Četiri godine Himalajske škole tradicionalnog plesa

Tokom 2023. godine, studenti HŠTP su demonstrirali svoju kreativnost i duboku strast prema plesu širom sveta.

Om Asatoma Sadgamaya, Tamasoma Jyotirgamaya Om Shanti Shanti Shanti!

/Om Asatoma Sadgamaja, Tamasoma Đotirgamaja Om Mir mir mir!/

Vodi me od neistine ka istini, od tame ka svetlosti, Om, oslobodi me iz ciklusa smrti ka besmrtnosti, Om, Mir u meni, mir u društvu, mir u božanskim silama!

Pavamana Mantra, iz Brihadaranijaka Upanišade, jeste molitva vrhovnoj sili da nas stalno vodi napred u našoj potrazi za krajnjom istinom. Ponavljanje ove mantre služi kao snažan podsetnik da živimo svesno i sa svrhom, dajući doprinos svetu oko nas.

Vrhovni Gospodar univerzuma, Natarađa (Gospod Šiva), takođe je proslavljen kao kosmički plesač. On je taj koji vodi svako biće iz tame ka svetlosti – Tamasoma Đotirgamaja. Dvanaest Đjotirlinga Gospoda Šive, rasprostranjenih širom Indije, slavi njegove različite aspekte i omogućava ljudima da se povežu s Njim na različite načine i oblike, baš kao što ples omogućava istraživanje različitih aspekata kroz beskrajne izraze sebe, hraneći vezu sa vrhovnim u krajnjoj potrazi za oslobođenjem.

Mi, Himalajska škola tradicionalnog plesa, obeležavamo našu četvrtu godišnjicu postojanja 2023. godine i uskoro ulazimo u petu godinu postojanja u 2024. godini, odražavajući ovu moćnu mantru. Osećamo snažnu povezanost sa molitvom i svetom svrhom našeg postojanja kao organizacije. Od samog početka, nastojanje HŠTP-a bilo je pomoći ljudima da se povežu sa sobom kroz ples, dožive radost u istraživanju nijansi i estetike klasične umetnosti, istovremeno napredujući ka unutrašnjoj transformaciji. Naš voljeni osnivač Mohanđi poručuje: “Širite harmoniju putem umetnosti klasičnih plesova Barata kako biste dotakli srce i dušu svakog posmatrača u svim krajevima ove planete.”

Kao što je postalo tradicija, 2023. godine smo počeli sa posebnim nastupom povodom Mohanđijevog rođendana. I ove godine smo imali privilegiju da nastupamo u Puriju, gde se nalazi najmoćniji hram Džaganata (Krišne). Dve uzastopne godine, Gospod Džaganata iz Purija omogućio nam je veliki početak godine. Ove godine, izgleda kao da je predao štafetu Gospodu Šivi da nam bude vodič, s obzirom na to da su sve Đjotirlinge bili stalni saputnici HŠTP-a tokom cele 2023. godine i inspirisali sve naše ponude zajednici!

Božansko istraživanje kroz ples

Istraživanje svetih i moćnih hramova Barata (Indije) tokom cele godine, isticanje njihove duhovne važnosti, bio je naš put ka unutrašnjosti. Obišli smo devetnaest najvažnijih i najmoćnijih hramova uključujući i tri Čar Dama i devet Đjotirlingama. 

Učenje od Lingama o božanskoj intervenciji  

Šta više mogu tražiti plesači posvećeni božanskoj umetnosti Baratanatjama, od učenja i istraživanja različitih aspekata božanstva sa ovih moćnih centara, izražavajući ih kroz ples kako bi tragaoci mogli upiti suštinu!

Svaki od Đjotirlinga naglašava različite aspekte Gospoda Šive u celoj Njegovoj veličanstvenosti. U Somnatu, On je blagorodni Gospodar koji je oslobodio Mesec od njegove kletve, a u Šrisailamu, On je brižan otac koji je sišao zajedno sa Parvati da umiri svog ljutog sina Kartikeju. U Uđainu, On se manifestuje kao Mahakalešvar, koji se pojavljuje kao Veliki Gospodar Vremena, a u Omkarešvaru, vlada kao Gospodar Omkara, prazvuka. Imali smo privilegiju da posetimo Sandipani Ašram u Uđainu gde je Gospod Krišna naučio 64 umetnosti pod vođstvom učitelja Sandipanija.

U Bimašankaru i Nagešvaru, uništio je zle asure, a u Trimbakešvaru, Gautama ga je štovao kako bi očistio mesto svojom prisutnošću. U Ramešvaramu, štovao ga je sam Gospod Rama zajedno sa Majkom Sita po povratku iz Lanke nakon uništenja Ravana. Na Grišnešvaru se manifestuje kao Gospod saosećanja koji vraća mrtvo dete u život, a u Varanasiju, vlada kao Gospod Svemira (Višvanat), vodeći svoje obožavaoce ka krajnjem duhovnom oslobođenju! Možemo se samo diviti takvoj dihotomiji božanskog delovanja.

Ova iskustva su jedinstveno predstavljena kroz seriju blogova pod nazivom “Hram i Ples“, pružajući uvide u bogatu kulturnu i duhovnu važnost ovih svetih mesta kroz ples. Pored toga, objavljeno je 16 posebno kreiranih postova, svaki sa temom različitih festivala koji prikazuju živopisno nasleđe Barata, kroz naše platforme. Ovi postovi su primili izuzetno pozitivne kritike zajedno sa brojnim zahtevima za više takvih sadržaja u budućnosti.

Sjajni nastupi na sceni 

Tokom 2023. godine, naši studenti su demonstrirali svoju kreativnost i duboku strast prema plesu širom sveta. Impresivnih ukupno 25 visoko cenjenih i dobro posećenih nastupa (12 u Evropi, 9 u SAD, 4 u Indiji i 1 u Australiji) izveli su studenti na sedam interno organizovanih i sedamnaest spoljno organizovanih nastupa, ističući globalnu ekspanziju misije platforme da širi ljubav kroz ples.

Proširenje baze studenata i kurseva 

Pokrenuli smo dve nove grupe osnovnog kursa, organizovali dve posebne sesije za starije studente i sproveli trogodišnju radionicu posebno dizajniranu za decu. Baza studenata nastavila je da se širi sa učesnicima iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Srbije, Španije, Hrvatske, Danske, Indije i Katara. Radionice koje se bave specifičnim nijansama, zajedno sa bogatim sadržajem koji je pažljivo sastavio naš tim, obuhvatajući značajna dela o Sanatana Darmi, obogatile su njihova iskustva učenja. Tokom godine, Radu Subramanian, našu umetničku direktorku, i Satju Šivakumar, Mohanđi ačarju i globalnog člana HŠTP-a, intervjuisali su globalni časopisi o njihovom putovanju i ti uvidi su bili predstavljeni u časopisima Canvas Rebel, Voyage Dallas i Bold Journey.

Osećajući suštinu ljubavi kroz deljenje, brigu i davanje 

Kao plesači duboko povezani sa našom tradicijom i vođeni Mohanđijevim učenjima, razumemo značaj nesebičnog služenja (seve). Ove godine, organizovali smo i uspešno završili tri iteracije Vastra Daan (donacija odeće) i druge seva aktivnosti Anna Daan (donacije hrane), pružajući odeću i hranu brojnoj siromašnoj deci, životinjama u Indiji.

Partnerstvo sa svrhom 

Rastući spisak postignuća je rezultat nepokolebljive posvećenosti i duboke strasti jezgra tima HŠTP-a koji čine Rada Subramanian – umetnička direktorka, Arti Paranđpe – umetnička direktorka, Satja Šivakumar – globalni član i kreativni lider, Biljana Vozarevic – globalni član, Ritvika Goš – član fakulteta, Šivakumar Čandrasekaran – kontent lider i glavni volonter – Pia Puatrakul, Bimal Nair, Bavani Nair, Mira Hitali, Ivana Surjan, Šarada Šivakumar, Nidi Hitali, Ivana Veljovic, Lalita Subramanian i Subramanian Visvanatan, kao i stalno partnersvo vođeno svrhom sa Mohanđi Srbijom, Mohanđi UK, Mohanđi Indijom, Mohanđi SAD, Mohanđi Hrvatskom, Mohanđi Slovenijom, Mohanđi Australijom, M House Media, Kluba ranoranilaca za decu (EBC Kids), Ammucare, Awakening Times i snažnom podrškom lidera grupe Mohanđi Fondacije.

Gledajući napred u 2024, prvi veliki događaj za HŠTP biće u Mohanđijevom Ašramu u Ganešpuriju, kao deo Mohanđijevih rođendanskih proslava. 2023. je počela sa proslavom rođendana u Puriju (Odiša) i 2024. će biti u Ganešpuriju. Ovaj 12-mesečni ciklus od Purija do Ganešpurija bio je čarobno putovanje sa blagoslovima našeg Gurua i pod božanskom zaštitom đjotirlinga. Jedno je sigurno, Himalajska Škola Tradicionalnog Plesa je u velikoj meri osnažena beskrajnom milošću Božijom i našim neprocenjivim Guruom. Za ovo smo duboko zahvalni.

Godina 2024. biće urezana u anale istorije kao godina povratka Rame u Ajodhju u punoj slavi nakon pet stotina godina! Za nas u HŠTP, 2024. je počela sa daršanom Gospoda u Ramešaramu u uzvišenom i blagoslovenom prisustvu Mohanđija. Takođe sa nestrpljenjem očekujemo da otkrijemo našu najnoviju ponudu plesa tokom rođendanskih proslava u Ganešpuriju, što je proslava Gospoda Rame. Baš kao što je Gospod Džaganata predao štafetu Gospodu Šivi u 2023, da li bi to mogao biti znak prenosa štafete od Gospoda Šive Gospodu Rami da bude naš vodič za 2024. pitamo se!Dok započinjemo petu godinu, zahvaljujemo svim našim pokroviteljima, studentima, partnerima i dobročiniteljima na njihovoj neprestanoj podršci i ohrabrenju. Oni su temelj na kojem je izgrađen naš Rama Setu. Radujemo se prevazilaženju novih granica, plešući u skladu sa Njegovim melodijama uz takvu nepokolebljivu podršku.

Podelite ovu objavu

X