Šiva stanje svesti – težnja svakog jogija

Vrhovno nemanifestovano

1 shiva
Šiva je vrhovno nemanifestovano, vrhovna moć, vrhovna energija, vrhovni stvaralac, izvor svih stvaranja, duša svih stvaranja. To je Šiva. I Šiva se prostire kroz sva živa ili neživa bića na ovom svetu, i Šiva predstavlja celu svest, svest koja je izvan svih prostora, svih vremena, svega materijalnog i svih bića. Dakle, Šiva je enigma, Šiva si ti, Šiva sam ja, i Šiva prožima ceo univerzum. Možete zvati Šivu bilo kojim imenom.

Šiva linga

Kada kažem Šiva, to je vrhovno nemanifestovano predstavljeno pomoću Šiva linge, materijala u obliku jajeta koji sadrži ceo univerzum ili koji predstavlja ceo univerzum. Prva forma je u obliku jajeta, a Šiva linga može sadržati maksimalnu moguću energuju i zbog toga su svi atomski rezervoari sveta u obliku Šiva linge.

Šiva je težnja svakog jogija, svakoga ko ide putem duhovnosti. On je izvorni jogi, onaj koji je potpuno ustanovljen u tišini, koji stoji iza svake aktivnosti ali je u isto vreme potpuno neaktivan, neko ko nije nateran da razmišlja, nateran da priča ili nateran na akciju, neko ko je ustanovljen u apsolutnom miru, ali je izvor svake akcije. Čak i kad je veoma dinamičan, on je izuzetno miran.

On je izvorni jogi bog. Kažem “on” ali on je bez pola. “On” je oboje – Šiva i Šakti. Latentan, sila, aspekt energije, i stvaralački aspekt. “On” je Ardhanarišvara, polu-čovek, polu žena, oba pola sjedinjena u vrhovno biće.

Šiva-šakti

Dakle, Šiva je nešto što se ne može objasniti ni u jednom smislu, niti se može razumeti intelektom. Šivu treba doživeti. A kada doživite Šivu, vi postajete Šiva, a kada postanete Šiva, vi ste potpuno mirni, um sasvim gubi snagu, iščezava, i vi postajete skroz obuzeti stanjem Šive. A Šiva je definitivno stanje, osećaj, bhav, a u tom bhavu, to je totalno blaženstvo – satčitananda, potpuno stanje blaženstva ili stanje neprekidnog blaženstva. Šiva je izvan vremena, izvan prostora, izvan svih guna, svih svojstava. Zovu ga vreme kao i bezvremenost. Zovu ga oči ili mudrost, ili treće oko koje vidi ceo univerzum, ili večno stanje postojanja celog univerzuma. Tako da kada jogi umiri svoj um, i postane Šiva, on nije odvojen od Šive, on postaje jedno sa Šivom. Šivu možemo zvati bilo kojim imenom, Para Brahma, Maha, Višnu, Brahman, Boginja,… bilo kako da ga zovete to je vrhovno nemanifestovano. Sve manifestacije su došle od vrhovnog nemanifestovanog i rastvoriće se nazad u vrhovno nemanifestovano u jednom momentu. Tako da Šivu moramo smatrati kao sve … ili ništa.

Šivaratri

4

Šivaratri je jedan dan posvećen povezivanju ili još jačem povezivanju sa Bogom Šivom. Na ovaj dan ljudi poste, ne jedu, nekada jedu jednom ili uopšte ne jedu. A povezuju se sa aspektom Šive unutar sebe koristeći mantre “om namah šivaja”, ili bilo koju šivinu mantru. Zavisno od ukusa i stila ljudi, to može biti: bhakti, odanost, možete nastaviti da mantrate i da se povezujete; ili đnana, kroz znanje, čitajući knjige o Šivi ili povezujući se na tom nivou; ili put radža joge, poništiti um i postati Šiva; ili put služenja, put karma joge , služeći i hraneći siromašne, životinje i ptice. Ili možemo sve objediniti i vršiti jogijske prakse, možete sve ove aspekte raditi zajedno u jednom danu i takođe se povezati sa Šivom na bilo kom nivou, povezujući se sa kičmom i osećajući disanje kroz kičmu do vrha glave i nazad. Takođe možete funkcionisati na energijskom nivou unutra radeći abišek Šiva linga, formu vrhovnog nemanifestovanog, supersvesti u formi linga. Kaže se da čak ni kap vode nije izgubljena odnosno ne ode nezabeležena, ako padne na Šiva lingu, što znači da svaka kap vode koju sipamo na lingu povećava našu povezanost sa vrhovnim nemanifestovanim, snagom Šive. Šiva je stanje i to je stanje koje mi težimo da dosegnemo, i u tom stanju mi ne postojimo kao odvojena bića od svesti zvane Šiva, mi postajemo jedno sa Šivom.

5 rightTo takođe predstavlja da tamu unutar sebe predajemo svetlosti. Stanje Šive je vrhovna svetlost, potpuna blistavost. Tako da kad predamo tamu, koja je neznanje u nama, Bogu pred noge, mi postajemo blistavi, postajemo jedno sa bogom. Prema tome, tog dana se kupamo i u vrhovnoj svetlosti. Kada održavamo unutrašnji prostor čistim, Šiva tu boravi. Energija zvana Šiva postoji u vama. Vi postajete Šivin hram. Mi težimo da napravimo svoj unutrašnji prostor hramom Šive (Šiva, Višnu, Krišna,… ne brinite za manifestovane forme, govorim o svesti koja je nemanifestovana). Ako očuvate unutrašnji prostor čistim, nemanifestovana vrhovna svest u formi svetlosti ostaje unutar vas i vi ćete postati svetionik za spoljašnji svet. Ovo je tačno ono što težimo da budemo kroz Šivaratri. Vi postajete svetlost tako da ceo svet postaje sjajniji zbog vas.

6 mohanji-namaskar-1761

Prevod: Staša Mišić
Lektura: Ivana Miljak
Uređivanje: Biljana Vozarević

Originalni tekst je ovde.

Podelite ovu objavu

X