Svesno hodanje

Biljana Vozarević

Počela sam da praktikujem ovu jednostavnu, a ipak moćnu tehniku u junu 2015. i bila redovna svake nedelje, dakle sad je tačno 85-ta nedelja kako je praktikujem, a da nisam preskočila ni  jednom, osim tokom ritrita sa Mohanđijem.

Ono čemu Svesno hodanje uči, uvežbava i omogućava mi da izrazim, jesu doslednost, samodisciplina i posvećenost. Jednostavno ga volim. Ne samo da ga je lako voleti, nego je takođe i jako korisno. Ima ogroman efekat melema na celo biće i postavlja um u takvo stanje da funkcionišem savršeno centrirana i smirena, uprkos svim spoljnjim okolnostima, kao i unutar mene same, i svih mojih uspona i padova. Štaviše, ono ima i pročišćavajući efekat, tako da mi se često dešava osećaj otpuštanja, oslobađanja kroz suze blaženstva. Nakon toga sam ponekad tako inspirisana da pišem pesme!

Svesno hodanjeTM jača moju vezu sa mojim unutrašnjim sopstvom i povećava mi ljubav prema sebi u pravom smislu te reči. Hodala sam, hodam i hodaću svesno i u budućnosti. Ova tehnika je neizostavni poklon.

05.02.2017.

Vesna Bogdanov-Štark

„Kada sam prvi put počela sa Svesnim hodanjem bilo je neobično, ali mi se odmah dopalo. Razlika u praktikovanju je slična kao i sa meditacijom, što nas je više efekat je jači. (Možda je to zbog pomalo neugodnog osećaja kada to radim sama,  tj. nedostatka  „sigurnog prostora“, gde me slučajni prolaznici ne bi komentarilsali ili zaustavljali.)

Na početku hoda, prvo se opustim, umirim, a disanje počinje da se usklađuje sa ritmom koraka.  Preplavljuje me osećaj mira i protoka energije kroz kičmu. Tokom hoda se primećuju mnogi detalji, počinje povezivanje s okolinom, osećaju se vibracije prirode koja je oko nas – sneg je utihnuo zvuke i bilo je čarobno hodati  u takvim uslovima, proleće donosi razgovor ptica, leti nas miluje vetrić, a jesen je puna mirisa vlage, opalog lišća, zemlje.

Počinje prelepo strujanje energije kroz telo, koje ga opušta, osvešćuje.  U nekom  trenutku hoda shvatim da ponavljam mantru koje nisam ni bila svesna. Obratim pažnju na disanje i utišam je. Javlja se velika želja za meditacijom, koja je, čim sednete nakon hoda duboka, prožimajuća i prelepa.“

Novi Sad, 05.02.2017.

Predrag Dobrović

„Tokom svesnog hodanja, telo se polako opušta. Nastupa osećaj svežine i slobode. Ponekad je um suviše pričljiv, ali ne slušam ga. U nekim trenucima sve nestane osim disanja. A u blagoslovenim momentima buknu ljubav i suze. Blaženi efekti meditacije ostaju prisutni ponekad danima. Hvala našem Učitelju na ovom poklonu. Hvala Bilji koja nas vodi.“

Novi Sad, 05.02.2017.

Staša Mišić

„Od kad parktikujem Svesno hodanje, a to je više od godinu i po dana, primetila sam da mnogo češće u toku dana usmeravam pažnju na kičmu kao i disanje kroz kičmu.”

Novi Sad, 05.02.2017.

Izabela Jovović

Pošto sam terenac i radim sa raznim ljudima i energijama, često u toku dana, pogotovo kad dođe do zamora, narocito mentalnog, minut – dva krenem svesno hodanje. Moram vam priznati, da se odmah osećam bolje, umor kao rukom odnešen.

Novi Sad, 05.02.2017.

Spomenka Iskra Dragojević

Mnogi od nas su krenuli sa meditacijama u kući, kad je mir i tišina. Na taj način lakše se koncentrišemo na ono što radimo. Svesno hodanje je izazov, biti u okruženju sa drugima, a biti svestan samo sebe.

Novi Sad, 05.02.2017.

Aleksandra i Natalija Dobrović

Svesno hodanje je izuzetno lepa tehnika meditacije, tokom koje se prepuštam delovanju energije, dok sam istovremeno u pokretu i uživam sjedinjena s prirodom. Vrlo rado i kćerka Natalija nam se pridruži, što može samo korisno delovati na njen razvoj.

Novi Sad, 08.02.2017.

Ankica Aleksić

Svesno hodanje – meditacija u pokretu je izuzetna tehnika povezivanja sa samim sobom. Meni lično veoma prija, jer se izvodi na otvorenom, u prirodnom okruženju. Utiče pozitivno na psiho-fizičko stanje, pomaže održanje stanja prisutnosti u sadašnjem trenutku i samim tim doprinosi otpuštanju emotivnih i drugih blokada. Osećaj mira i blagostanja koji se postiže svesnim hodanjem je neprocenjiv. Predivan poklon od našeg učitelja!!

Dragan Vučenović

Svesno Hodanje je tehnika meditacije u pokretu. Dok hodamo napolju u prirodi, ne povezujemo se samo sa svojim okruženjem na dubljem nivou, nego se povezujemo i sa samim sobom. Što dublje uđemo u sebe to smo prisutniji u sadašnjem trenutku, u Sada i Ovde.

09.02.2017.

Dejan Stojšić

Svesno hodanje omogućilo mi je da, lakše nego ikada do sada, spoznam sopstvenu unutrašnju snagu isceljenja. To je za mene najveći blagoslov i dar ove jedinstvene, naizgled jednostavne, ali veoma moćne meditacije u pokretu. Kada je primenjujem, za mene je ona zaista istinska šansa da se opustim i povežem sa samim sobom, da otpustim strahove, ostvarim unutrašnji mir i blagostanje i da zadržim veru u sebe, uprkos izazovima radoznalog uma, koji bezuspešno pokušava da nametne svoja pravila igre. Fokusiranje na svesnost, disanje i na kičmu u povezivanju sa samim sobom, dovodi me do jedne vrste isceljenja. Na kraju Svesnog hodanja, kada otvorim oči i zahvalim se, ispunjen sam osećajem unutrašnjeg i spoljašnjeg blagostanja.

10.02.2017.

Olga Micić

Svesno hodanje mi je u prethodnih godinu i više dana donelo više smirenosti, koncentracije, strpljivosti, radosti. Ovaj mir u okruženju prirode je neopisiv.Povezanost sa mojim unutrašnjim sopstvom je dar od Mohanđija. Hvala mu.

Novi Sad, 12.02.2017.

Olja Filip

Tokom Svesnog hodanja imam osećaj iskonskog pripadanja kroz posvećenost…

Sremska Mitrovica, 12.02.2017.

Vera

Svesno hodanje je za mene velika prijatnost koja se ne propušta, lepota nedeljnih jutara

Sremska Mitrovica, 12.02.2017.

Nevena

Primetila sam mladu i stariju ženu kako pažljivo hodaju i to mi je privuklo pažnju. Uskoro sam im se pridružila i osećam se divno. Olja, Vera i ja smo sjajan tim Svesnog hodanja u Sremskoj Mitrovici. Mitrovčani i ostali Sremci, svi ste dobro došli.

Sremska Mitrovica, 19. februar 2017.

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

X