U školi u Staroj Pazovi obeležen Međunarodni dan joge

Čas tradicionalne joge pokazao da je prirodnost najlakši put do sreće.

Udruženje Mohanđi Srbija, u saradnji sa Himalajskom školom tradicionalne joge (HŠTJ), povodom obeležavanja Međunarodnog dana joge – 21. juna, organizovala je besplatan čas tradicionalne joge za osnaživanje mladih, u ŠOSO Anton Skala u Staroj Pazovi, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, u ponedeljak 21.06.2021. Obeležavanju najsrećnijeg dana za jogu na veoma poseban način, prisustvovao je Mohanđi, osnivač brojnih dobrotvornih i neprofitnih organizacija u svetu, kao i Madusudan Radžagopalan, direktor HŠTJ.

“Kroz naše platforme ljudi mogu da izraze svoju dobrotu i saosećanje nesebičnim postupcima koje dodaju vrednost društvu. Oblasti delovanja dobrotvornog rada su obezbeđivanje hrane, krova nad glavom svim živim bićima, ali i zdravstvena zaštita, obezbeđivanje odeće i obuće za ljude, kao i obrazovanje”, rekao je Mohanđi.  

Čas joge vodila je licencirana instruktorka HŠTJ, Staša Mišić. Nakon upoznavanja dece sa jogom i njenim dobrobitima, čas je bio ispunjen laganim jogijskim položajima (asanama), vežbama disanja (pranajamama) i deca su imala priliku da kroz igru, pokret i zabavu osete jogu na tradicionalan način, bez obzira na iskustvo vežbanja ili dosadašnje znanje o jogi.

“Himalajska škola tradicionalne joge rasprostranjena je u celom svetu sa ciljem da podeli tradicionalne vrednosti i nepromenjena drevna učenja. Joga je danas postala isključivo telesna vežba, a zapravo njen celovit pristup služi za dobrobit tela, uma i duha”, izjavio je Madusudan Radžagopalan.

U svojoj suštini, tradicionalna joga svodi se na jednostavnost i prirodnost. Jogi je prirodan, jer živi u stanju u kojem su telo, um i duša ujedinjeni. To dovodi do usklađenosti, zdravlja i mira, stanja u kojem je čovek srećan i bez teskobe, ljutnje ili stresa, što se videlo na licima dece koja su učestvovala u joga vežbama.

Tanja Todorović, direktorka škole, zahvalila se na poseti koja se uklapa u negujući i holistički pristup škole, gde se ljubav iskazuje kroz duhovnost.

Nakon časa joge, deca su uživala u veganskom obroku koji je pripremljen u lokalnom gazdinstvu, podržavajući mir i zdravlje tela, duše i duha. Kao poseban gest, deci su donirane joga prostirke koje je školi poklonio poštovalac Mohanđijevih učenja. 

Podelite ovu objavu

X