Zavoleo sam sebe

Setio sam se još jednog načina na koji sam ja to prevazišao, da kažem to svoje laganje. Počeo sam da se družim sa pravim ljudima. Ono što smo juče slušali, onu priču koju je Mohan ispričao da vremenom ljudi koji nisu za vas, koji su kako on kaže „fake“ (lažni), odlaze, kako se sklanjaju od vas. U onom trenutku kada sam počeo da se družim sa ljudima kojima je zapravo stalo do mene i koji me prihvataju takvog kakav sam, kojima sam super šta god da uradio, koji mi ne zameraju i koji me ne osuđuju, tada sam to počeo i da prevazilazim malo po malo. Naravno, najbitnija stvar – ZAVOLEO SAM SEBE.
o-FRIENDSHIP-facebook
Sad, meni kad je to mama govorila… Pošto sam u principu najviše naučio od nje, ona je bila neki moj… Kada meditiramo, kada treba da zamislimo nekog duhovnog učitelja, meni je čak, evo iskreno, pre Mohanđija ona. Zato što sam 99% stvari (s Mohanom sam, što bi se reklo, jako kratko) manje-više, od nje naučio što se tiče toga. I ona mi je govorila: „Moraš da zavoliš sebe! Moraš da zavoliš sebe, da prihvatiš sebe takav kakav jesi!“ Meni je to sve bilo onako apstraktno, kao: šta da volim sebe, kako da volim sebe, pa ni ja se sebi ne sviđam ovakav kakav sam, kako ja sebe mogu da zavolim kad se ja sebi jednostavno ne sviđam, to je činjenica.

12.16.16-Do-you-love-yourself

Trebalo mi je puno vremena. I nekako, ne znam kako da opišem to, samo je odjednom kliknulo. Kao ok, to zapravo i nije tako loše na tebi, ni to nije loše, ni ta tvoja osobina nije loša, sve je to ok. Čak i kad sam počeo (što je možda bilo loše, ali to je bio neki moj način) da se upoređujem sa drugima, kao: „Vidi, ovaj je super tip. Ponaša se slobodno, odlično.“ Ja zapravo smatram objektivno da sam bolji od njega u milion stvari, zašto se ja osećam tako loše.

Inače, ne znam koliko treba ljudima da to shvate, meni je trebalo nekih godinu, dve da skapiram šta zapravo znači zavoleti sebe. Mislim da je to nešto najbolje što možete da uradite sebi. Barem ja još uvek nisam otkrio nešto više od toga, nešto bolje od toga da zavolite sebe i da prihvatite sebe takve kakvi jeste, da shvatite da ste jedinstveni. Možda niste najlepši na svetu, možda niste najzgodniji, možda niste najpametniji, najduhovitiji, ALI STE UNIKATNI, JEDNI JEDINI TAKVI NA SVETU i ne postoji niko kao što ste vi na ovom svetu, vi ste jedni jedini. I ako neko možda jeste lepši, bolji, kako god, u nečemu, u nečemu nije. To u čemu nije, vi se time ističete i to je nešto što vas čini baš takvim unikatnim.

Originalni video možete pogledati ovde:

Transkribovala: Jelena Tubica
Lektorisala: Tijana Sladoje
Uredila: Staša Mišić

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

X