Šta mogu da uradim?

Pitanja i odgovori sa Mohanđijem, 15. april, 2011.

Dragi svi,
Pre meditacije prošlog četvrtka, 7. aprila 2011, Mohanđi je izgledao potpuno drugačije kada je ušao u salu za meditaciju. Izgledao je vitak, mlad i pun elana. Obično, kada uđe, pomolio bi se i bio bi u zajedništvu (konektovao se s duhovnim majstorima) sve vreme, a onda bi se kratkim pogledom povezao sa svima prisutnima. Ovog četvrtka, sve je to uradio, ali sve sa drugačijim intenzitetom i ozbiljnošću tokom tih dešavanja. Kada je Mohanđi seo, nije nikome dao priliku da progovori, i celu poruku je izgovorio u jednom dahu, s ogromnom, izuzetnom energijom, intenzitetom i dubokim zalaganjem. Dok je govorio, osetila sam kako mi se manipura i Svadištana čakra prevrću naglavačke. Svaka reč je pogađala u centar. Bila je mukla tišina. Istina je imala ogroman uticaj na nas. Govorio je neprekidno tridesetpet minuta. Činilo se kao da je prošlo tek pet minuta. Kada je završio, zatražio je da mu se donesu banane, blagoslovio ih je i zatražio da se podele svima. To je bilo prvi put da sam ga videla da radi Prasad pre aratija i meditacije. Svi smo bili veoma iznenađeni. Nekolicina je prokomentarisala da su osećali kao da je banana u njima postavljala stvari na svoje mesto. Mirno je rekao, ”Da, dao sam to da bi vam poruka legla, i skrasila se u vama.”
Arati i meditacija koji su usledili su takođe bili intenzivni. Desilo se nešto čudno. Hrana koja je bila pripremljena baš ovog četvrtka, imala je drugačiji ukus nakon meditacije. Raita od ananasa je ispala gorka, pirinač i kari začinjeniji, a jabuke i slatkiši takođe nisu izgledali sveži. Kao da je zajedno sa nama ljudima i hrana postala nečista! Sve, osim banana koje je Mohanđi blagoslovio i dao nam, imalo je ukus nečistog!!!
Dragi članovi porodice, iskreno vas molim da nastavite dalje s čitanjem, da upijete ovu poruku s istim intenzitetom s kojim ju je Mohanđi saopštio, i da o njoj razmišljate.
S ljubavlju,
Dr Dipali

Mohanđi počinje da govori. ’’Postoji druga ravan koja je napravljena da bi se u nju smestile mračnije energije. Međutim ovde na zemlji, svest sve više opada. To guta i dobre ljude. Treba da budemo ekstremno oprezni da bismo ostali na pravom putu (Putu Dharme). To je kao očajnički pokušaj mraka da dominira. Vrlo teško. Sve će uraditi da bi nas odvojili od izvora. Svi duhovni majstori rade punom parom da bi održavali stanje da dobro obuhvata loše. Ali obično je mrak ono što privlači um. Ono što nije tako lako svarljivo je belina. Da bismo ostali na putu uzdizanja, treba strogo da vodimo računa. Um će postaviti svakojake blokade, stvoriti svakojake ideje i misli. Oh! Što ne bismo probali ovako ili onako? Nema problema, eksperimentisanje je deo duhovnosti. Zašto ne bih eksperimentisao? Ali ako eksperimentisanje krene korak dalje, dublje u vrtlog, čemu onda? Može se izgubiti duša.

pic 1

Prepoznati put velikih duhovnih majstora je teško. Vrlo je lako skrenuti s puta.
Ne smatrajte ovu poruku kao pretnju nego kao poruku da budete oprezni. Treba da usavršimo svoje veštine kako da rasuđujemo. Treba da izoštrimo svoja čula. Svakakvi predmeti, zbrke i primamljive stvari će biti pred vama da bi vas usisale. Stvoriće konflikt između ljudi. Stvoriće konflikt i u vama. Stvoriće mnogo nelagode u vama. Stvoriće unutrašnji konflikt. Reći će – Što se džabe mučiš? Ovde ti je uteha i jastuk. Samo se opusti. A onda, pomislite da je to vaš put. Ali čim ste jednom usisani, ne možete pobeći. To je vezivanje. To je upravo suprotno od plana oslobođenja. Zone udobnosti su stvorene da bi sputavale. Zone udobnosti su stvorene da bi primamile lutajuće duše na put vezivanja.
Ima entiteta koji žive hraneći se svešću ljudi. Svest im je hrana! Molim vas budite toga svesni. Svi Majstori rade izuzetno mnogo, ekstra sate napornog rada da bi čuvali ljude. Ali Majstori nikada ne nameću, baš kao što ni duša vama nikada ništa ne nameće. Vi birate. Svaki istinski Majstor, ili bilo koji put, jeste baš kao vaša duša, vodi vas ka vašoj sopstvenoj duši. Put ima ogroman izbor raznih primamljivih atrakcija. To je podmukao put. U jednom trenutku možemo reći da smo dobro i skrenućemo i izabrati put koji nam se učini ugodan.
Zavisi koliko dugo ćete imati strpljenje. Sedite na drvetu i drvo se stalno trese. Ako ste dovoljno žilavi da se čvrsto držite za njega, preživećete. Ako ne, u nekom momentu, isfrustriraćete se i pustiti ruke i napustiti drvo. Pašćete. A onda da biste se ponovo popeli potrebno je puno vremena! Ne samo vreme ovog života. Može biti potrebno mnoštvo života da biste stigli gde ste bili, ili da se ponovo popnete!
Možete se onda priupitati, koja je uloga duhovnih majstora? Zašto nas ne štite? Štite nas. Ali ako izaberete drugi put, oni se neće protiviti. Isto kao što se ni vaša duša nije protivila šta god vi želeli da uradite. Samo vam je pomogla. Ako ste želeli ovde danas da sedite, duša vam je pomogla. Vaš um je odlučio da ovde danas dođe. Duša nikada nije zatražila da ovde dođete, vi ste odlučili da dođete.
Voleo bih da ove reči shvatite ozbiljno. Zbog toga što vreme teče sve brže. Ovo je vreme da se čvrsto držite. Ako se držite, spasavate sebe. Onda ne morate da brinete, čvrsto ste utemeljeni na putu oslobođenja. Nećete uzimati još mnogo tela. Bićete dobro. Ako padnete, koliko još života ćete morati da uzmete? Teško je reći!

Mohanji

Želim da dobro promislite o ovoj poruci. Koliko nas naš um izluđuje? Koliko čulnih ili senzualnih mamaca se stavlja pred nas svaki dan? I idemo od jednog učitelja do drugog i nastavljamo da se krećemo.
Druga važna stvar je TAMAS. TAMAS je mač mraka Tamas je nektar mraka. Biti Radžastik ili Satvik (Rajasic , Sattvic) vodi do oslobođenja. Tamas vodi do vezivanja. Tamas vam je dat i vi u njemu uživate. Oh, danas sam dobro. Neka, možda ću probati sutra! Tako Tamas funkcioniše u svakom momentu. Lenjost, inercija, pohlepa, anksioznost, strahovi, bes… sve ove poroke daje Tamas. Kad bih ja danas zaradio novac, pomogao bih nekome neki drugi dan. Nikada ne pomislimo, hajde danas da podelim ono što imam. Mislimo, hajde da zaradim milion. Čim budem imao milion, onda ću početi s dobrotvornim radom. Međutim milion nikada ne može biti dovoljan, jer se vaš životni stil promenio. Treba vam više da biste zadržali isti način života ili ga poboljšali. Nikada nećete biti zadovoljni. Ako imamo milion, jedva ćemo čekati da zaradimo dva miliona da bismo bili srećni. Tako to uvek biva.
Najvažnija poruka koje želim da budete svesni je ova – “Sadašnje vreme ima dve oštrice. Kao mač s dve oštrice. Ako se držite Belog puta (puta Dharme), onda vas ništa ne može zaustaviti. Automatski ste uzdignuti. U isto vreme, ako skrenete s tog puta, trebaće vam mnogi životi da biste tu stigli. Ovaj pomak je bitan. Svest vam se daje tako da vas automatski vodi naviše. Sve što treba je DA SAMO BUDITE na putu Dharme.
POSMATRAJTE SEBE. Posmatrajte kako vam um funkcioniše. Da li stvara pohlepu, anksioznost, strah, i sumnje? U tom slučaju ponovo pitajte svoj um – je li to potrebno? U isto vreme, um bi mogao da stvara dobra dela uprkos svemu. Na primer, ako imam jedan dinar, hajde da ga podelim s nekim ko ga nema. Jedite, ali i delite. Prvo nahranite svoju porodicu. Obezbedite sebe i onda pomozite drugima. Na ovaj način ćete postojati u večnoj svesti sve vreme. Inače možete da kažete, hajde da prvo zaradim milion pa ću onda da počnem dobrotvorni rad. Taj jedan milion nikada neće biti dovoljan. Jedan milion treba onda da bude 2, 3, a onda 4. I sve tako.
Slično tome, često postavljamo pitanje – Zašto moram to da radim? Zašto to ne može neko drugi? To je Tamas. Tamas je oružje mraka. Tamas je mrak. Tamas vas čini umornim, on vam daje inerciju. Govori vam – ok je danas, videćemo sutra. Tamas vas vodi u klopku. Kroz inerciju se gubi život. Čim se venčate sa mrakom, gubite svoj život. Gubite svoju dušu. Od postojanja u Tamasu izgubićete svoju dušu. Dešava se pohlepa. Toliko emocija. To je realnost postojanja i treba da nam to bude jasno.
Voleo bih da razmišljate o ovome naredne 2-3 nedelje. Posmatrajte svoje misli i potanko posmatrajte sebe. Šta me navodi da radim? Šta je provokacija iza svakog delovanja? Da li nesebičnost ili sebičnost?
Samo postojanje je unutrašnja radost. Ali zavisi od vašeg uma. Da li će to um da prihvati ili ne? Um možda neće to da prihvati. Inače je svaki momenat unutrašnja radost. Ako možete to da prihvatite danas, baš sada, bez opiranja, to je radost. Prihvatanje vaše stvarnosti na neki drugi način nije unutrašnja radost. To je frustracija.

Da li ste se zbunili od ovih reči? Ako budete živeli ovu istinu, onda je to radost. Vidim ljude kako bivaju usisani. Srećem previše takvih. Kada ste usisani, javi se poriv da izađete iz toga. To je kao živi pesak ili vrtlog. Trudite se iz sve snage da izađete iz vrtloga, ali vas taj vrtlog usisava. Baca vas u zonu gde nema mape u vašoj ruci ili kompasa za pravac. Ne možete da nađete izlaz iz toga. Možda znate vaše odredište, ali ne znate put. A onda ostanete nasukani tokom mnoštva života.
Sada, ako počinite zločin u Satvik vreme (3-6h ujutru), to ima mnogo jači uticaj nego da počinite zločin u vreme Radžazika ili Tamazika. To je zbog toga što je cela atmosfera u molitvenoj suptilnosti. Šta god da radite u to vreme odjekuje u univerzumu mnogo jačim i mnogo dubljim intenzitetom. Čovek će nositi teret zločina mnogo više ako se zločin počini u to vreme. Ne kažem da je počiniti zločin u drugo vreme osim ujutru u vreme Satvika bolje, nego je efekat drugačiji.
Molim vas da shvatite da je cela 2011. godina, ovaj period kroz pomeranje svesti, Satvik. Uglavnom Satvik! Ne kažem 100% Satvik. Zato se okupljaju oni koji su skloni evoluiranju. Dato im je da budu vođeni. Dakle, imate izbor. Niko vas ni na šta ne tera. Imate izbor da ostanete na ovom putu i idete.
Introspekcija je izuzetno važna da biste ostali na putu. Morate stalno da posmatrate i osluškujete svoje misli. Zapitajte se – Postajem li tamazičniji? Ima samo jedan lek za tamazičnost; a to je da postanete Radžazik. Akcija savladava Tamas. Nastavite i mrdajte. Kada Radžas stigne do ekstrema, sam od sebe prelazi u Satvu. U tome je razlika između Tamasa i Radžasa. Potreban je trud da bi se prešlo iz Tamasa u Radžas. Mrdajte, krenite u akciju! Prelaz iz Radžasa u Satvu je, međutim, predivan i automatski. Ne može čovek svojim trudom postati Satvik. Ako se trudite, možete da skliznete opet u Tamas, jer vaš trud često nosi sa sobom očekivanja kao i frustracije koje idu s tim.

Mohanji 6
Ne osećam se dobro, pustite me da sednem da meditiram. To je odlaganje. Meditacija postaje bekstvo. Molim vas shvatite šta mislim pod tim. U takvim slučajevima, najbolji način da savladate Tamas je da budete hiperaktivni. Ekstremna akcija vodi do neakcije u Satvik modu. Satvik mod postojanja traje neko vreme a onda prelazi nazad u Tamas. Lice vredno radi i stigne do oblika Satva i do moda Satva. Odatle opet možete da skliznete nazad u Tamas. Opet treba da se podmladite u ekstremnu akciju. Kada osetite INERCIJU, razmislite o ovome. Prebacite se u ekstremnu akciju. Promenite brzinu i pobedite je! Svami Vivekananda je rekao, ‘Idi igraj fudbal’. Nije rekao, ‘Idi, meditiraj’. Umorite se i spavajte. Ovo spavanje nije Tamazik spavanje. Telo je umorno, i želite da se odmorite i to je ok! Ili na drugi način, kada smo umorni i lenji i ne ustaje nam se iz kreveta, to nije dobro. Da li shvatate šta govorim? To je veoma važno i želim da to dobro prožvaćete. Svarite što više.
U stvarnosti, nikome ne treba Guru. Sam guru princip će vas voditi. Ne treba vam niko da dođe da vam kaže da to tako radite! To je osnovna životna istina i osnovna istina postojanja. Prosto a zaista delotvorno.
Kada ljudi kažu, ‘‘Pusti me da meditiram, pričaću s tobom kasnije’’. Je li to meditacija? Ne volite neku situaciju i bežite. Nisam previše za posete hramovima koji su jako daleko. Ali, ako se odvažite da ih posetite, to je ipak bolje. Jer je to akcija a ne Tamas. Potrebno je mnogo napora da biste dopešačili do Šabari Male. Šta vas pokreće? Bhakti vas pokreće. Vaša sklonost ka toj aktivnosti vas pokreće. Na ovaj način, to je dobro i nije Tamas. Zato su hramovi nekada sagrađeni jako daleko i možda nisu lako pristupačni. Vi odbacujete svoj Tamas i dobro se potrudite da tamo stignete. A onda se dostigne Satva. Kada stignete do hrama, molite se, topite se, postanete jedno s Bogom, osećate se povezani s Bogom i osećate se dobro. Vibracije se menjaju. Vibracije idu od vašeg trećeg oka do Božanskog trećeg oka, od njegove Anahate do vas. Uspostavi se kružni tok između vas i Božanstva. To je individualno. Niko vam to ne može dati. Ne treba vam sveštenik između božanstva i vas! Zašto bi vam trebao bilo ko? To je individualno – vi, vaša duša i vaša konekcija. Ja mogu samo da prenesem poruku. A na vama je da hodate.
Hoću da o ovom dobro promislite naredne 3 nedelje. To je veoma bitno. Inače šta se dešava? Dolazim na meditaciju. Sasvim dobro, vrlo lepo, ali gde je tu evolucija? Evolucija je veliki znak pitanja. Evolucija je važna. Sedeli ovde ili ne, mnogi se povezuju s nama. Mesto nema nikakvog značaja. Lokacija nema vrednost; stav ima vrednost.
Mi smo vrsta ljudi koji ne opraštamo sebi, zaboravimo da oprostimo drugima! Osuđujemo sebe i stvaramo svaki dan sve više i više zidova. Na kraju, ne možemo da izađemo. Ima raznih paukova koji pletu mreže ali se uhvate u te iste mreže i uginu!
Ne znam da li sam saopštio poruku jasno, ali bih voleo da vam kažem da je ovo vrlo ozbiljna poruka i želim da je shvatite ozbiljno.

Ne želim da vas uplašim, želim da vas osvestim.
Život je kratak. Mislimo da smo ovde zauvek. Žao mi je, ali ovde smo samo nekoliko meseci. Cela priča traje maksimalno 80 godina. Od toga, tokom nekih delova vašeg života potpuno ste nesposobni da radite bilo šta, kao na primer tokom detinjstva i posle 55-60 godine. Čovek je bespomoćan u to doba. Telo vas ne podržava. Od 80 godina vašeg života, više od 40% se potroši na bespomoćno stanje. Telo propada. Često morate da idete u garažu da ga popravite. Jedina konstantna stvar je ego. Ego ostaje jak i to nas tera da nastavimo dalje. Um, telo i emocije se menjaju, jedino što je konstantno je ego. To je stvarnost postojanja. Molim vas shvatite, to nije da bih vas uplašio, nego da bih vas više osvestio. Nema potrebe da se plašite bilo čega. Čega se plašiti? Treba ipak da budemo svesni.
Dakle, na drugoj ravni, stvoreni su prostori da bi se nastanile mračnije duše dok duhovni majstori čiste zemlju. Ali na ovoj ravni, mrak pokušava da nas uhvati što više. Voda je mutna. Uhvatite što više ribe, jer riba ne može da vidi kroz mutnu vodu. Eto to se dešava. Zašto je voda mutna? Zato što je tranzicija. Čovek bude brzo usisan dok je tranzicija. Bez vašeg znanja, uvučeni ste u drugačiju mrežu. A ko to dozvoljava? Vaš um. Ako ste na belom putu (putu Dharme), držite se tradicije. Ne odvajajte se od velikih duhovnih majstora. To je 100% siguran način.
Na putu Avadhute, nema uzimanja-davanja. Nema uslova. To je direktan dogovor.
Ako um neprestano blokira, samo se setite da je potrebno očekivati mnoštvo života da bi se te blokade očistile; možda u drugoj ravni, sa svim tim kao što je pohlepa, borba za prestiž i sukobi.
Nadam se da vas nisam uplašio. Ako ne razumete ovu poruku, dalje putovanje će biti teško. Smatram da treba ovaj aspekt da razumete, a ne da ga se plašite. Želim da dobro svarite ovu poruku. Treba vam da biste išli dalje. Zaboravite Gurue. SADA, govorite o sebi. Mislite o svom umu, kako on funkcioniše. Koliko ste uhvaćeni? Koliko ste oslobođeni? Umesto da pitate “Zašto bih to radio?” Pitajte “Mogu li to da uradim?” Vaše prvo pitanje treba da bude, baš kao i usluživanje kupaca “Izvolite? (Mogu li da vam pomognem?)” Pobedite inerciju. Vaše sledeće pitanje treba da bude, Mogu li još nekako da vam pomognem?
S ljubavlju,
M.

Mohanji (2)

Prevod i uređivanje: Biljana Vozarević
Lektura: Ivana Miljak

Originalni tekst je ovde.

Podelite ovu objavu

X