MG12 – Mali koraci, veliki uspeh

Ako idete korak po korak, pobedićete odlaganje, pobedićete lenjost, i možete da nastavite napred.

Zdravo, dragi prijatelji. Dobro došli na podkast Mohanđi govori.

Sredinom 40-ih, Drugi svetski rat se završio i mnoge zemlje su upale u ekonomsku krizu. Sigurno ste čitali o tome, ili gledali na televiziji, ili nekim snimcima. Dakle, mnoge kompanije su bile na rubu bankrota. Neke od njih su se i zatvorile. Slično se dogodilo i sa Tojotom, kompanijom za proizvodnju automobila. Imali su dva glavna problema. Prvi je bio nedostatak finansijskih sredstava, a drugi upravljanje resursima. Dakle, nisu znali kako da izađu iz te situacije. Zatim su otkrili tehniku koja se zove Kaizen. Kai znači promena, a Zen mudrost. Dakle, mudrost promene. Ta tehnika im je zaista pomogla da ponovo stanu na noge. Mislim da je dr Dauning predložio tu tehniku, ili tu kompaniju, nisam siguran. Možda grešim, ali mislim da je bio on. On je rekao sledeće – Vi već imate snagu. Ako ispravno upotrebite tu snagu, možete prevazići ovu situaciju.

Tehnika je vrlo jednostavna. Po jedan novi korak svakog dana na putu napretka. To znači da pravite jedan korak napred sa onog mesta gde se nalazite. Zamislite sve zaposlene, zamislite 1000 zaposlenih u toj kompaniji, svako od njih napravi jedan inovativan korak svakog dana. To je 1000 koraka dnevno. Svaki korak napred, svako poboljšanje je jedan korak bliže napretku. Ovaj metod (ova tehnika) je bukvalno vratila Tojotu na noge. Kasnije, Kanon i mnoge druge organizaciju su sledile njihov primer, i tehnika Kaizen je postala veoma popularna. To znači jedan korak na dan, jedan korak vodi ka ogromnoj promeni, objasniću to detaljnije.

Zamislite da ste odlučili da počnete da vežbate. Odakle počinjete? Kako počinjete? Prema tehnici Kaizen, uradite jedan trbušnjak prvog dana. Sledećeg dana uradite dva; onog posle tri. Dakle, za 50 dana moći ćete da uradite 50 trbušnjaka.  Uz postepen napredak, korak po korak, dosledan napredak, prelazite velike udaljenosti za kratko vreme. Ovo je lek za odugovlačenje, ili inertnost, za sve vrste situacija u kojima ne znate šta da radite. Kada ste u stanju konfuzije, ovo je prava stvar koju treba da uradite. Napravite jedan korak napred. Čak i ako ne vidite celu budućnost, napravite jedan korak napred. Tako ćete, korak po korak, stići daleko.

Tehnika Kaizen je poznata i kao Pravilo jednog minuta. Ono prosto znači ”napravite korak” gde god da stojite. Jedan korak napred. Zamislite da radite nešto neki vremenski period, napravite korak napred odatle. To će biti napredak. Ovo je naročito dobro kada prolazite kroz konfuzan period. Ponekad ste lenji i sve odlažete. Ponekad inertnost nadvlada, ponekad depresija, i različite tamasične situacije, nema inspiracije. To je trenutak kada možete konstantno da napredujete praveći po korak napred, dosledno, kontinuirano. Naravno, treba da imate viziju.

Vizija je važna. Morate znati gde želite da stignete, to je sigurno. Lično, zvanično, na kom god nivou, gde želite da stignete, to je veoma važno. Kada pokrećete misiju, to je kolektivna misao, kolektivna vizija. Kod kolektivne vizije, ako svako napravi korak napred i pobedi sopstveni tamas, uz stalni, kontinuirani napredak, videćete veliku promenu u budućnosti, ali kako ćete znati da ste se promenili. Samo ako pogledate unazad odakle ste počeli. To je jedini način da znate koliko ste napredovali. Znači, ako želite da znate koliko ste napredovali, morate se okrenuti i videti odakle ste počeli. Tada ćete videti koliko daleko ste stigli.

Ovo je važna i jedinstvena tehnika. Imai Masaaki je napisao knjigu o tome. Zapravo, ima toliko knjiga. Knjiga Imaia Masaakija je dosta poznata, a on kaže ”sitni koraci, krupna promena”.

Ovo je jedna od misli sa kojom želim da vas ostavim danas. Tehnika Kaizen verovatno može da transformiše naše živote. Napravite korak napred, inspirišite sve da naprave korak napred. Dakle, od stanja potpune konfuzije, očaja, pa čak i kolapsa, vratili su Tojotu na poziciju vodećeg proizvođača automobila u svetu. Uz sliku Japana u to vreme, nakon što je primio 2 atomske bombe i bio u ogromnoj, teškoj ekonomskoj depresiji zbog rata, vratili su se u punoj snazi.

Molim vas, upamtite, prema statistikama iz 2015. zemlja sa najvrednijim stanovništvom, odnosno narod koji najviše radi, bio je Meksiko. Meksiko je bio na prvom mestu, a Japan na osmom, ali pogledajte napredak; ekonomski napredak, stabilnost, dobrostanje, prihod po glavi stanovnika, Japan je na mnogo višem nivou. To je verovatno zbog njihovog doslednog napretka, korak po korak. Strpljiv i dosledan pobeđuje.

Znači, doslednost i jasnoća su vrlo, vrlo važni. Jasnoća dolazi sa svrhom, kada imate jasnu svrhu, postaje vam jasno i šta treba da radite, a kada znate kuda idete, to jest, kada imate ispravnu viziju, možete imati tu jasnoću. Ako idete korak po korak, pobedićete odlaganje, pobedićete lenjost, i možete da nastavite napred.

Svaki korak će vas voditi napred, mala poboljšanja i momentalna poboljšanja. To je veoma važno. Pravite mala, ali odmah vidljiva poboljšanja, ne sutra, na sledećeg dana; to je odlaganje. Ovog trenutka, nema inercije, 1, 2, 3, 4, samo tako. Svakog dana, neki napredak, i za 50 dana ćete daleko dogurati.

Ostavljam vas sa ovim mislima. Nadam se da ste uživali. Molim vas, razmislite o tome. Ovo je današnja tema za razmišljanje. Ovo je praktičan način da poboljšate svoj život.  

Mnogo vam hvala. Želim vam ugodan dan. Ovo je bio Mohanđi.

Originalni podkast na engleskom jeziku možete poslušati ovde.

Podkast na srpskom jeziku možete poslušati ovde.

Prevela: Tijana Sladoje
Lektorisala: Dejana Vojnović

Podelite ovu objavu

X