odmicao svaki dan sa jasnim zadacima koji su bili jednostavni, ali sve što Mohanđi zapakuje u jednostavnost je zapravo jako duboko i prodire u najsuptilnije delove naših bića.

Spolja u mom životu su se stvari sve više komplikovale. Svakodnevno sam se susretala sa novim izazovima oko tatinog zdravlja. Tri kruga uporne bakterijske infekcije Klostridije koja se teško leči u vanbolničkim uslovima, a može da ima i smrtni ishod, česti pozivi usmereni ka hitnoj pomoći u toku noći zbog naglih skokova krvnog pritiska i pada kiseonika. Taman smo se izborili sa crevnom infekcijom, pojavila se upala pluća. Nekako pronalazim doktora koji u svoj ovoj Kovid situaciji hoće da dođe u kućnu posetu i on mi nakon tatinog pregleda kaže: „Olja, on mora u bolnicu.“ Bila sam odlučna da tati uslišim želju i omogućim svu negu i terapiju kod kuće. Ako je ovo kraj života, neka bude gde on to želi, u svojoj kući.

U mom unutrašnjem svetu su se takođe svakodnevno odvijale ogromne promene. Svaki dan sam bila praktično stavljena na test da se suočim sa najdubljim strahovima, matricama, vezivanjima. Kao da mi je život nameštao poligon za praktično vežbanje onoga što smo na programu saznavali. Osećala sam kako mi Mohanđi daje energiju i kako to on već zna, na nežan ali jasan način, pruža vođstvo i nikad nas ne napušta. Međutim, mi moramo da hodamo svojim nogama. Moja vera je sve više jačala. Znala sam da imam snagu da se suočim sa bilo čime što će mi sledeći dan doneti. Pored problema sa tatinim zdravljem, moj posao je takođe zapao u krizu. Mučili su me veliki problemi sa mojom decom. Kao da se sve nagomilalo baš u tom trenutku da mi odvuče pažnju od programa i ubedi me kako ništa nema smisla i šta ja sad tu gubim vreme na online programu, meditiram, kontempliram i sl. Međutim, nisam odustajala. Kada su me strahovi i ogromni izazovi sa decom pritiskali, primenjivala sam baš ono čemu nas je Mohanđi učio. Nekad mi se činilo da svaki dan imam oscilacije gore dole, kao da počinjem iz početka. Ali, sve je to zamka našeg uma. Svaki trenutak svesnog življenja je važan i nikad nije uzaludan. Svesno življenje je ono što ostaje na našem životnom bankovnom računu i pruža stabilnost.

Kako je vreme odmicalo, u meni je raslo prihvatanje svake situacije. Uspevala sam da i u najkriznijim trenucima sačuvam mir u glavi i donosim dobre odluke. Nisam dozvoljavala strahu i pitanjima tipa „zašto se ovo događa“ da mi odvuku pažnju i svakodnevno sam se konektovala sa Mohanđijevom svešću. Nisam se predavala očaju, već Mohanđijevom vođstvu sa dubokom verom. I vođstvo je uvek došlo u vidu dobrog doktora, dobre terapije, dobre osobe koja će negovati tatu. Mnoge moje matrice iz prošlosti, pa i iz mog detinjstva, isplivavale su na površinu zahvaljujući metodama koje smo učili i svakodnevno primenjivali, da bi bile osvetljene svesnošću i na taj način rešene.

Moja omiljena tehnika je takozvana ’’Pauza’’ koja me na moćan i jednostavan način bukvalno ukoreni u meni samoj, u središtu sopstvene snage. Ona je samo jedna od mnogobrojnih alatki i smernica koje Mohanđi pruža.

Dok ovo pišem, stižu novi izazovi zdravstvene i emotivne prirode u mojoj porodici. Međutim, osećem se kao da sam skinula neke terete sa leđa, jasnije vidim, mirnije prihvatam sve što mi dolazi, uspevam da predupredim brigu, da ne reagujem, da posmatram sebe, svoje misli i emocije, da prigrlim onaj deo sebe koji smatram neuspešnim i tu otkrijem da je prihvatanje tako moćno, da se suočim sa smrću voljenih, jednom rečju, osećam se osnaženom.

Mnogi se pitaju koja je svrha našeg života? Svrha je da ti budeš ti! A ko si to ti? Ko sam ja? Koji deo mene je istinski? Da li nas je neko ikad učio da odgovorimo na to pitanje ili pokazao put kako da dođemo do odgovora? Da li ja pronalazim snagu i uporište u onome što sam stekla u životu, materijalnom, ili u pozicijama koje sam osvojila obrazovanjem, profesionalno ili na neki drugi način? Ko sam ja kada su u pitanju moji odnosi? Da li sam ja emocija ili misao koja mi ne da mira, ili moji stavovi koje sam stekla u životu ili nasledila od roditelja i društva? I, ko sam ja kad se sve to promeni ili nestane pozicije, posedovanja i odnosa? Šta onda, da li neki deo mene nestaje sa tim, ili je to čista iluzija uma?

Odgovori su sami polako isplivavali kako je program odmicao i kako sam sve više dozvoljavala da se oni pojave. Rigidne strukture ega su se rastvarale lagano pod uplivom čiste ljubavi i svesti. Zapravo, kako nestaju strahovi i sumnje, ljubav se sama pojavi i preplavi te kao da je čekala tu negde iza ćoška da joj konačno otvoriš vrata.

Mohanđi je majstor koji te odvodi u središte tebe samog, da tu otkriješ koja se ogromna snaga krije iza uloga sa kojima se poistovećujemo u životu. Mi nismo te uloge (čerke, majke, supruge, doktori, sestre…). One su prolazne i zapravo možemo da ih proživimo i iskusimo sa mnogo više lakoće kad se za njih ne vežemo, već spoznamo taj večni aspekt sebe. I, zaista, ovo putovanje u svoju unutrašnjost, zahvaljujući intenzivnom i do sitnica dobro organizovanom programu, donelo mi je mir i stabilnost. Bez obzira što se oluja u mom svakodnevnom životu ne stišava, čak stižu i novi izazovi, ja sad znam kako da se povežem sa tim mirom koji je u središtu mene same. I znam da je taj mir kao izvor uvek tu postojao i uvek će tu biti. To je nemerljiv poklon i blagoslov koji sam dobila i dalje dobijam kroz programe Osnaži se i samu konekciju sa Mohanđijem.

Kako on kaže: ’’Istina leži unutar tebe i čeka da je otkriješ. Istina je refleksija tebe samog.’’

Jedva čekam novi program Osnaži se 3 u februaru 2022, koji je posvećen majstorstvu. Mohanđi nas sprema da postanemo majstori nad svojim sopstvenim umom, što vodi ka potpunoj slobodi. Da li postoji išta vrednije od toga?

Beskrajno sam zahvalna mom učitelju i guruu Mohanđiju na svakoj reči, smernici, velikoj podršci, vođstvu i ogromnoj ljubavi za sve nas.

Moj duboki naklon pred tvoja stopala, dragi Mohanđi.

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X