Do nogu majstora

Do nogu Majstora

Image
Ponizno klanjanje do nogu Velikog Majstora

Mi smo deca jedne velike tradicije. Svi mi delimo nesagledivo bogatstvo bogate tradicije, zasnovane na dharmi. Veliki Majstori su obasipali biserima mudrosti svaku generaciju. Nikada nismo tražili znanje spolja, jer su nam uvek govorili da zavirimo unutar sebe. Pre nego što krenemo dalje, poklonimo se sa svom poniznošću Velikim Majstorima svih vremena i njihovim velikim učenjima koje smo ponosno nasledili. Prostrimo se do nogu velikih majstora, koji su stalno dolazili i ukazivali nam na sopstveni realni potencijal. Zamislite samo kako bi teško bilo, kada bi nas pitali da nosimo odeću iz školskih dana!!! Još je teže potpuno oslobođenoj duši da bude u ograničenom ljudskom telu, živi čitav životni vek s tim ograničenjem koje guši, i boravi među nama. Ipak oni to čine iz čiste samilosti i iskrene ljubavi za nas, ljudsku vrstu. Oni pate radi nas. Ne žele da ‘propustimo autobus’ bar u ovom životu. Ipak, mi dajemo sve od sebe da propustimo Gurue. Dajemo sve od sebe da bismo našli neki izgovor i izbegli ih i jurili čulna zadovoljstva. Idemo za nezdravom brzom hranom, zanemarujući pritom obilnu gozbu duhovnog znanja, koje ovi Gurui čuvaju spremno za nas da uživamo u njemu. Biramo privremena čulna zadovoljstva umesto trajne radosti i oslobođenja. Zašto su nam izbori sve vreme pogrešni, iz života u život? Zašto ‘propuštamo autobus’ u svim našim životima? To je nagon čula u vezi s karmom. Dakle, možda treba da poklonimo malo više pažnje ovome i slušamo Velike Gurue, koji postoje samo radi nas. Nemaju privatne planove. Nemaju ništa drugo da rade osim da vas povedu na najviši mogući nivo svesti u ovom životu.

Image
Božanstvo postaje nepogrešivo sa prosvetljenjem

Gde da nađemo pravog majstora? U suštini, u sebi. Vaša duša. Zatim, van sebe, produžetak sopstvene duše, pravi majstor. Pravi majstor je pravi odraz vas samih – vašeg JA. Majstor koji se pojavio u vašem životu je pravi za vas. Šta god čujete to su prave poruke za vas. Šta god pročitate to su prave reči za vas. Možda ćete biti fascinirani i drugim Guruima. To je skroz u redu. Poštujte sve majstore. Ali nemojte da zanemarite svog sopstvenog majstora, Gurua, ma ko to bio. Shvatite dobro da je onaj koji vam se pojavio, jedini koji može da vas povede na sledeći nivo. Vaš učitelj u školi je najkvalifikovaniji da vas podučava u tom razredu, u koji ste dospeli iskrenim vrednim radom i teško zarađenim zaslugama. Hajde da sada ne trčimo za učiteljem sledećeg razreda. Vi niste njegova odgovornost ovog trenutka, budite toga svesni. Ako zanemarite učitelja u svom razredu, ne možete da postignete ni zasluge u datom razredu. To je prosto tako. Budite svesni ko ste, gde ste dospeli i uporno zahvaljujte postojanju što vam je pružilo pravog vodiča. Postojanje uvek pruža, vidite.

Image
Veliki Majstor je dobro ustanovljen u Večnoj Istini, Vrhovnom Ocu

Naučili smo da se prostremo pred noge Gurua. Naši stariji su to radili. Mi smo lepo nasledili ovu naviku. To je činilo da se osećamo boljim i lakšim. Naravno. Ali, da li znamo zašto to radimo? Rekli su nam da je to ukazivanje poštovanja. Smatramo da je Guru pred kojim se prostiremo, dobro ustanovljen u Vrhunskoj Istini, što znači da je On Bog Ostvareni. Mi smatramo da Njegove noge počivaju u krajnjoj istini, vrhunskoj istini. Prostiremo se pred nivoom svesti majstora, ne pred fizičkim likom. Dostignutom nivou bivstva ustanovljenom u krajnjoj istini. I mi težimo tom stanju. Težimo da budemo ostvarenje Boga. Kada se prostremo pred noge majstora, mi stavljamo glavu i srce u istu liniju, što poništava naš ego i intelekt i mi izražavamo totalno prepuštanje božanstvu čiji je predstavnik ili u kome je uspostavljen Guru.

Mi se na ovaj način čistimo skroz naskroz. Kada Guruova milost teče u vidu blagoslova, mi bez teškoća sagorimo neke naše zemaljske osobine. Milost je najbitnija za sve uključujući i naš duhovni razvoj.

Image
Mentalne slike nemaju duhovnu vrednost

Iako ne znamo duhovne vežbe koje smo praktikovali tokom mnogih života, mi dobijamo tračke milosti kroz blizinu živih majstora. To nam govori da smo proputovali kilometre i kilometre da bismo dovde stigli. To ne odobrava lažne slike koje projektuje snažan um. Mentalne slike su samo izrazi koji proističu iz našeg razmišljanja punog želja. Niko ne prelazi na sledeći nivo tako što veruje u takve mentalne slike. U stvari, naprotiv, mogu se desiti razočaranja, otrežnjenja i depresija, tokom vremena, ako zasnivamo svoju duhovnost na lažnim mentalnim slikama kao i lažnim predstavama i knjiškom znanju koje ne odgovara našoj individualnoj konstituciji.

Image
Veliki Majstori su živeli jednostavnim životom

Bogata tradicija koju smo nasledili je u suštini sposobnost da prozremo lažnjake, prepoznamo prave majstore i dostignemo krajnju istinu uz njihova uputstva. Kada su naše potrebe zemaljske, verovatnoća da ćemo upasti u klopke lažnih majstora su mnogo veće. Dok je sveta, biće i Maje. Otac ne može da vodi Božansku igru bez Maje. Maja je dualnost. Maja je vidljivo, opipljivo ili konačno lice ničega ili beskraja. Maja je izraz Svevišnjeg. Maja je izazov za istinskog tragača. On će stalno da se pita – ‘je li ovo istina ili je ovo Maja’, sve dok na kraju, svi eksperimenti i istraživanja ne kulminiraju u jednoj tački, i mi kažemo – ‘čak ni ja ne postojim’. Onda smo kod kuće. To nije fraza. To je duboko razumevanje. Poslednji pokušaj. To je vreme kada se mi rukujemo s Majom i kažemo joj: “Hvala na putovanju, vredelo je.” Ako se razočaramo u ove naizgled beskrajne pokušaje i greške, možemo se zaglaviti na putu i Maja može lako da nas navede na mnogo više zaobilaznica. Čak i duhovne vežbe mogu da postanu saveznik Maji. Svaki ritual je Maja. Svaka podsvesno pokrenuta aktivnost može da sklizne u kraljevstvo Maje. To je izazov/iskušenje koje Maja postavlja pravom tragaču. Onaj ko je bezvoljan će napraviti pauzu i posetiti kafanu u komšiluku da bi rashladio ono što ga peče iznutra. Oni koji mogu da izdrže tu vatru iznutra i ne plaše se da hodaju sami, nastaviće sa putovanjem. Oni će stići na odredište u “zakazano” vreme. Opet, Maja će postavljati mnoge prepreke. Ali, kada se njihov vid premesti na prostor između obrva, oni će uvek prozreti Maju. Maja je divna, ali tek iza Maje je stvarnost. Izbor je između atrakcije i stvarnosti. Mnogi izaberu atrakciju jer je čulna. Oni koji su nepokolebljivi u svojoj težnji, izabraće stvarnost. To je mudrost  koju veliki Majstori nama saopštavaju, bez očekivanja ičega zauzvrat. Mi se nikada nismo setili da im se zahvalimo i njih to ni najmanje ne pogađa, jer, nisu ništa ni očekivali. Uživaj, rasti, to je tvoja igra. To su pravila. Igraj po njima, ili igraj mimo njih. Svi izbori su vaši. Maja je sudija. Pazite!!!

Image
Istinski Majstor je vrlo dobro svestan potreba svog učenika

Postoji prečica i šansa za pobedu sigurnim pogotkom, baš u ovom životu – pratite korake pravog majstora! To ne znači redovne ačarje koji histerično deklamuju razna knjiška znanja i zavode zbunjene tragače, dalje ih zbunjuju i vode u ludnice. Nego to znači prave majstore, koji su dobro ustanovljeni u ISTINI.  Ako se prepustimo njima s potpunom verom, oni će nas odvesti do najvišeg. Najbolji lek za našu bolest možda nije i najukusniji. Ali istinski majstori neće nikada dozvoliti da njihovi učenici padnu. Poverenje i Vera su najbitniji. Zaista najbitniji. To su minimalni zahtevi.

Image
Najveći Bhakta – Moćna posvećenost

Hanumanđi je jedan od najvećih posvećenika koje je svet ikada video. On je bio oči i uši Rame. Rodio se za Ramu, živeo za Ramu i još uvek postoji za Ramu. On kaže: ‘O Gospode, ovim telom, ja sam tvoj sluga. Moj um je tvoj um, tvoja želja moja zapovest. Moj intelekt je tvoj – ti misliš, ja činim. Moja duša je i tvoja duša. Mi smo jedno.’ Zaista veliki Bhakta!!! Istinska posvećenost rađa velike moći. To je toliko moćno da može da prevaziđe i moći avatara.

Pošto Veliki Majstori funkcionišu s platforme Božanske Bezuslovne Ljubavi, oni ne očekuju ništa od vas. Poverenje i Vera su za vaše sopstveno dobro, ne njihovo. Baš kao što Božanstvu ništa ne treba od vas, jer šta god možda možete da date je već deo Njega, pravi majstor nema zemaljske potrebe. Šta god date on prihvata zbog vas, ne radi Sebe. Dakle, ako zaista hoćete nešto da date majstoru, dajte sebe. Predajte mu se potpuno. Kada se ego tako poništi, On preuzima. Božanstvo preuzima. Najveća prepreka između vaše ograničene svesti i Božanske je ego. Kada se duboko i iskreno prostrete, kada se ego poništi, vi postajete On. On postaje vi. Majstor koji je ustanovljen u najvišoj svesti, blagosilja vas. Vi doživljavate Njegovu svest. Svest Šive. Postajete jedno sa Šivom. Zar to nije kul? Život je u stvari tako jednostavan, pre nego što smo odlučili da ga zakomplikujemo. Shvatite, jednostavnost je Božanska osobina. Vi ste Bog. Dakle, budite jednostavni. Veliki Majstori vas na to podsećaju, samim svojim postojanjem, životom, delom. Na nama je da vidimo, osećamo i doživimo.

Image
Život je KUL, zar ne?

Završavam ovo svojim najponiznijim pozdravom do lotosovih nogu Svetaca i Velikih Majstora koji su nas obasuli Milošću, Bezuslovnom Ljubavlju i Biserima mudrosti. Najdublja zahvalnost Majci Zemlji koja nas je hranila i učinila da rastemo i razvijamo se. Najdublja zahvalnost sveprisutnoj božanskoj sili, koja se stalno iznova vraća da bi nas podsetila i vratila nas Istini, u formi Velikih Majstora. Svi Veliki Majstori predstavljaju sveprisutnu božansku silu. Svi su jedno i Isto. Moji najdublji pozdravi postojanju. Moji pozdravi božanskoj sili u svakom od vas koji ste odvojili vreme da ovo pročite. Čak ni ja ne postojim…

Image
Tokom mnogih života, čovek je tražio Sebe

Podelite ovu objavu

X