Mohanđijeva MILOST je uvek tu

Autor: Dragan Vučenović

D4B1DFF4784D4CE79836CEAC010FDD2F

Mohanđijeva milost je uvek uz nas. Ako treba da dođete na neki ritrit ili program, ili samo da Ga upoznate, to će se desiti.

Imali smo ritrtit na Borskom jezeru prošle jeseni. Obavestio sam tim da ću do 13. tog meseca, što je 2 dana pre početka ritrita, znati da li ću nabaviti novac.

Međutim, nije bilo ništa od toga i ja sam već prvog u mesecu otkazao svoju prijavu. Mnogo ljudi me pitalo da li ću doći, a jedan od najčešćih komentara je bio: „Neće biti isto bez tebe“, s obzirom na to da nisam propustio ni jedan jedini ritrit u Srbiji i Bosni još od prvog vikend ritrita sa Mohanđijem 2011.

U potpunosti sam se pomirio s tim da ne idem.

Moj odgovor je bio: „Stvarno bih bio nezahvalan kad bih rekao jadan ja, ne idem; hej, od početka godine sam bio na Naprednom ritritu, na Bosanskim piramidama i na inicijaciji u Kriju sa 38 novoiniciranih, na tim bilding programu sa Mohanđijem… Tako da sam imao odličnu godinu. Zaista sam zahvalan za iskustva koja sam imao i podelio sa ljudima koji su povezani sa Mohanđijem. Najiskrenije sam zahvalan za ovu godinu.“

Trinaestog u 9 uveče sam dobio poziv od tima u kom su mi rekli da se javila osoba koja:

„…bi želela da plati ritrit za jednog člana tima u Srbiji koji je to zaista zaslužio, i koji ne može to da priušti, a zaista bi želeo/la.“ Rekao je da ima nekog na umu, ali da ne želi da bude pristrasan i da će to učiniti za bilo koga kog tim predloži.

Ostao je u čudu jer je istog momenta dobio odgovor „Dragan“. On me je imao na umu neko vreme, ali je rekao da će donirati novac onome koga tim predloži.

Sad sam ja ostao u čudu.

Trebalo mi je 2 sata da u svojoj glavi razrešim ono što se vrtelo „da li dugujem nešto toj osobi“, a u međuvremenu sam zvao sve svoje kontakte tražeći nekog da pokrije moje smene na poslu (pravoslavni hrišćani slave slave i najveći sveci su od oktobra do januara, sve do iza pravoslavnog Božića), i svako me je odbijao.

Moj kolega je rekao: „Znam koliko ti to znači, ne brini. Ja ću raditi ceo dan i pokrivati te.“

Tako da su moji slobodni dani bili sređeni, i morao sam da se nosim sa osećajem „dugovanja“.

Isto tako, morao sam da razgovaram sa svojom porodicom jer nam je bila slava poslednjeg dana ritrita, za kad je bila zakazana volonterska večera kojom se program zatvarao.

Moj mlađi brat je tu odigrao najvažniju ulogu, rekavši: „Idi, kod kuće je sve sređeno, ne birini“.

Sve se prosto namestilo.

Moj um se umirio do trenutka kada sam konačno došao do autobusa, osećaj „dugovanja“ je nestao.

Kad vam je nešto dato, budite prazni i primite to raširenih ruku.

Momak koji mi je platio ritrit je došao do mene i rekao „znaš da mi ne duguješ ništa, ovo je moja „seva“, ako osećaš da sam te zadužio, zaboravi na to, ne duguješ mi ništa.“

Odgovorio sam: „Da, znam, izbacio sam to iz svog sistema one noći kad su mi javili da idem.“

Mohanđijeva milost je tu, uvek je prisutna u našim životima, mi smo ti (odnosno ego) koji je odbijamo.

Budite prazni i prijemčivi. Izađite iz zone komfora, na put oslobođenja i rešite se svega što vas vezuje i ograničava vaše srce, pustite ga da bude slobodno i širi ljubav.

Vaš,

Dragan Vučenović

Lektorisala: Dejana Vojnović
Uredila: Staša Mišić

 

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na: iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu, ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

X