Mohanđi objašnjava: 10 jednostavnih istina o tome kako se ponašamo prema životinjama

MAIN INTERNAL

U svetu gde stalno negde žurimo i gde smo zaglavljeni u svojoj rutini, ponekad je teško izvući se iz toga i duboko razmisliti o našem odnosu prema svetu koji nas okružuje. Zbog toga je važno čitati i istraživati učenja duhovnih majstora, koji vam mogu otkriti određene ideje ili koncepte o kojima možda ranije niste razmišljali. Danas vam dajemo 10 takvih citata Bramariši Mohanđija koji govore o našem odnosu ne samo prema životinjama, već i prema Majci Zemlji.

earth balance 1

  1. Zemlja ima savršen sklad i ravnotežu. Životinje nikada ne ubijaju iz zadovoljstva ili zabave. Životinje stvari rade samo sa svrhom, a čovek je taj koji je uništio ekološku ravnotežu. Kada ubijamo tigrove i lavove, populacija jelena raste. Kada ubijamo jelene, lavovi i tigrovi gladuju,… i tako redom. A jeleni kao i lavovi poznaju svoju uzajamnu zavisnost. Jelen se nikada ne boji dobro nahranjenog lava. Zadovoljan lav nikada ne uznemirava jelena čak ni ako spava pored njega. Zakon prirode je skladan. Nijedna životinja se ne pari radi zadovoljstva. Njihov život je uvek vezan za neku svrhu. One jedu da bi održale svoje telo i pare se da bi održale vrstu. Jednostavno. Kako onda možemo da kažemo da ubijamo da bismo održali ekološku ravnotežu? Da li posedujemo moć sagledavanja stvari iz široke perspektive kao Majka Priroda? Zato bi ovakve vrste tvrdnji trebalo momentalno odbaciti i lovce strogo ukoriti.

internal 2(5)

  1. Kreacija dolazi sa odgovornošću. Destrukcija je jednaka neodgovornosti. Destrukcija stvari kao i živih bića je jasan znak zloupotrebe moći. Čovek je neslavno propao što se tiče odgovornog ponašanja. Njegova emotivna priroda i pohlepa su uništile njegovo mesto stanovanja – zemlju. Najveća šteta od svih je izgubljeno poverenje među vrstama. Čovek je postao potpuno izolovan. Nijedna druga vrsta ne veruje čoveku. Ne postoji poverenje između životinjskog i ljudskog carstva. Na zemlji već postoji podela. Ovo se desilo jer su generacije za generacijama lovile, mučile i ubijale bića drugih vrsta, kao da su ratni zločinci. Takođe, neke vrste smo potpuno uništili. Dok ovo pišem, mi i dalje isto radimo.

deer

  1. Jelen razume i shvata glad lava. A jedan iz krda može čak i žrtvovati svoj život da bi spasao ostale i ispoštovao harmoniju vrste. Lavovi ne ubijaju iz zadovoljstva. Stoga, postoji predvidivost koju ostale vrste razumeju. Dok u slučaju čoveka, mi ubijamo, lovimo, mučimo i sakatimo životinje zarad našeg sadističkog zadovoljstva. Trofejni lov i ljudska kontrola zaštite vrsta koje koriste naprednu mašineriju da smanje životinjsku populaciju su sve znaci našeg nedostatka svesti.

monhanji internal 4

  1. Kada se životinje počnu tretirati kao prehrambena roba, kada se proizvode, gaje i ubijaju zarad čulnih uživanja, gubimo kontrolu nad našom sosptvenom svešću. Gubimo kontrolu nad nama samima. Kada ubijemo bilo koje biće, kada poričemo pravo na postojanje ili zajednički prostor bilo kom biću, izneverili smo poverenje.

monkey

  1. Mi mučimo i ubijamo našu sabraću. Vezujemo ih i zarobljavamo iz zadovoljstva. Učimo našu decu da je u redu videti majmuna u zoološkom vrtu. Da je u redu držati životinju u kavezu iz zadovoljstva.

love incarnate

  1. Naživo im deremo kožu jer volimo da je nosimo. Mi smo toliko bezosećajni da nikada ne osećamo tuđu bol ili agoniju. Ali se svakako žalimo čak i na najmanju povredu. Razumite – ista duša funkcioniše u svima. Treba to da osetimo. Definitivno treba to da osetimo. Nema poente biti emotivan u vezi s tim. Nema poente čitati, a onda zaboraviti. Ako ne možete da pomognete, bar raširite svest o ovome. Podsetite ljude o našoj pravoj prirodi – MI SMO OTELOTVORENJA LJUBAVI.

mohanji 6

  1. Mi pričamo i pridikujemo o Bogu. Kako uopšte možemo dostići Boga kad ne možemo čak ni da vidimo Boga u svakom biću? Element duše svakog bića je Bog? Kada element duše ode, to nazivamo mrtvim telom. Moramo da vidimo Boga u svim bićima i da to poštujemo. Kada počnemo da gledamo u sva bića kao izraz Gospoda, da li onda ikako možemo povrediti bilo koje biće? Sva bića zajedno postaju pravi izraz Univerzuma. Ko nam je dao pravo da živimo na način na koji želimo i da povređujemo svako drugo biće na ovaj ili onaj način?

almighty

  1. Nemamo nikakvo pravo da ubijamo ili mučimo bilo koje biće, jer su i ona takođe istinski izrazi Gospoda.

mohanji 8

  1. Novopečena majka je zaklana jer se mesna industrija obavezala isporukama. Dakle, ceo ciklus profita i nesvesne bezosećajnosti uništava tkivo suptilnosti. Ovo je jedna od tragedija ljudskog postojanja.

end

  1. Možda je vaš glas jedini i mogao bi iščeznuti u okeanu glasova ovog sveta. Međutim, energija koja je putovala sa vašim glasom nikada ne može umreti ili propasti. Ona će se udružiti sa sličnim glasovima i napraviti promenu u ovom sistemu pre ili kasnije. Zato, iskažite ono što imate. Životinje nisu napravljene da bi nas hranile ili zabavljale.

Originalni tekst možete pročitati ovde.

Prevela: Staša Mišić
Lektorisala: Tijana Sladoje

Podelite ovu objavu

X