Uspešno završen prvi Festival svesti u Beogradu!

Prvi Festival svesti otvorio je svoja vrata 24. jula 2021. na Adi Ciganliji, u Beogradu, Srbiji.

Ovom posebnom prilikom okupili su se Mohanđi porodica, prijatelji, počasni i uvaženi gosti, sa mnogo razloga za slavlje, u svetlom ispunjenom zagrljaju punog meseca.

Prvi događaj ove prirode ikada bio je prilika da se energizuju i ispune čula, kao i naš duhovni potencijal, da slavimo život i to ko smo.

Prvi učesnici okupili su se u festivalskom prostoru rano ujutro kako bi učestvovali na času joge u 7.30 u organizaciji Himalajske škole tradicionalne joge, nakon čega se Mohanđi obratio prisutnima uvodnom rečju o važnosti Povratka Sebi, što je ideja vodilja ovog festivala.

Deo učesnika je potom zaronio u svet unutrašnjeg mira i izobilja kroz meditaciju Moć čistote koju je vodila Devi Mohan, dok su se ostali prepustili istraživanju festivalskog sadržaja i birali da iskuse i uživaju u Mai Tri tretmanima, tradicionalnim tretmanima kineske medicine ili veganskom doručku.

Svu decu koja su bila na festivalu je pozdravio EBC – Klub ranoranilaca za decu Balkan u posebno dizajniranom prostoru za dan ispunjen zabavom i istraživanjem.

Voda je život. Ako samo pogledamo oko sebe i unutar nas samih, možemo da osetimo da samo postojanje zavisi od svake kapi H2O. Kako možemo da učinimo naš unutrašnji i spoljašnji svet boljim mestom dopuštajući da život teče? Dolf Zantinge, priznati naučnik, podelio je sa publikom festivala uvide u svoja fascinantna otkrića o koherentnoj vodi koja stvara svestan svet.

Drevna čuda ajurvede su sledeća predstavljena na glavnoj bini festivala. Uvaženi istraživači iz Indije – dr Rašmi Pramod, dr Sarbesvar Kar, prof. dr Abhiđit Ghoš Vaidja Pavankumar Rameš Godatvar pridružili su moderatoru Ami Hjudžes u panel diskusiji o drevnoj indijskoj nauci o životu. Između ostalog, kao jedno od drevnih blaga Indije, naglašen je značaj onoga što jedemo jer to direktno utiče na naše telo i um.

Kutak za vegansku hranu, koju je pripremala Mohanđi porodica iz Indije, Velike Britanije i Srbije, donosio je jedinstvene i izuzetne poslastice u kojima su svi uživali do kraja trajanja festivala. Većina nas je posetila ovaj kutak više puta i oduševila se bogatim izborom ukusnih, a zdravih jela. Nakon transformativnog procesa “Poveži se sa sobom” – koji je imao za cilj da se oslobodi i prepozna jedinstveni potencijal koji nosimo, pod nežnim vođstvom Devi Mohan – Jelena Fassbender i Lotus bend su oduševili festivalsku publiku pevajući bađane i kirtane, indisjke duhovne pesme. Baš kao što se to tradicionalno radi u majci Indiji, velika grupa posetilaca se sa puno entuzijazma priključila zajedničkom pevanju i plesu, dok su na stekdžu pored predstavljeni tradicionalni indijski ples i borilačke veštine.

Ono što je posebno obeležilo ovaj festivalski dan bile su promocije dve nove Mohanđijeve knjige – „Tišina Šive“ i „Uspeh“. Ovim povodom, Mohanđiju i Madusudanu Radžagopalanu, izvršnom direktoru Mohanđi Fondacije na globalnom nivou, pridružili su se njegova ekselencija gospodin Dimas Hesus Alveranga, počasni ambasador Venecuele u Srbiji i gospodin Vidžej Kumar, prvi sekretar ambasade Indije u Srbiji. U atmosferi međusobnog prijateljstva i razumevanja, dva počasna gosta su izrazila podršku vrednostima i viziji Mohanđi fondacije širom sveta koju dele obe njihove države. Popodne je obeležio sastang, transformativni razgovor sa Mohanđijem. Neke od mnogih mudrosti koje je podelio odgovarajući na pitanja učesnika festivala su:

“Danas slavimo ljude poput Mahatme Gandija, Isusa Hrista, Nikole Tesle, itd. Zašto ih se svet seća? Zato što su oni uložili same sebe u svet. Samo vi nemate ograničenja, neograničeni ste, sve ostalo je ograničeno. Vi ste istinski put do uspeha.“

„Prvi korak ka jedinstvu je ujedinjenje uma – um je raštrkan u prošlosti i budućnosti, tako da treba da ga dovedete u sadašnjost. Pre nego što razgovarate, uverite se da je vaš um prisutan u rečima, pre nego što počnete da radite, budite prisutni u svojim postupcima. Počećete da doživljavate mnogo dublju stvarnost i iskustva će imati dubinu. Budite prisutni baš sada i baš ovde.“

Dan prvog ikada održanog Festivala svesti je priveden kraju Svesnim plesanjem, veoma posebnom meditacijom u pokretu koju je vodila Devi Mohan, a koja je učesnike dovela do unutrašnjeg balansa kroz slobodu pokreta. Potom je publici upriličeno izvođenje pesme Reimagine uživo, himne Svetske alijanse svesti, čije je reči napisao sam Mohanđi. Mila, Mohanđijeva ćerka, zajedno je sa Jelenom Fasbender i decom iz dečijeg festivalskog kutka, izvela himnu, glasno pozivajući na jedinstvo, ljubav i mir u izobilju.

U svojim poslednjim rečima dana Mohanđi je odao priznanje brojnim volonterima koji su sebe nesebično uložili tokom protekle tri nedelje kako bi organizovali ovaj veličanstven događaj. Takođe se zahvalio svakom pojedinom učesniku na hrabrosti da dođu i ponovo se povežu sa samima sobom – jer bez njih ništa od ovoga ne bi bilo važno. Ovaj festival je bio zajednički napor, gde su svi dali svoj doprinos da svet bude bolji.

Podelite ovu objavu

X