MG16- Živeti svesno

Kada pomislimo na svesno življenje važno je da počnemo od sebe samih. Da razmislimo od čega se sastojimo, od čega smo napravljeni.

Zdravo, dragi prijatelji.

Danas razgovaramo o temi ”Svesno življenje”, koju ste vi predložili. To je velika tema. Ima mnogo dimenzija. Nije lako govoriti o svesnom življenju u svega pet do deset minuta. Ali, pokušaću, ipak, da dam neke odgovore.

Kada pomislimo na svesno življenje važno je da počnemo od sebe samih. Da razmislimo od čega se sastojimo,  od čega smo napravljeni. Znamo da postoji fizičko telo. Znamo da postoji mentalno telo. Znamo da postoje intelektualno i egoistično telo. Potom, znamo da postoji duh koji pokreće ceo sistem. Takođe, znamo da postoji elemenat duše, koji je povezan s izvorom i predstavlja inspiraciju i energiju za sve ostale aspekte. Svaki od ovih elemenata ima svoju funkciju i uticaj na fizičko telo, zajedno sa svojim čulima i organima koji su postavljeni i usklađeni na određeni način kako bi imali maksimalan uticaj na fenomen zvani život na Zemlji. Dakle, kada živimo na ovoj planeti, kada njome hodamo, ono što ovde radimo je spoznavanje Zemlje u više dimenzija na različitim nivoima. Ako pretpostavimo da je prosečan životni vek 80 godina, što je 29.200 dana, tokom tog perioda čovek doživljava različite faze i u svakoj fazi život vidimo drugačije. Dete drugačije gleda na svet od mlade odrasle osobe. A zrela osoba, opet, drugačije od svih njih. U svakom dobu, pažnja nam je usmerena na svet. Ali, retko kada analiziramo sebe. Samo mehanički, nekako nesvesno, spoznajemo život, i mislimo da je to sve. Onda s ponosom pokazujemo svoj karakter, svoja osećanja, stav, sve one stvari koje rado ističemo i kažemo da smo to mi. Međutim, retko razmišljamo ko smo uistinu. 

Daću vam nekoliko primera.

Postoji pet različitih aspekata prane. Znamo šta je prana, zar ne? To je energija daha, životna energija. Sigurno ste čuli za isceljivanje pranom. To je isceljivanje životnom energijom. Prana ima pet glavnih aspekata. To je funkcionalna prana. Funkcionalno znači da naš sistem pravilno funkcioniše. Siguran sam da ste čuli za čakre. To su odašiljači ili transformatori u ljudskom telu. Centri u kojima se odvija raspodela energije.

Kako kažu sveti spisi u Indiji, postoji pet vrsta prane. To su prana, apana, udana, samana i vjana. Svaka od njih ima funkcionalnu ulogu. Šta prana radi? Prana pazi na ono što vodi računa o srcu, dahu i cirkulaciji. Apana se nalazi u donjem delu tela i njena funkcionalna uloga je povezana sa izlučivanjem, eliminacijom suvišnih materija. Zatim, postoji udana, koja je smeštena u vratu i njen posao je da obezbedi da čula, um, pamćenje i svi ti elementi pravilno funkcionišu. Dalje, tu su samana, koja se nalazi u sredini želuca, manipuri, i njen glavni posao je da napravi balans između varenja i prerade, zapravo obrada hrane koju smo konzumirali. Vjana se nalazi svuda, pa je više poput funkcionalne energije, i zadužena je za cirkulaciju. Ona pomaže nadijima. I svi delovi prane zajedno rade sve vreme. Zato kada pojedemo hranu, ona prolazi kroz želudac, vari se i izlučuje. Energiju tom procesu daju prane, ali toga nismo svesni, zar ne?

Isto tako i naše nozdrve, gde ulazi dah, uvek rade, od našeg rođenja pa sve do smrti. I svaka nozdrva ima svoje vreme. Jedna funkcioniše neko vreme, a zatim se rad prenosi na drugu. Kad je desna aktivnija, tada energija ili cirkulacija idu levom stranom mozga. Kada je leva nozdrva aktivna, energija ide u desnu stranu mozga. Dakle, na ovaj način je naš sistem je izuzetno sinhronizovan. Kada jedan bubreg radi, drugi odmara, a kada drugi bubreg radi, prvi se odmara. Poput toga, sve ima svoj naizmenični efekat, čak i otkucaji srca. Otkucaj, zatim pauza, zatim još jedan otkucaj i sve tako. Poput pumpanja. Sve ima svojevrsnu sinhornizovanost pauze i rada. Dakle, kada ovako funkcioniše, naš sistem je potpuno uravnotežen. I ta ravnoteža stoji iza našeg zdravlja. Ako ste dostigli taj balans, onda ste zdravi. Zato su naši drevni majstori smatrali jogu i pranajamu tako važnom. Pranajama je izuzetno važna u svakodnevnom životu, čak sprečava i depresiju, a ako je radite svakodnevno, podmladiće vas. Izrašćete u snažnu ličnost. Joga vam daje stabilnost. Dakle, sve ove metode su date za postizanje adekvatne stabilnoste i ravnoteže čoveka.

Ako pogledate svet, hrana koja se uzgaja u određenom području, adekvatna je za to područje i odgovara ljudima koji na njemu žive. I ne samo ljudima, već i pticama, životinjama, svima. Na Zemlji postoji toliko različitih sorti. Temperatura mesta na kojima se uzgajaju biljke je drugačija, klima je drugačija. Toliko toga je drugačije. Određena hrana pogodna je za određeno mesto. Kada je počela neravnoteža?  Kad smo počeli da mešamo hranu, počeli su i problemi. Isto tako, izmislili smo prerađenu hranu. Prerađena hrana je na kraju počela da utiče na naš sistem. Naime, čak i da postoji dobar protok prane i dobro funkcionisanje našeg sistema, hrana koju jedemo ponekad nije odgovarajuća za naše telo, pogotovo ako je prerađena i pomešana sa hemikalijama. Neadekvatna hrana je veliki uzrok povećanog broja bolesti. U svakom slučaju, kada ne bismo jeli lošu hranu i bavili se lečenjem simptoma već  uzrokom disbalansa, 80% vas bi znalo da je svaki disbalans uzrokovan lošim navikama kao što su nedostatak sna, nedostatak odgovarajuće hrane, neblagovremeno uzimanje obroka…

U sledećem podkastu nastavićemo priču o zdravlju.

Sada bih samo želeo da kažem da je živeti nesvesno kompleksna tema, ali svesno življenje mora da počne s nama. Dakle, ovo je bio mali pokušaj da vas usmerim ka sebi samima. Možemo detaljnije da pričamo o tome kako da nađemo sebe, kako da se vratimo sebi, a onda možemo da se samoanaliziramo. Dakle, ovo je tema za razmišljanje za danas.

Nadam se da vam se današnji sadržaj dopao. Ako nije, javite nam. Hajde da razgovaramo, da komuniciramo. Ako vam se priča dopala, podelite je sa okruženjem.

Puno vam hvala. Želim vam uspešan dan i sedmicu koja je pred nama.

S puno ljubavi,

Mohanđi

Originalni podkast na engleskom jeziku možete poslušati ovde.

Podkast na srpskom jeziku možete poslušati ovde.

Prevela: Danijela Micić
Lektorisala: Ivanka Džunić

Podelite ovu objavu

X