Saradnja Udruženja Mohanđi Srbija, ACT Fondacije i lokalne zajednice

Sadnja stabala će se nastaviti tokom 2023. i 2024. godine sa ciljem da se zasadi između 6.000 i 12.000 stabala voća u celom regionu.

DOBROTVORNA SADNJA 42 SADNICE U NOVOM SADU

U Novom Sadu održana je svečanost otvaranja regionalnog projekta pod nazivom “The State Called Unity” u okviru koje je organizovana sadnja stabala u organizaciji Udruženja Mohanđi Srbija. Događaj je okupio cenjene goste, pomoćnicu načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Jelenu Moravski, pomoćnicu direktora JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad, Jelenu Pricu, predstavnike ACT Fondacije u Srbiji i Mohanđija, osnivača međunarodne Mohanđi Fondacije, koji su u Vrtiću “Različak” u Novom Sadu, zajedničkim snagama posadili prvih 42 voćnih sadnica u okviru regionalnog projekta sadnje “United We Plant”.

“Ono što radimo danas radimo da bismo promenili dimenziju razmišljanja ljudi. Da prestanemo da samo uzimamo od Zemlje, već da joj na ovaj način, sadnjom drveća, nekako vraćamo. To radimo u vrtiću, jer je suština projekta da deca nauče, od malih nogu, odakle dolaze voćke koje imaju. Mi na planeti trenutno imamo 195 država, imamo dosta religija i rasa, što već govori o podeljenosti. Ipak, kolektivno možemo da uradimo nešto za ovu planetu i da doprinesemo prirodi ,” rekao je Mohanđi tom prilikom.

U Novom Sadu, sadnji prvih stabala pridružili su se gosti koji su podržali projekat koji poštuje očuvanje prirode ali i pozitivno utiče na smanjenje emisije gasova sa efektom staklenih bašta i emisije ugljen dioksida.

Jelena Moravski, pomoćnica načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine je rekla da ovakvi projekti jesu pozitivan primer koji treba slediti. “U okvirima svoje odgovornosti treba dati konkretan doprinos kada je u pitanju smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Projekat u kojem danas sa radošću učestvujemo jeste činjenje dobrog dela za naredne generacije kroz smanjenje uticaja na klimatske promene”, dodala je Jelena Moravski.

U okviru projekta “The State Called Unity”, koji Udruženje Mohanđi Srbija realizuje u partnerstvu sa Mohanđi udruženjima i ACT Fondacijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, posađeno je oko 250 prvih stabala. Sadnja je organizovana u Bosni i Hercegovini, u SOS Dječijem selu Gračanica, SOS Dječijem selu Sarajevo, u srednjoj školi u Janji pored Bijeljine, kao i u Domu za stara i iznemogla lica Goražde. Volonteri ACT Fondacije u Hrvatskoj zasadili su stabla kod Manje na ostrvu Krku, kao i u Selcu u Dečijem domu, dok su udruženim snagama, volonteri Mohanđi i ACT Fondacije u Makedoniji zasadili voćke na lokaciji u Velesu. U Crnoj Gori, u Osnovnoj školi Njegoš u Kotoru, sadnji su prisustvovali direktorka škole Tamara Radonjić kao i direktorka sektretarijata za kulturu Opštine Kotor Tatjana Krijestorac, koji su zajedno sa članovima školske ekološke sekcije zasadili prve sadnice. Inače sadnja stabala će se nastaviti tokom 2023. i 2024. godine sa ciljem da se zasadi između 6.000 i 12.000 stabala voća u celom regionu.

Jelena Prica, pomoćnica direktora “Gradsko zelenilo” je izrazila nadu da će se ovaj projekat proširiti i da će sadnice stabala voćaka krasiti dvorišta brojnih vrtića i škola u Novom Sadu. “Divna je akcija u kojoj se pokazuje briga prema prirodi a istovremeno budućim generacijama ostavlja zeleniji grad”, rekla je Jelena Prica.

Rukovodilac objekta “Različak” Janja Todorović je zahvalila svima što su došli i naglasila da želi da zajedno pratimo kako će stabla napredovati. “Značajno je sve ovo što radimo za dobrobit naše dece kako bi ih od malih nogu podstakli da razmišljaju o biljkama koje smo posadili u našem dvorištu. Posebno sam srećna što su deca učestvovala u sadnji ali i što će dalje učestvovati u održavanju ovih stabala a vremenom će uživati i u plodovima, voćkama,” rekla je Janja Todorović.

Projekat The State Called Unity sačinjavaju tri segmenta – United We Plant (pokret za očuvanje prirode i promociju biljne ishrane) United We Stand for Peace (pokret za edukaciju i uticaj koji je neophodan da se pokrene pozitivan dijalog unutar regiona) i United We Celebrate (predstavljanje tehnika i metoda koje doprinose stabilnosti pojedinca, zajednice, te društva uopšte, inspirišući svakog da živi svoj puni potencijal).

Podelite ovu objavu

X