Prihvatiti sebe i ispoljiti svoju jedinstvenost

Po prvi put u velikoj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu, održan je program pod nazivom „Veče indijske kulture i duhovnosti“

Prihvatiti sebe i ispoljiti svoju jedinstvenost – glavne su poruke programa održanog u Zrenjaninu, 25. septembra 2021.

Kroz priču, pesmu, tradicionalni ples, himalajsku tradicionalnu jogu, vežbe disanja, kao i meditaciju predstavljena je jedinstvena kultura ove zemlje. Cilj programa u Zrenjaninu bio je da uz pomoć tehnika koje su predstavljene i njihovo svakodnevno praktikovanje čovek pronađe u sebi svoju jedinstvenost, mir, da prihvati sebe, a da potom to preslika i na društvo u kojem živi. Ovo veče bila je prilika da se prisutnima predstavi i rad Udruženja Mohanđi Srbija i ACT Fondacije koja je aktivna na području Zrenjanina gde je pokrenut i veliki projekat sadnje voća.

„Šta možemo početi da činimo od danas?“ “Budite odgovorni“, odgovorio je Atmananda. „Znajte da ne predstavljate samo sebe, već čitavu lozu. Poštujte svoj položaj i moć da lozu učinite boljim mestom za svoje prethodnike, kao i za one koji će tek doći. Ne diskriminišite nikoga. Samo volite. Ljubav je najbolji lek za karmu. Budite dobri i činite dobra dela. U tome je tajna. Delite i rastite. Život treba da bude potpuno nesebičan i slobodan. Dajte više nego što uzimate. Uvek budite ljubazni. Budite velikodušni. Poštujte svece i duhovne ljude. Poštujte zemljoradnike zbog toga što vredno rade po kiši i suncu kako vi ne biste zaspali gladni. Poštujte zakonodavce i zaštitnike zakona. Zbog njih ste bezbedni i zaštićeni. Poštujte decu, jer od vas uče kako se poštuju savremenici“, odlomak je iz Mohanđijeve knjige „Mast-ekstatičan“ koja je prevedena na srpski jezik, a čiji odlomci su u više narata pročitani ove večeri. Svaka reč iz ove knjige vodi ka dubokim unutrašnjim istraživanjima i potragom za smislom i svrhom života. 

Tokom dva sata programa gosti u KC Zrenjanin su se upoznali i sa tehnikom Svesnog hodanja, Mai Tri tehnikom, kao i indijskom drevnom formom dinamične meditacije, koja je vođena zajedničkim pevanjem. U pitanju su kirtani, koji su izuzetno cenjeni zbog njihove sposobnosti da izazovu iskustva transformacije i da umire i uzdignu um, za kratko vreme i uz punu koncentraciju na glas i zvuk. Gosti su uživali u kirtanima i bađanima na autentičnim instrumentima, u izvođenju Lotos benda.

Većina prisutnih imala je prvi put priliku da čuje o osnovama himalajske tradicionalne joge, a to su jednostavnost i življenje u potpuno prirodnom stanju u kojem su telo, um i duša u harmoniji i u miru. Nakon toga, svi prisutni su zajedno uradili par laganih vežbi, zatim su usledile vežbe disanja i meditacija Sloboda.

Himnom Svetske alijanse svesti (World Consciousness Alliance), pesmom Reimagine, koja govori o viziji novog sveta, sveta u kome vladaju mir, ljubav i harmonija među svim živim bićima, bez ikakvih podela, završeno je ovo divno veče.

Podelite ovu objavu

X