Proslava tri godine Himalajske škole tradicionalnog plesa

20. januara 2023. godine Himalajska škola tradicionalnog plesa proslavila je tri godine od svog osnivanja.

Svim čitaocima želimo srećnu i blagoslovenu 2023. Još jedna godina je proletela čini se kao treptaj oka. 20. januara Himalajska škola tradicionalnog plesa proslavila je tri godine od svog osnivanja. HŠTP je napravila prve korake da predstavi tradicionalne plesne forme Barata (Indije) celom svetu 29. Januara 2020. Povoljan početak dogodio se u Tiruvanamalaiju (Indija) u prisustvu i pod okriljem svog osnivača Mohanđija.

Arunačala – Otvaranje HŠTP, januar 2020.

Trud neumornog globalnog tima HŠTP (na engleskom HSTD, Himalayan School of Traditional Dance) pod inspirativnim vođstvom umetničke direktorke Rade Subramanian, pobrinuo se da škola napravi sjajan početak u ovom periodu. Rada Subramanian je pronalazila inovativne načine kako bi polaznici dobili ličnu pažnju uprkos tome što je učenje na daljinu tokom cele 2020. i 2021. godine, a sa polaznicima sa Balkana i dan danas.

Virtuelna priroda podučavanja omogućila je da škola stigne do polaznika širom sveta ove dve godine. Krajem 2021, svet se opet počeo otvarati.

2022. se odvijala uz hodoćašće u hram Džaganat u Puriju. Tokom događaja u Puriju, ukazala nam se sjajna prilika da otkrijemo stone kalendare HŠTP sa slikama plesačica Škole svakog meseca I
pokažemo talenat i izvođenja širom sveta.

Kalendari su poklonjeni zvaničnicima u znak pažnje i sećanja.
Plamteći početak u Puriju je uspostavio ton za ostatak godine.

2022. je videla polaznike HŠTP kako oslobađaju svoju kreativnost i strast za plesom pokrivajući tradicionalne indijske proslave kao što su Makar Sankranti, Maha Šivaratri, Ram Navami, Džaganata Rat Jatra, Krišna Đanmaštami, Ganeš Čaturti, Navaratri i Divali, zatim kako bi podigli svesnost o globalnim proslavama kao što su Međunarodni Dan Joge, Svetski dan životne sredine, Svetski dan zahvalnosti, zatim proslave avatara i ukazivanje poštovanja velikim duhovnim majstorima kao što su Satja Sai Baba, Datatreja, Mohanđi i Guru Mandali.

Sve u svemu, tim je imao 28 tematskih izvođenja koja pokazuju bogato kulturno nasleđe Barata.

Izvođenje u Njujorku
Izvođenje u Indiji

Umetnička direktorka HŠTP i kreativna Satja Šivakumar, osmislile su i izvele poseban serijal koji naglašava veliku energijsku i transformišuću snagu centara hodočašća u Puriju, Guruvajuru, Šrisailamu, Tiručenduru i Data Kšetrami Ganagapura, Akalkota i Manik Nagara. Kroz ovaj serijal prenele su duhovni i istorijski značaj ovih mesta.

Slično tome, urađen je serijal “Slikanje ples” koji povezuje dihotomiju dinamičkih pokreta ukorenjenim u miru, zatim jedan serijal o Svetom Daršanu i još jedan koji predstavlja knjigu “Mast – Ekstatičan”. Ovi serijali, kreirani sa puno ukusa, očaravaju i pronicljive pratioce umetnosti na ovoj platformi.

Ova godina je takođe videla rastući broj izvođenja širom sveta kako u interno, tako i na eksterno organizovanim događajima. Zanimljiva činjenica o hramu u Puriju je ta da se zvuk talasa utiša čim uđete u ovaj hram i dok ste unutra vlada potpuni mir.

Pokrovitelji, među kojima su oni iz Srbije, Hrvatske, Njujorka, sa Zlatibora, iz Beograda, Goe, Purija, i Bangalora, doživljavali su slične osećaje spokojstva i blaženstva i isključivali se iz buke svakodnevnog života kada bi se počastili prekrasnim izvođenjima polaznika Himalajske škole tradicionalnog plesa tokom godine.

Izvođenje u Srbiji

Članovi škole su postajali sve brojniji obuhvatajući učesnike iz SAD, Kanade, Srbije, Španije, Hrvatske, Danske, indije i Australije. Ovi učenici su imali priliku da uče kroz pažljivo osmišljene kurseve da doživljavaju poravnanje, svesnost, predanost i romansu sa božanskim u sebi kroz ples. Osim kurseva, održavale su se i radionice sa određenim aspektima, zajedno sa bogatim sadržajem koji je tim sastavio i pokrio velika dela Indije.

Video snimci i članci na engleskom i srpkom jeziku 2021. godine proširili su opseg na pet dodatnih indijskih jezika (hindi, sanskrit, tamil, guđarati i telugu).

Broj pratilaca Škole na društvenim mrežama koje obuhvataju Fejsbuk, Instagram i Jutjub je značajno porastao.

Za svoj veliki i istinski trud da kontinuirano i nesebično obučava polaznike HŠTP i služi plemenitoj misiji, Mohanđi Fondacija je predala Počasni Sertifikat umetničkoj direktorki, Radi Subramanian.

Takvo mnoštvo postignuća je jedino moguće kada se strastveni i posvećeni tim okupi da realizuje zajednički cilj. Glavni tim HŠTP predstavljaju Rada Subramanian – umetnička direktorka, Arti Paranđpe – umetnička direktorka, Satja Šivakumar – globalni član i kreativni rukovodilac, Biljana Vozarević – globalni član, Ritvika Goš – fakultativni član, Šivakumar Čandrasekar – kontent kreator, i glavni volonteri – Pia Puatrakul, Bimal Nair, Manasa Višvesvaran, Mira Hitali, Ivana Surjan, Bavani Nair, Šarada Šivakumar, Ivana Veljović, Lalita Subramanian, i Subramanian Višvanatan. Sva gore navedena dostignuća uspešno su se završila uz ključnu saradnju i podršku M House Media, onlajn časopisa The Awakening Times, Udruženja Mohanđi Srbija, Mohanđi UK, Mohanđi India, Mohanđi SAD, Mohanđi Hrvatska, kao i jaku potporu grupe lidera koju čine Devi Mohan, Madusudan Radžagopalan, Anand Nair, Tea Klincov, Hanumatananda, Radžeš Kamat, Šađu Mangalam i Priti Dugal.

Kada se osvrnemo na proteklu 2022. godinu i promislimo o njoj, čovek ne može a da se ne vrati na januar 2022. i zapita se o značaju putovanja u Puri sa Mohanđijem. Džaganat znači “Gospodar univerzuma.” Da li je to možda indikator otvaranja više oblasti i veće ekspanzije dok se ova godina bude odvijala na našem putovanju? Sa godinom koju je HŠTP imala, odgovor na to bi bio empatično “DA!”!

Još jedan interesantan aspekat o hramu Džaganat u Puriju je taj što bez obzira da li ga posećuje 20 000 ili 200 000 hodočasnika, prasad (jestivi poklon koji se ponudi božanstvu) koji se priprema nikada se ne baci. Analogno ovoj neverovatnoj činjenici, bez obzira na broj aktivnosti koje se dešavaju u bilo kom trenutku, darove HŠTP su uvek veoma cenili i primali sve mnogobrojniji pokrovitelji kroz različite kanale. Veoma smo zahvalni za to. Uz blagoslov Guru Mandale, željni
iščekujemo da nastavimo sa nastojanjima da prikažemo veličanstveno umetničko i duhovno bogatstvo Barata kroz ovu platformu.

Kada pogledamo napred u 2023. godinu, kako je to htela božja promisao, putovanje je postalo pun krug! Prvi veliki događaj koji predstoji HŠTP će biti u hramu Džaganat u Puriju, kao deo proslave
Mohanđijevog rođendana. I baš kao što se zastava okačena na vrh hrama Džaganat vijori u pravcu suprotnom od vetra, i pokazuje da Gospod ima moć da sve učini mogućim, tako fenomenalan rast HŠTP u 2022. godini može da se pripiše samo našem osnivaču i duhovnom majstoru Mohanđiju koji je sam fenomen.

HŠTP Izvođenje na Svetskom Ajurvedskom Kongresu

Mi u Himalajskoj školi tradicionalnog plesa smo uvek svesni božanske milosti koja ubrzava sve što radimo. Kako ulazimo u našu četvrtu godinu, molimo se Guru Mandali da nam pomogne da zastava HŠTP nastavi da se vijori visoko i neprekidno!

Na kraju krajeva, ni nebo mu nije granica!

Podelite ovu objavu

X