MG11 – Ovo je pitanje koje nosi promenu

Samospoznaja je vrlo bitna spoznaja za koju su sposobna samo ljudska bića. I ova spoznaja je vredna truda.

Zdravo, dragi moji prijatelji!

Danas bih želeo da vam dam jednu temu za razmišljanje, koja je od velikog značaja za sve ljude ovog sveta, za svakoga. Svako u nekom trenutku postavi ovo pitanje: „Ko sam ja? Šta ja radim ovde? Zašto sam ovde?“ Ova pitanja se svakome jave u nekom trenutku, kroz ceo život. Ponekad se pitanje pojavi u najbeznadežnijim trenucima dubokog očaja koji sve preplavljuje. To je najčešće vreme kada se ovo pitanje javlja, mada se za mnoge ljude ono spontanto dogodi. Zbog toga je ovo pitanje veomo važno. Samospoznaja! Samospoznaja je vrlo bitna spoznaja za koju su sposobna samo ljudska bića. I ova spoznaja je vredna truda. To je jedan od razloga zašto je divno roditi se kao čovek, jer smo sposobni da pronađemo sami sebe.

Napolju postoji toliko toga. Postoje mnoge stvari, mnogi odnosi, toliko različitih prostora, toliko raznovrsnosti. Sve to doprinosi vrednosti našeg života. Ali ponekad se, i pored svega toga, osećamo odsečeno. Nismo srećni sa svim tim stvarima. Imamo sve, ali nismo srećni. Zašto je to tako? Iz jednog prostog razloga: nismo pronašli sami sebe. To je jedini razlog. Nismo pronašli sami sebe.

Samospoznaja je bitna spoznaja kojom bi svako trebalo da se pozabavi pre ili kasnije. Ali, u svakodnevnom životu, obavljajući svakodnevne poslove, ulazimo u razne situacije i mislimo da je to važnije od svega. Postanemo zaneseni životom i njegovim različitim aspektima. Međutim, u nekom trenutku odlučimo: „Ovo mi zapravo ne pruža nikakvo zadovoljstvo. Situacije mi ne pružaju zadovoljstvo, novac mi ne pruža zadovoljstvo. Ništa mi ne pruža zadovoljstvo.“

To je trenutak kada zaista počnemo da kopamo dublje u sebi da bismo pronašli ko smo mi zapravo. Tu se stvari menjaju. To pitanje donosi promenu. Život se menja. Tada shvatamo da ništa drugo nije vredno, osim pronaći sebe. Onda nas nikakve distrakcije iz spoljašnjeg sveta, ništa iz spoljašnjeg sveta, ne dotiče jer smo pronašli svrhu; istinsku svrhu, koju možemo pronaći samo za vreme postojanja u ljudskom obliku. Ta svrha nas potpuno obuzima, daje nam snagu i integritet.

Tada dolazi ruka duhovnog majstora koji je već pronašao sebe. Majstor je neko ko je pronašao sebe. On vam pruža ruku i drži vas: „Hodi, dete moje. Ja ću te odvesti tamo.“ Odvesti gde? Odvesti do tebe samog. A tamo, kada se usidrite duboko u sebi, vi postajete majstor. MAJSTOR VLADANJA SAMIM SOBOM. U tom stanju funkcionisanja vi imate supermoći. Vi ste sve, vi ste svako biće, svaka situacija. Vi ste potpuni i kompletni. Tamo, vi i majstor ste jedno. To je putovanje. To je istinsko putovanje. To je potencijal koji imamo, koji ljudski život i ljudsko postojanje imaju. Ako to ne shvatimo, protraćili smo život. Tražićemo svuda, ali nećemo pronaći pravu stvar. Ići ćemo na razna mesta, ali nećemo biti srećni. Probaćemo sve u životu, sve aspekte života. Sve je u redu, sve je dobro, ali i dalje ćemo biti nesrećni, i dalje ćemo biti nezadovoljni, odsečeni sami od sebe. Zadovoljstvo dolazi tek kad nađemo sebe.

Ostavljam vas sa ovom mišlju za danas. Pronađite sebe. Mislite o tome, kontemplirajte o tome. To je vrlo, vrlo važna tema. To je moguće samo u ljudskom životu. Imamo sreće što smo ljudska bića i što možemo da pronađemo sebe. Duboko u nama postoji sposobnost koja nam omogućava da pronađemo sami sebe. Nemojte propustiti tu šansu. To je jedina stvar koja zaista vredi truda. Nikakav novac niti bilo šta drugo nije važnije od toga da pronađemo sebe.

Ostavljam ovu misao pred vas. Svarite je dobro, pa da pričamo o tome. Želeo bih da čujem vaše mišljenje. Želeo bih da čujem vaše predloge kako možemo da se popravimo, bilo bi mi drago. Želim vam ugodan dan i ugodnu nedelju koja je pred vama.

Šaljem vam puno ljubavi.

Originalni podkast na engleskom jeziku možete poslušati ovde.

Podkast na srpskom jeziku možete poslušati ovde.

Prevela: Tijana Sladoje
Lektorisala: Dejana Vojnović

Podelite ovu objavu

X