Mnogi duhovni tragaoci ne dožive ništa. Zbog čega? Zato što nema rešenosti i discipline da se oslobode obrazaca.

Autor: Biljana Vozarević

Lektorisala: Ivanka Džunić
Uredila: Jelena Tubica

Na programu Osnaži se 5.2 sa Mohanđijem u Srbiji, od 16. do 25. maja 2024, bila sam rešena da dozvolim da mi se dogodi što veća promena u frekvenciji. Da bi se to dogodilo, potrebno je da budemo dosledni i da primenimo sve što smo do sada naučili u teoriji i praksi.

Kako Mohanđi kaže: “Doslednost vam daje intenzitet. Ima puno sijalica ali je samo jedno Sunce. Ako niste dosledni sa Suncem, onda je to na vama, idite za svojom sijalicom.”

Mnogi duhovni tragaoci ne dožive ništa. Zbog čega? Zato što nema rešenosti i discipline da se oslobode obrazaca. Možda misle da je dovoljno što znaju šta je za to potrebno, ali nije. Važno je da znanje primene. To je isto kao kada naučite pravila igre, ali je ne igrate.

Delim sa vama nekoliko iskustava sa ovog programa, svesna da deset dana nije dovoljno da se dostigne maksimum. To je samo potvrda da sam na putu i da pružam jedan ogroman korak ka mom odredištu – stapanju sa višom svešću.

Svesni svojih misli

Četvrtog dana Mohanđi je pričao o navikama koje nas vezuju. Sve ono što ponavljamo postaje naša navika, navika postaje obrazac, a obrazac postaje naša ličnost. Kada je počeo deo sa pitanjima i odgovorima, neko je predložio da budemo u tišini u prisustvu Mohanđija, da meditiramo sa njim kao što je to radila grupa u decembru 2023. u Mumbaju. Mohanđi je rekao da bi to voleo, pa smo tako i uradili. Takođe je dodao: ” Bombardujete me svojim mislima. Zbog toga sam započeo ovaj razgovor.” Odgovarao je na pitanja kojima su ga učesnici zatrpavali, a da ih nisu naglas postavljali.

Takođe, u jednoj drugoj situaciji, Ivana je sedela iza šatora. Odjednom ju je Mohanđi pitao: “Gde ti je sada um? Da li si ovde ili u Barseloni? Pratim ti misli.”

Meditacija sa Mohanđijem

Meditirali smo sa Mohanđijem deset minuta na početku trećeg dana. Četvrtog dana je rekao: “Probajte da uhvatite tu tišinu.” Bio je ispred nas i gledao nas je. Kasnije, kada sam sedela i posmatrala tišinu, pojavio mi se sa leve strane, iznad ramena, tik uz mene. Videla sam kako mu lice kaže: ” Pokušaj da uhvatiš tu tišinu”, a onda je nastavio da meditira. Tog dana sam puno uživala. Želela sam da to traje i nisam zelela da  prekidam iako sam morala da ispoštujem fiziološke potrebe. Bila sam uronjena u neku vrstu zone, nazvala bih je ” frekvencija sadane ” i strastveno sam želela da ostanem u toj frekvenciji. Ne znam da li je to zaista bio on da me podseti da se vratim u sadašnji trenutak i da se fokusiram. Idi dublje. Ili sam to ja zbog bolje sadane projektovala da je on. Na kraju, to nije ni važno. Jedino je važno da sam osetila njegovo prisustvo i to mi je pomoglo da praksa bude uspešna. Taj dan je bio poseban.

Kada bolje razmislim, primetila sam da mi se od prošlog programa, Osnaži se 5, poboljšala izdržljivost. Ranije sam povremeno ležala da odmorim leđa i istegnem noge. Ovoga puta ne. Nisam imala potrebu za tim. Samo sam menjala položaje u kojima sam sedela i odlazila da uzmem voće ili obavim fiziološke potrebe i to je bilo dovoljno da se osvežim.

Tuga je otišla

Mohanđi je svakoga dana pojačavao energiju pa su se rastvorile i zauvek nestale  zadržane emocije i sećanja koja sprečavaju naš rast. Napravio je balans tako da je svako dobio onoliko koliko je mogao da primi. Ove impresije treba da izađu na površinu da bi nas napustile. Tako sam osetila intenzivne negativne emocije koje su bile izazvane nedavnim događajima. One su bile u meni, ali ih je ovaj proces izvukao i u umu su se projektovale kao odgovor na ove nedavne situacije. U stvarnosti, one su, možda, bile ukorenjene u drugim životima ili fazama mog života.

Kada smo išli na grupno fotografisanje, razgovarala sam sa njim mentalno, kako to obično i  radim. Grupa se smejala pozirajući za individualne fotografije. Mohanđi je pravio dobru atmosferu svojim jedinstvenim humorom. U isto vreme, na energetskom nivou, radio je na svakome od nas. Osetila sam da je tuga otišla. U suprotnom, desilo bi se da mi se vrate misli posle fotografisanja. Ali to se ovog puta nije dogodilo. Osetila sam lakoću. Tako se na mene odrazio energetski rad, ne samo kao privremena promena raspoloženja. Kada sam se vraćala u šator, osetila sam mir i opuštenost. Mohanđi se pojavio ispred mene i pitao me: “Da li si srećna?” On tačno zna kroz šta prolazi svako od nas i na taj način se i ponaša. Izbrisao je moju tugu i pokazao mi je da sve zna i učinio me je srećnom. Nikada to neću olako shvatiti.

Pre toga sam mislila da će me ispuniti promena okolnosti i situacija. Postojali su slučajevi gde je promenio situaciju, ali ovde to nije bio slučaj. Ovde je uklonio loše emocije koje su bile povezane sa situacijom. Šta je ostalo? Prihvatanje. Činilo mi se da je sve u redu, a i bilo je. Nije bilo otpora sudbini. Kao kada dete plače da bi dobilo igračku, a majka mu ne da, ali ga zagrli, teši ga i plač prestane. U stvarnosti, dete se seća igračke i kasnije je ponovo traži. Ali u ovom slučaju, dete zaboravi na igračku i nikada je više ne poželi.

Blaženstvo koje ostavlja bez daha

 Jednog dana, posle satsanga, meditirali smo sa Mohanđijem. Rekao je: “Povežite se sa mojom energijom u svojim grudima, a posle pet minuta, u kičmi.” Vizualizovala sam njegovo zlatno prisustvo u svojim grudima i iznenada sam osetila širenje i preplavljujuće izraženo blaženstvo. Obuzelo mi je celo telo i disanje se zaustavilo. Sećam se da sam imala potrebu da dišem i da sam nastavila da dišem cirkularno kao što radimo u Metodi pauze. To me je navelo da nastavim da praktikujem to isto ceo dan.

Sledećeg dana sam pitala Mohanđija o tome jer smo na Osnaži se radili Metod pauze samo deset minuta. Pitala sam se da li možemo to da radimo satima. Mohanđi je rekao da se takva stanja blaženstva ne događaju svaki put i dodao je da kada se dogode ne treba da dozvolim da se um umeša. Samo idi sa tokom. Kada se to dogodi, u redu je da uživaš u tome. I zasigurno, mogu da radim Metod pauze koliko želim. “Reci mi kada se to dogodi 24-48 sati”, rekao je. Naravno, obaveze kod kuće to ne dozvoljavaju, ali biće mesta u svim Mohanđijevim centrima      (Mohanđi Centri Mira).

Onda nam je ispričao priču o Babađiju kada je bio dečak, koju je napisao u svom blogu

https://brahmarishimohanji.wordpress.com/2010/07/18/babaji-beyond-definitions/

Ovo se dogodilo 2004.godine. Ova osoba stalno komunicira sa Babađijem i meditira danima a da nikoga ne pogleda, a da ne govorimo o razgovoru. Ovo je baš ta osoba koja je pomogla Mohanđiju kada se suočavao sa problemom sa meditiranjem. Babađi je rekao: “Treba da podeliš um na dva dela i da ideš između. Stići ćeš na odredište.” Onda ga je Babađi dečak pozvao da meditiraju zajedno. To je značilo da će on meditirati danima ali je morao da završi neke obaveze te večeri, tako da se poklonio pred Babađijem i otišao. Pročitajte više.

https://brahmarishimohanji.wordpress.com/2010/07/18/babaji-beyond-definitions/

Gori sve ono što nas sprečava da dostignemo najveći stepen svesti (Šivina vatra)

Izuzetan Mohanđijev energetski rad goreo je negativne obrasce koji nas sprečavaju da dostignemo najviše. Kako? Svakodnevno smo ih pisali na papiru. Razmišljali smo o njima i pisali, a da nikome ne pokažemo. Uveče su članovi tima zapalili vatru u koju smo bacali te papire. Svi su pisali šta žele i koliko žele. Posmatrala sam sebe i pisala, naravno. Odmah nakon prve vatre osetila sam razliku. Neverovatno. To radi.

Kako to radi?

Jedna osoba je pitala je da li možemo da nastavimo to da radimo i kada odemo kući. Mohanđi je rekao da je bolje da ništa ne ostavljamo i da sve uradimo odmah. Nestaće ako ne dovršimo. On tamo stvara energetske zone za to. Kod kuće, biće samo autosugestija, mentalna vežba, koja samo zagrebe po površini. Ova vežba se može pronaći u knjigama samopomoći. Na programu Osnaži se idemo veoma duboko u suštinu.

Vreme- Marjan, Tein san

 Kao i toliko puta ranije kada se zakaže ritrit sa Mohanđijem, vremenski uslovi prema prognozi nisu idealni za aktivnosti vani. Prema prognozi, trebalo je da duva jak vetar, košava, uz puno kiše, gotovo svakodnevno. Međutim, vreme nam nije bilo kako je prognoza rekla. Mohanđi je spomenuo da Majstori, avadute, mogu da kontrolišu vreme jer rade na energetskom nivou i da je jedna njihova misao zapovest univerzumu, ali nam nije rekao da se on mešao u vremenske uslove. Samo se šalio: “Marjane, rekao si da su prognozirali kišu za danas, gde je? Mora da si koristio svoje moći” I uvek je zasluge pripisivao Marjanu. Marjan je posvećeni volonter koji je odgovoran za Mohanđi centar mira u Obrenovcu. Kada je jednom malo padala kiša, ponovo se našalio: “O, Marjane, pada kiša. Do sada si je držao, sada više ne možeš da je držiš?”

Na sve to, Tea Klincov, Mohanđijev fotograf, podelila je sa nama svoj san koji je počeo kao košmar. Trebalo je da uradi grupnu fotografiju i tačno na mestu gde je trebalo da stanemo, bila je velika bara od kiše. Zemlja je svuda bila poplavljena. A onda se pojavio Mohanđi, stajao je jak i visok i isušio je svu zemlju i moglo je da se stane.

Zaključak

Kao zaključak, vreme koje sam provela na programu Osnaži se 5.2  sa Mohanđijem u Srbiji, bilo je duboko transformativno iskustvo. Osetila sam snažnu unutrašnju promenu i trenutke blaženstva koji ostavljaju bez daha i koje ću zauvek ceniti. Kontinuirane prakse i Mohanđijevo vođstvo su mi pomogli da se duboko povežem sa sobom, otpustim stare obrasce i da dosegnem viša stanja svesti. Moćan energetski rad, meditacije i učenja su ostavili neizbrisiv trag na mom duhovnom putu. Večno sam zahvalna Mohanđiju za ovu ljubav, neprestanu podršku, mudrost i sveto znanje, koje prenosi sa takvom blagošću i tihim prisustvom kao i rečima. Ovo iskustvo mi je obogatilo život na načine na koje nikada nisam razmišljala da su mogući, ispunjavajući me mirom i zadovoljstvom koji traju.

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.







iOS
Android

Podelite ovu objavu

X