Ciklus uspona i pada

Ciklus uspona i pada

Image
Nikada ne shvatajte život preozbiljno – Posmatrajte ga kao svedok – Smejte se naglas

Dragi prijatelji,

U poslednjih nekoliko dana, bombarduju me pozivima i imejlovima da prokomentarišem incident u vezi s Svami Nitjanandom. Lično sam odgovorio na vaša pitanja i na našem satsangu. Voleo bih da ovde zapišem svoje misli, tako da usplahireni umovi nadju ovde olakšanje. Objektivan sam. Ne učestvujem u Djanapitam (Dhyanapeetam). Ali, volim Nitjanandin stil podučavanja, njegovu jasnoću i bisere mudrosti koje je sve ove godine obilato davao. Ne možemo zanemariti ono što je dao gladnom svetu raznih duhovnih tragača. Ne možemo pokvariti njegov imidž samo zbog jednog skandala i zanemariti njegovo učenje. Ne opravdavam ga što ne praktikuje ono što podučava ili naš pojam nepoštovanja svetosti šafrana. Vreme će reći istinu. Hajde da vežbamo strpljenje. Molm vas sačekajte i posmatrajte a da ne osuđujete.

Posmatram sa zabavom ljudsku prirodu ili prirodu gomile gde na stotine dobrih poruka, učenja zanemareno i kojih su se odrekli zato što je mentalna predstava o Nitjanandi pokvarena. Zašto moramo da se odreknemo Gurua tatve koji je putovao kroz medijum zvani Nitjananda i u spoljni svet? Zašto moramo da se odreknemo svojih iskustava kao i znanja? Mentalne slike će se neminovno pre ili kasnije pokvariti. Shvatimo ovu činjenicu, pošto će i ovo telo jednog dana nestati.

Tragična krivica

U Aristotelovim učenjima, velika pažnja je posvećena principu zvanom Tragična Krivica. To znači, jedna mana ili nedostatak u nečijem karakteru, bude uzrok pada. Otelo je imao ljubomoru. Hamlet je imao odlaganje. Svako ljudsko biće poseduje jednu ili nekoliko tragičnih krivica u sebi, što na kraju dovodi do pada. Potisnuti seks je takva mana. Da li se to menja s prosvetljenjem? Videćemo u sledećim redovima.

Guru Tatva (Tattwa)

Guru princip je kao reka Ganga koja stalno teče. Ona nastavlja da teče, kroz razne gradove, opskrbljuje razna područja i bića. Guru princip je počeo kada je počeo život. Guru Tatva funkcioniše kroz svako biće, svaka usta ili reči koje nam znače, s vremena na vreme. Baš kao što su vas različiti učitelji vodili u različitim razredima, pomažući vam da stignete do viših nivoa, Guru Princip radi kroz razna bića i pomaže vam da se popnete uz stepenice do više svesti. Guru Tatva večno teče. Niko to ne  može da porekne. Svi spoljni učitelji samo su predstavnici ovog principa. Naša duša takođe predstavlja ovaj princip. Bog predstavlja ovaj princip. Zato kažemo da je Guru Bog. Guru je prolazan. Guru se menja od časa do časa, ili od vremena do vremena. Princip se nikada ne menja.

Guru princip putuje kroz večnost i uzima svaka usta da bi saopštio istinu. Usta nisu važna jer su prolazna. Poruka koja se saopštava je važna za vas. Verujte poruci. Slavite poruku. Doživite poruku. Sve one su večne istine. To će potpomoći oslobođenje. Sjedinite se se sa mudrošću, ne sa Guruom.

Image
Guru Princip večno teče

Uravnoteženost

Naša tradicija nas uči putu uravnoteženosti kao najboljem putu. Savršena ravnoteža kroz radost i sreću. Ako tragalac pristupi duhovnosti tako da je ekstremno uravnotežen, biće dobro balansiran u Guru Tatvi, najlepše će zahvaljivati postojanju i svima onima koji tumače tatvu. Ako tragaoca emocija, a naročito ako je princip ‘raditi’ a ne ‘biti’ (’do-ership’ ) dominantan u njemu, (ako misli da je on taj koji čini), on će težiti da se veže za imidž Gurua. Oni propuštaju tatvu i zaljube se u Gurua. Grade očekivanja i mentalne slike. Kada slike ne mogu da se održe, oni potpuno padnu. Mnogi se razočaraju. Mnogi dođu k sebi posle razočaranja, i na kraju ostave svoju potrebu za štapom i počnu da hodaju dalje sami.

Put oslobođenja

Naša tradicija je uvek stavljala akcenat na oslobođenje od ciklusa rođenja i smrti. Naša tradicija nikada nikoga nije ograničavala na sistem i svakom je dozvoljavala slobodan izbor. To je istinski put. Na ovom putu, Guru, Naša Duša i Bog su  jedno isto. Naša duša je naš primarni Guru. Spoljašnji Guru je samo eksponent večnog principa zvanog Guru Tatva. Na putu oslobođenja, pre ili kasnije, imidž, ime i forma se moraju poništiti i tatva treba jasno da sija. Dakle, svaki imidž za koji se držimo, radi trenutnog progresa, kao naš učitelj u školi, nestaće i zameniće ga neko drugi, i opet drugi, sve dok ne završimo svoje putovanje. Put oslobođenja je uvek put poništenja. Sve, uključujući naše telo, um i intelekt mora da nestane i rastvori se, pre ili kasnije.

 

Telo

Glad održava telo. Seks održava vrstu. Kada duša uzme telo, takođe nasledi i sve potrebe tela. Glad i Seks su najbitniji za održanje na različitim nivoima, sve dovodi do postojanja. Kada se smanji akcenat na telo i čovek utemelji svest na Sveprisutnosti, sve potrebe tela će otići u drugi plan. To ne znači da su nestale iz našeg sistema. Postoje, primireno, u većini slučajeva. Kada ta osoba mora neprekidno da funkcioniše preko čula i tela, kao što je podučavanje, negovanje ustanova ili ljudi, ove najjače potrebe se vraćaju i smetaju mu. To je moguće. Ovo, primarni nagon, može takođe da dovede do pada.

Prosvetljenje

Prosvetljenje uspostavlja jedinstvo čoveka sa sopstvenom dušom. Ono stavlja na stranu svaki obzir i dozvoljava prirodi da ide svojim tokom, kao drvo, čak i ako to znači iseći ga u korenu. Prosvetljenje ređa sve čakre vitalnog sistema u savršeni red i pretvara čoveka u ogledalo. On će početi da odražava ono što dolazi pred njega i obično će održavati tečno stanje. Biće kao voda koja dobija aromu i oblik suda u kome se nalazi. Ovaj nivo bivstva često donosi lični haos. Naročito kad osoba stalno funkcioniše na zemaljskoj ravni, njegova šira svest odlazi u drugi plan. Ako požuda prevlada, ona ostavlja prostora za degeneraciju. Požuda se takođe može steći. Kao sunđer, on bi mogao da usvoji bilo koje osećanje druge osobe.

 

Imidž

Naše telo, um i intelekt su privremeni. Kada nastane prevelika zavisnost od imidža, on se pokvari. To je zakon prirode. Javni imidž koji smo svesno ili nesvesno stvorili je prolazan ili privremen. Pre ili kasnije, pašće. Definitivno će pasti ako se ne podešavamo prema imidžu koji stvaramo i uradimo nešto kontradiktorno. Imidž koji drugi izgrade o nama je takođe privremen. Razlika je u tome što, čak i ako dozvolimo promene u sebi, drugi uopšte neće hteti da promene svoju sliku o nama. Otuda, ako smo opušteni oko imidža, drugi bi nas mogli razapeti, jer se ne uklapamo više u njihovu sliku o nama. Društvo voli da održava imidže svojih ljudi. Što je veći imidž, teže ga je održati, a kamoli promeniti. Kada se takvi imidži pokvare, društvo postaje okrutno.

 

Očekivanje

Očekivanje je najveći izdajnik. Očekivanja su neizbežna, sve dok funkcionišemo iz našeg svesnog uma za vreme budnog stanja. Očekivanja su deo našeg mehanizma uma. Što je više očekivanja, to je više i naše patnje. Očekivanja grade mnogo jače zidove nego ego. Očekivanja nas uvek otuđuju od istine. Očekivanja tako treba poništiti pre nego što spoznamo Boga. Kada izgradimo očekivanja o pojedincima, ona će se neminovno izneveriti, jer su skoro svi ljudi karmička bića i sve dok ne vidimo i treću dimenziju pojedinca, ne možemo videti s kog nivoa on funkcioniše. (Prosvetljeni funkcionišu u Darma modu). Da bismo shvatili nivoe funkcionisanja, moramo da imamo jedinstvo svesti. Pošto svaka osoba funkcioniše u svojoj sopstvenoj svesti, i ne može da migrira u drugu, to je vrlo teško. Dakle, očekivanja će se pre ili kasnije izneveriti. Šok koji usledi nas probudi i oslobodi nas od naše zavisnosti od naših očekivanja do svog poništenja.

Zahvalnost

Zahvalnost je najbitnija za rast. Svaki Guru nam je nešto dao. Svaki je potpomogao naš rast. Ono što smo danas je nastalo uz podršku mnogih Gurua. Treba da smo zahvalni. Ako se Guru ponaša na način koji je u suprotnosti sa našim očekivanjima, treba da shvatimo da je problem u našem očekivanju. Možda smo propustili da shvatimo treću dimenziju našeg Gurua, koja nije bila potpuno očigledna. Sve što treba da radimo je da prihvatimo i cenimo učenja.

Moć seksa

Seks je vrlo moćan. Zato što je urođen u svim bićima. On je urođen jer je bitan za produžavanje vrste. Seks se koristi samo da bi se održala vrsta – kod svih bića sem kod čoveka. Kod čoveka, seksualni čin je vid zadovoljstva i rekreacije. Celibat je test. Biti u celibatu nije lako, jer potrebe tela katkad prave haos, kao što i glad može da dovede osobu do stanja da ubije nekog. Biti u celibatu u šumi je mnogo lakše nego biti na tržištu raznoraznih atrakcija. Tako,  ove stvari mogu katkad postati moćne kao tornado, ukoliko se ne prevaziđu. Da bi osvojili ove elemente, što je u suštini osnova našeg tela, treba nam mir i bivstvo (‘beingness’). U ekstremnom činjenju (‘doing-ness’) društvenog života, čak i ako osoba postoji u bivstvu svog realizovanog stanja, potrebe tela bi uvek mogle da igraju važnu ulogu. Pomeranje sa sveprožimajuće sveprisutnosti na svest ograničenog tela može se smatrati neminovnim, kada je interakcija na mikro nivou stalna i dosledna. To je diskrecija sveca. On bi vrlo dobro mogao da se pretvori u Grihasti (život porodičnog čoveka), oženi se, ima seksualni odnos i čak pomogne da se produži vrsta, ako treba. Takođe bi mogao da se odrekne svega i ide putem duhovnosti u anonimnosti, kao avadhoota. Ako izabere da služi svetu i takođe održava savršeni celibat, mora da vežba veliko suzdržavanje. To nije lako.

Seks je izazivao majstore od kad je sveta i vremena. Seks je iskušenje koje iskrivi ljude jer smo navikli da ga potiskujemo. Društvo to osuđuje. Srednja klasa ga čuva. Viša i niža klasa obično nemaju ništa sa moralom. Izvinite što sam tako direktan. To je istina. Moralnost je za obično lišavanu Srednju klasu. Pretvaramo se da smo imuni na njega i padamo se katkad kad ne možemo da izdržimo njegovu veličinu i težinu. Takvi smo, svidelo nam se to ili ne. Kao Veliki Majstor Lahari Mahasaja, koji je takođe vodio i porodični život, rekao je: “Kada se seksualna želja desi, desi se.” To je prosto tako. Adi Šankara je preselio svoju dušu u drugo telo da bi doživeo seksualnost. Visvamitra je pao na čari Menake. Ošo je tvrdio da bez obraćanja pažnje na svoju seksualnost, nema napretka u duhovnosti. Sad, pitanje je o imidžu koji smo stvorili i stvarnosti koju doživljavamo. Ako postoji veliki raskorak, pad je neizbežan. Izjednačavanje je da budemo u skladu sa sobom. Niko nije imun na seksualnost. Svako ima fantazije. Ako se neko pretvara da je drugačije, pazite. Seks je prirodan. Prihvatite svoju seksualnost. Nema se čega stideti. Koristite svoju diskreciju dok to radite, to je sve. Potiskivanjem to ne možemo da rešimo. Tačka.

Moj zahtev

Moj zahtev svim članovima BTW porodice je, molim vas poštujte Nitjanandina učenja. Molim vas da prihvatite Guru Tatva koji je on preveo u mnoge živote. Molim vas poštujte učenja kao i doživljaje. Nikoga ne prezirite, a kamoli Nitjanandu. Ako kritikujete i mrzite nekog Gurua, to će uticati na Guru princip u vama. Samo budite zahvalni za ono što je Nitjananda dao vama i svetu. Samo su vaša očekivanja propala. Naše mentalne slike su propale. Veliki balon od sapunice je pukao. Oni svakako pre ili kasnije moraju da puknu. Ništa ne traje večno u životu. Poštujte to. Nikada ne koristite nasilje u mislima, rečima ili delu. Ne sudite o nikome o njihovim postupcima. Nema potrebe pravdati se, pošto nas se to ne tiče. Zapamtite jednu stvar – istina ostaje istina, uprkos imidžu majstora. Isto tako, budite pažljivi oko toga ko ima koristi od skrnavljenja i spaljivanja ašrama? Zašto su nas obuzele emocije? Zašto smo postali nasilni? Jesmo li svi toliko čista bića da bacamo kamenje na druge? Zar nismo svi mi mešavina svega? Pogledajte prvo sebe. Onda pogledajte okolo. Istinski duhovni ljudi treba da održe smirenost i spokojstvo. Sjedinite se s učenjem. Ne sa Guruom. Uvek osećajte zahvalnost za učenje ili guru princip, Guru Tatva.

Jedna osoba je insistirala da odgovorim na njeno pitanje da li ja to (Nitjanandin skandal) odobravam ili ne. Moj prijatelju, svet ne funkcioniše po tome šta ja odobravam. Vaš mentalni proces se dešava bez mog odobrenja. Video sam promene mišljenja bez ikakvog konkretnog razloga u životu. Ljudi se za čas promene. Njihove misli se promene. Nikada ne znamo ko će šta sutra da uradi. Ko će sutra biti živ. Tako smo krhki i trenutni. Vi i ja možemo da se uzdignemo ili padnemo svakog trenutka. Talasi mogu svaki čas da se promene. Dakle, ne budimo previše puni entuzijazma da volimo što je neko pao. Ne moramo mi nikome da odobravamo seksualne prioritete. Oni će ići dalje s tim, dobro i bez našeg odobrenja, ako moraju. Kada ne možemo da kontrolišemo čak ni naše sopstvene misli, kako ćemo kontrolisati druge? Da li to uopšte i moramo?

Cenim vaše stavljanje naglaska na moralnost i svetiteljstvo. Istorija je videla mnogo potiskivanja i oslobođenja koje je usledilo. Hajde da ne dovodimo u pitanje ovu činjenicu. Shvatam da su mentalne predstave znatno propale. Do toga mora doći, pošto je naš put put oslobođenja od svega. Shvatite samo jednu stvar. Sa ili bez prisustva na ovoj planeti, život ide dalje. Ništa se ne menja našim protestom ili brigom. Nasilje unutar nas će samo uticati na nas. Stoga, izrazite zahvalnost za sve i dozvolite ljudima da idu svojim putem. Ne osuđujmo druge. Nemamo na to pravo. Hajde da sve to uzmemo kao deo našeg procesa učenja. Zato, venčajte se s dobrim učenjem koji pomaže vašu duhovnu evoluciju. Nikada se ne venčavajte sa fizičkim Guruom.

Volite sve. Oprostite svima. Budite dobri i blagonakloni iznutra. Ne osuđujte druge.

BLAGOSLOV SVIMA.

M

Prevedeno sa:

http://pkmohan.wordpress.com/2010/03/06/the-cycle-of-rise-and-fall/

Podelite ovu objavu

X