OSVEŠĆIVANJE mita o SLOBODNOJ volji

Autor: Staša Mišić

DSC_2810

Odmah na početku moram da kažem da sam uvek imala divan život što se tiče svih materijalnih stvari, kao i ljubavi predivne porodice. Stvarno mi nikad ništa nije falilo i uvek sam imala sve što mi je bilo potrebno, pa i više. Što samo znači da sam savršene roditelje odabrala i hvala im što su dozvolili da budem baš njihova ćerka 🙂 Od malena su me morila pitanja o smislu života, tačnije besmislu, ukoliko se sve svodi samo na rađanje, učenje, rad i umiranje. Rečju MUČENJE! 🙂 Čemu sve to? Imala sam hiljadu i jedno pitanje na koje moja mama nije znala da mi odgovori, pa mi je čak na kraju kupila i knjigu “Hiljadu zašto hiljadu zato” misleći da će time njenim mukama doći kraj. 🙂 Međutim, za moja pitanja ni tu nije bilo odgovora. 🙂 Znam da mi se još u predškolskom periodu vrzamalo pitanje: “Da se nisam rodila i da ne postojim na ovom svetu, da li bih to znala?”

Moja intenzivna potraga za odgovrima počela je 2000. kad sam zapala u depresiju. Tada sam se prvi put susrela i sa homeopatijom koja mi je u celoj priči nesumnjivo najviše pomogla. Razlog moje tuge bio je tok mog života koji, posle završetka srednje škole, više nije išao “normalnim” putem. Svi oko mene su na vreme završavali fakultete, zapošljavali se, ženili, udavali, rađali decu, a ja sam se osećala potpuno zaglavljeno u celoj toj priči. Apsolutno ništa mi nije išlo onako kako je “propisano i kako bi trebalo”. Tada su tu, naravno, došle na red mnoge knjige na temu duhovnosti, među kojima je prva bila “Buđenje”, kupljena opet od strane moje divne mame, ali ovog puta pogođena. 🙂

25687267950_434773ede6_c

Posle toga su se nizale i ostale knjige, emisije, videa,… a kasnije i radionice na temu psihološkog razvoja i samopomoći. Nema šta sve nisam radila i koje metode nisam savesno, redovno i duuugoooo praktikovala ne bih li u materijalnom smislu (ne mislim samo na novac) promenila svoj život. Ali ništa se nije dešavalo. Primenjujući svaku od tih metoda, uvek je uz njih išlo i veliko očekivanje. Što je i normalno, jer ih ne bih ni radila da nisam očekivala pozitivne rezultate, bar na nekom svom životnom polju. Ali ništa se nije dešavalo. Posle je uvek sledilo razočaranje i tuga. Pa onda novo uzdizanje i ponovni pokušaji koji su imali iste negativne rezultate.

Onda je došao maj 2013. i moj prvi susret sa Mohanđijem na satsangu u Novom Sadu. Sećam se prvog pitanja o slobodnoj volji, gde je on, u svojoj prvoj rečenici, odgovarajući na pitanje, rekao da je slobodna volja samo MIT i da postoji samo pre nego što uzmemo ovo telo. U tom momentu imala sam osećaj kao da je ogorman teret pao sa mene i osetila sam neverovatnu LAKOĆU! Od tada sam počela redovno da dolazim na meditacije, a sledeće godine usledio je i prvi ritrit.

mohanji-mms_7239-small

Ubrzo sam batalila sve tehnike koje sam praktikovala, a koje su mi stvarale samo dodatno opterećenje, i jednostavno malo po malo počela sam da prihvatam životne okolnosti. Jer sam, zahvaljujući Mohanđiju, shvatila da je jedina stvar koju mogu da promenim način na koji ću gledati na ono što mi se u životu dešava i apsolutno ništa više! A što je još važnije, sve sam se manje i manje obazirala na to šta drugi misle da ja treba da uradim sa svojim životom i da li je normalno ili nenormalno kako živim. U meni je počeo da se nastanjuje MIR, koji se naravno još uvek poremeti 🙂 , ali ta stanja mira i blaženstva su sve duža i duža.

Moj život, gledano spolja, i dalje je potpuno isti! I dalje se ništa nije promenilo! I dalje nemam “normalan” stalan posao, nemam svoju porodicu, muža, decu. Nemam ništa što se smatra “normalnim”.

Međutim, duboko iznutra, ja sam se promenila. Više nemam očekivanja, pa samim tim ni razočaranja zato što se nešto nije desilo. Sve više i više prihvatam životne situacije i sve manje imam potrebu da burno reagujem. Počela sam da se oslobađam i krivice što nešto nisam uradila drugačije. Prestala sam da silim sebe da budem nešto što nisam. A iz mog života su otišle sve osobe koje su mi krivicu nabijale i koje su najviše “mudrih” saveta imale da mi udele. 🙂 Takođe sam i ja počela sve manje svojim savetima da se mešam u tuđe živote, jer sam konačno shvatila da svako ima svoj put koji prosto mora da sledi, jer jednostavno ne može drugačije, ma koliko to nama spolja izgledalo da je “pogubno” za njega!

Naravno da sam još uvek daleko od one potpune unutrašnje čistote i da mi se i dalje dešava da me neki ljudi iznerviraju, da mi idu na živce, da osećam bes prema nekome. Ali kad se to desi, svesna sam svog besa i pokušavam situaciju da sagledam iz drugačijeg ugla. Jer ko sam ja da određujem da li je nešto pravedno ili ne, i da li bi neko trebalo drugačije da se ponaša?!

Pored meditacija, Svesnog hodanja, Krije, joge, u svemu ovome su mi neizmerno pomogli Mohanđijevi tekstovi koje već duže vreme prevodim, kao i celo moje skromno angažovanje kao volontera u Mohanđi fondaciji. Mnogo sam zahvalna što u ovoj priči radim nešto što neizmerno volim a od čega bi, pored mene, i drugi mogli da imaju koristi.

Sunrise Yoga with Sanjay Sir (222)

U životu nikada niti sam tražila Gurua, niti sam znala čemu On služi. Sve se jednostavno desilo zato što je zapisano pre nego sto smo došli ovde, baš kao što je Mohanđi rekao. Trudim se da, koliko god je to moguće, što više tečem sa životnim tokom, da se što manje opirem i da dam svoj maksimum od onoga što mi je dato u određenom momentu. A sve ostale moje želje koje sam nekad imala više nemam. Ako bude trebalo da se ostvare, ostvariće se u vreme kad bude trebalo, ako ne, znači da nije ni trebalo.

Volela bih beskrajno da se zahvalim Mohanđiju što me je pronašao 🙂 , zatim svim ljudima koji su mi bili stepenice na putu do Njega, kao i svima onima zahvaljujući kojima sam spoznala Mohanđijevu OGROMNU DUHOVNU SILU. Nema svako privilegiju da spozna Njegovu OGROMNU DUHOVNU VELIČINU i MOĆ. Ne znam da li bih je i ja spoznala da nisam bila okružena tako divnim ljudima koji su mi u tome pomogli.

I na kraju, naravno, da se zahvalim mojim divnim roditeljima i celoj porodici koja mi u svemu ovome pruža neizmernu podršku u svakom smislu te reči.

Beskrajno zahvalna,

Staša <3

p.s. Konačno sam i ja odlučila da vam se svima predstavim i napišem svoje iskustvo. Pošto sam uvek mislila da to mora da bude nešto specijano, do sada ga nisam ni pisala. Tako da je ovo bilo jedno NEspecijlno iskustvo. 🙂

Video sa Mohanđijevog Satsanga u Novom Sad, 12. maja 2013., u kome govori o slobodnoj volji možete pogledati ovde:

Lektorisala: Jelena Fassbender
Uredila: Staša Mišić

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

X