Ambasador Indije svečano otvorio kurs sanskrita u Beogradu

Ambasador Indije u Srbiji, Nj.E. Subrata Batačardži, otvorio je u subotu, 1. februara 2020. kurs sanskrita u Beogradu.

Uz prisustvo gostiju i ljubitelja jezika, koji pripada jednoj od najraširenijih jezičkih porodica u svetu, otvoren je  kurs sanskrita u Beogradu, koji organizuje Himalajska škola tradicionalnih jezika.  

Govoreći o sličnosti između istorije i jezika i načina na koji oni grade veze, ambasador Batačardži je naglasio da način na koji u istoriji jedan narod utiče na drugi, na sličan način i jezici utiču jedan na drugi, kroz istoriju. „Poznavanje istorije i toga kako se nešto odvijalo u prošlosti značajno je da bi danas mogli iz toga nešto da naučimo i poboljšamo. Isto tako je bitno da znamo porodicu našeg jezika, pretke jezika. U Indiji ima preko 15 jezika i većina njih vodi poreklo od sanskrta, a poznavanje porodice jezika nam omogućava da se lakše suočavamo sa izazovima današnjice“, rekao je ambasador i dodao da je sanskrit veoma bitan u modernom društvu za Indiju zato što povezuje Indiju sa drugim zemljama. „Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko ljudi u Indiji danas govori tečno sanskrt, 5.000 ili 20.000, ali sve dok se o sanskrtu govori i diskutuje na mestima toliko udaljenim od Indije, kao što je Srbija, taj jezik sigurno nastavlja da živi, zato što izaziva interesovanje među ljudima“.

Mirjana Petrović, prevodilac i učitelj ovog drevnog jezika, ohrabrila je sve polaznike informacijom da postoji velika bliskost na svim nivoima između srpskog jezika i sanskrta, i da će im biti lako da nauče, posebno zbog iste gramatike. „Meni je učenje sanskrta značilo veliki povratak u srpski jezik“, istakla je Mirjana i dodala da ovaj kurs doživljava kao renesansu sanskrta u Srbiji.

Himalajska škola tradicionalnih jezika, inspirisana duhovnim učiteljem i filantropom, Mohanđijem i sledeći njegova uputstva, kroz ovaj program, nudi mogućnost svima koji su zainteresovani da nauče osnove sanskrta. Na taj način se širi znanje sanskrta po svetu i čini ga dostupnim i u skladu sa modernim načinom života.

“Ovaj kurs takođe služi i mnogo višoj svrsi, izgradnji dubljih mostova kulture između Srbije i Indije. Inspirisan je Mohanđijem, koji je i sam uključen u ujedinjavanje sveta ljubavlju, ljubaznošću i saosećanjem, dok je Mohanđi i lično izgradio svoj porodični most sa Srbijom”, izjavila je predsednica Udruženja Mohanđi Srbija, Monika Balenović, u ime Himalajske škole tradicionalnih jezika.

Podelite ovu objavu

X