1+1=JEDAN

Pozivamo vas na jedno sasvim jedinstveno i magično putovanje na Himalaje i planinu Kajlaš, kroz onlajn izložbu fotografija autora Zorana Milišića.

Uz razgovor sa gostima, Zoran će podeliti svoja iskustva i uvide sa ovog nevjerovatnog putovanja.

Njegovi gosti, takođe afirmisani fotografi Mario Brainović i Mohana Hanumatanada, i sami su iskusili ovo putovanje.

Tri tragaoca, tri čoveka u potrazi za suštinskim Ja, tri lična iskustva, tri fotografa, tri kadra, tri kompozicije, ali jedan cilj – biti Jedan.

1+1=Jedan je i metafora i poruka i cilj i putovanje i povratak. Biti Jedan sa univerzumom u vreme suštinskih globalnih promena je odgovor na izazove vremena u kojem živimo.

Danas, kada je čovečanstvo porobljeno vekovnim, ponavljajućim i destruktivnim obrascima u agoniji straha, krivice, podela i nasilja, a koje nam je prezentivano na individualnom nivou, 1+1=Jedan je podsjetnik da u našim različitim telima je Jedan isti stanovnik, Jedna ista duša, Jedan isti Izvor.

Jedino kada ustanemo svi kao Jedan u novu vrstu ljudskih bića, možemo kročiti u novo doba naše suštinske prirode i postojanja, oslobođeni u potpunosti od svih vrsta nametnute porobljenosti i uslovljenosti.

Fotografije su Zoranovo lično duhovno putovanje kroz dualnost do jednote gde iz stanja meditacije prenosi energiju sadašnjeg trenutka, izvan-dimenzionalnog stanja, u 2D dimenziju fotografije.

Fotografije u ovoj seriji nastale su na putovanju kroz Nepal, Tibet i sveta mesta poput jezera Mansarovar i planine Mt. Kajlaš koje se smatra energetski najmoćnijim mestom na našoj planeti i krunskom čakrom naše planete

Osim što je na 5,600m nadmorske visine fizički izazovno i zahtevno usled efekta visinske bolesti i nedostatka kiseonika, sa duhovne strane je, takođe, jednako izazovno jer se kaže da onaj ko obiđe put oko planine Kajlaš ostavi stari život iza sebe na prevoju Dolma La Pas i dobije novi život. Istini za volju, upravo to se i desilo.

Ovo putovanje za Zorana je bilo istinski duboko, transformišuće u apsolutno svim segmentima njegovog života i fotografije koje su nastale na tom putu su refleksija njegove lične transformacije. Od introvertnosti u kojoj nalazi dubinu sebe do ekstrovertnosti i otvaranju ka manifestovanom u pojavnom obliku, na ovim fotografijama Zoran je promatrač života kroz svoje lične i duboke kontemplacije.

Ljudi, krajolici i energija mesta oduzimaju dah, a životi i mudrost ljudi su ispisani na njihovim licima. Biti Jedan sa univerzumom i svim što postoji je poruka na jeziku ljudske duše.

Crno-bele fotografije su u analognom formatu na 35mm Kodak TMax filmu koje imaju izraženo zrno i duboke kontraste. Ova kombinacija tehnika daje fotografijama unikatan izgled i prenosi energiju sadašnjeg trenutka gde je jedina razlika između pojavnog vanjskog i beskonačnog unutrašnjeg u veličini i boji zrna.

Pojavni i manifestovani univerzum je u kontrastu sa beskonačnim i nemanifestovanim univerzumom. Dubina kontrasta daje dramatičnost trenutka jer samo u kontrastima života prepoznajemo sebe dok jedino rastemo u senkama života.

Kolor fotografije su u digitalnom formatu ali sa analognim vintage objektivima koji današnjoj modernoj digitalnoj perfekciji daju verodostojan i vintage izgled.

Ova kombinacija tehnika daje fotografijama bezvremensku dimenziju koja ostavlja meditativnu i kontemplirajuću notu o sebi. Zoran koristi razne kamere i objektive, a sve fotografije su fotografisane u manuelnom modu što još više utiče na fotografa da uspori i bude jedan sa trenutkom u sopstvenoj tišini.

Ova izložba je humanitarnog karaktera i sredstva koja budu prikupljena u potpunosti će biti usmerena na pomoć ljudima pogođenim nedavnim zemljotresima u Hrvatskoj.  Sa vašom minimalnom donacija od €5.50 možete nahraniti 80 ljudi. Za €1, koliko otprilke košta 1kg pirinča, kada se skuva dobije se 16 porcija, tako da vaša donacija od €5.50 ima moć da nahrani 80 ljudi.

Da biste imali pristup ovom jedinstvenom programu potrebno je da putem PayPal-a izvršite uplatu minimalne donacije od €5.50 i to:

OBAVEZNO: Jasno naznačite svoje ime i prezime te svrhu uplate rečima DONACIJA ZA ZEMLJOTRESE.

Ukoliko želite učestvovati u humanitarnoj akciji, a niste u mogućnosti uživo pratiti program u nedelju 17.1.2021. u 20.00, na imejl adresu koju naznačite prilikom uplate, rado ćemo vam poslati link za pregled celog snimka izložbe.

VAŽNO: Molimo vas da pristupite izložbi na Zoom meeting-u sa istim imenom sa kojim ste uplatili donaciju da bi vas moderator meeting-a mogao identifikovati i pustiti u program.

Topic: Izlozba fotografija 1+1=Jedan

Time: Jan 17, 2021 08:00 PM Belgrade, Bratislava, Ljubljana

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85633356892?pwd=ZEFWamVkSkw0ZnpVVzFkVFpFTFhKUT09

Meeting ID: 856 3335 6892

Passcode: 1plus1je1

Podelite ovu objavu

X