Značaj tišine

Šta god treba da se postigne ili doživi u našem svesnom stanju mora da se uradi samo kroz svesno stanje. Ne može se prebaciti na stanje sna. Kada je svesni um aktivan, kada su misli reči i dela aktivni, urođeno seme ne može da proklija. Ne može da dođe do izražaja nego ostaje pritajeno.
Tišina je lepota koja se može doživeti samo svesnim umom.
Ne možete posmatrati tišinu dok spavate ili sanjate!
Tišina, kada je um tih i NE samo u fizičkoj tišini, svo pritajeno seme prošlih dela, želja i strahova (samskare) će izaći na površinu. Tišina može da se dogodi meditacijom, konstantnim satsanzima, u prisustvu ili blizini Sadgurua, redovnom vežbom nepristrasnog posmatranja, ili čisto ’’prikopčavanjem’’ na neprolaznu, čistu svest. Dok smo u tišini, svi naši zarobljeni strahovi će početi da izlaze na površinu.
U dubokoj tišini, skrivene samskare će početi da se pojavljuju. One moraju da prođu kroz čovekov svesni um. Moramo da se suočimo s njima s ekstremnim nivoom objektivnosti. Da se uhvatimo u koštac s njima, kroz razumevanje i višu svest, i oslobodimo ih se. Oni će automatski izaći i otići, ako se ne budete mešali. Čim budete prazni, prarabda karma se poništava. Postojanje onda prelazi na mod dharme. Zato je tišina važna. Ako vam je ovo jasno, vaš napredak se može poboljšati.
Kada se strahovi, fobije, želje i svo to pritajeno seme naših samskara pojavi u našoj svesnoj ravni, ono može bar privremeno da obori tragaoca. Držite se za ruku svog učitelja s čvrstom verom i uverenjem. Nećete pasti.
Um je okupiran zvucima. Misli, reči i dela su zvuci. Meditacija je specifično vreme u prostoru gde mi svesno nastojimo da prigrlimo tišinu. Kada tišina postane naša urođena priroda, svesni um se povlači u drugi plan. Da bismo trajno prigrlili tišinu, treba stalno da budemo posmatrač- svedok, u vreme kada smo budni. I emocije su suprotne od tišine. Dakle, treba da se držimo dalje od emocija, i što više funkcionišemo iz ravni intelekta.
Naša tradicija predlaže ciklus od 41 dan. To je zato što 41 dan predstavlja jedan ciklus. Redovnom praksom, mnoge samskare će izaći. Dakle, samo tišinom, naše skrivene urođene sklonosti (vasane), samskare ili želje mogu da izađu na površinu i odu. Kada se pojave, neki udovolje svojim željama, a neki ih posmatraju, bez učešća, i omoguće im da odu preko uma. Kada očistimo sav teret prošlosti, naša svest će se uzdizati sve više i na kraju postajemo jedno s beskrajnom svešću koja pokreće ceo univerzum. Onda više nema dualnosti. Postoji samo savršena harmonija i upotpunjenost.

M eyes closed

Prevod i uređivanje: Biljana Vozarević
Lektura: Ivana Miljak

Podelite ovu objavu

X