Uspešno završen prvi kurs indijskog plesa na Balkanu

Od 26. jula do 1. avgusta 2021. održan je sedmodnevni osnovni kurs tradicionalnog indijskog plesa iz Baratanatjama u Novom Sadu

Bio je to povoljan početak za sve tragaoce za istinom, koji su na ovaj način mogli da zarone dublje ka svojoj suštini i pronađu uvek nove aspekte sebe. Polaznici su dobili uvid u različite dimenzije ove umetnosti – izraze lica (Navarase) i položaje šaka (Haste), osnovne korake za stabilnost, prikaz različitih avatara, i još puno toga. Istražili su mnogobrojne izraze koji prenose lepotu i grandioznost ove umetničke forme koja estetski kombinuje mudrost i emocije u isto vreme.

Časovi su pokrili i teoretske i praktične aspekte Baratanatjama, dok su se usredsređivali na svesnost, poravnanje i predanost kroz plesne korake. Na kraju prvog dana radionice, polaznica Vesna je rekla: “Iako je vrlo intenzivno, ovo je pravi energy booster! (stimulans energije)“

Kulminacija kursa bilo je završno izvođenje u Mohanđijevom prisustvu. Polazici su izveli kratku strofu pozdrava najuzvišenijem sopstvu (Parabrami) i stihove za univerzalnu harmoniju i mir u svim svetovima. Na svakom času tokom cele nedelje se mogla osetiti svečana atmosfera. Ovo bi moglo da obeleži početak predivnog putovanja do konačnog rastvaranja kroz ples i predanost najvišoj svesti.

Mohanđi je obuhvatio suštinu u svom pronicljivom govoru o Baratanatjamu i istinskom doživljaju ovog plesa iz ugla plesača.

Po Mohanđijevim rečima:

“Ples je priroda Univerzuma!
Ples je naš udisaj i izdisaj
Ples je blaženstvo, ples je lepota
Ples je Šiva i Šakti!
Postanimo ples!”

Posle je Mohanđi podelio sertifikate o završenom prvom nivou osnovnog kursa i o pohađanju vikend radionice. Pohvalio je glavne članove tima za svoj izvanredan trud u organizovanju kursa u rekordnom roku i podstakao učesnike da nastave da uče ovu umetničku formu sa istim žarom koji su pokazali tokom uvodnih časova.

Sledi kratak odlomak iz Mohanđijevog obraćanja tokom završne ceremonije:

“Ples je meditacija koja vas vraća ka sebi samima. Cela platforma Himalajske škole tradicionalnog plesa je u predanosti najvišoj svesti. Dok plešete, poravnavate se kroz tu predanost. Kada plešete za npr. Krišnu, Krišna postaje vi. Osećam duboko poštovanje prema tradicionalnoj plesnoj formi, u originalnom, nerazblaženom obliku, Ples u svojoj prvobitnoj formi ima veliki značaj. Kada ste fleksibilni, postajete ples. Cilj je postati ples tako da ne postoji “ti” u njemu. Plesač se rastopi u plesu. Da bi došlo do toga, izvođač treba da razume tehnike i metode koji omogućavaju sinhronizovane fokusirane pokrete kako biste se rastvorili. Svrha je rastvaranje kroz ples.”

Sledeći kurs je onlajn i počinje u nedelju 8. avgusta 2021. Časovi su nedeljom od 15 do 16h.

Prijavite se ovde.

Detaljnije o kursu pročitajte ovde.

Za više informacija pišite na: dance@himalayanschool.com

Podelite ovu objavu

X