Prihvatite sebe onakvima kakvi ste

Mohanđi govori – Zum satsang – 2. deo
21. oktobar 2018.

45425981_2021594654564928_8182895030915039232_o

Naga Loka

P: Možete li, molim vas, da objasnite sledeći citat o Naga Loki? Uobičajeno se ispoljava u umu i na koži, alergije i problemi kože, sve te stvari su obično povezane sa zmijama. Dakle, ako neko ima probleme sa kožom, šta se može reći o toj porodici i šta oni mogu da urade da bi se nosili sa tim? (Videti Nagarađa pranapratišta – Mohanđi u Skanda Vale)

M: Ovo je više astrološki i ajurvedski problem. Obično su oboljenja kože, kao i problemi sa plućima, povezani sa zmijama, odnosno više sa obožavanjem zmija. Za to postoji mnogo rituala ili propisanih metoda. O tome možete saznati više ako odete u hram zmije. U Indiji smo uvek obožavali zmije. Povezani smo sa Naga Lokom i to je deo našeg života. U svakoj kući ili imanju postojao je deo sličan šumi i to su nekada bili zmijski hramovi. Nije bilo mnogo rituala i tamo su se odvijale puđe. Upalili bi lampu i jednom godišnje izveli malu puđu. Ali pristup je u osnovi bio: “Ostavite nas na miru. Ne dirajte naše okruženje, mi ćemo vas ostaviti na miru.” Danas se dešava da previše uzurpiramo prirodu, uništili smo šume i uzeli zemljište svim drugim bićima, tako da nisu samo zmije ugrožene. Mi smo zapravo uništili sva staništa svih bića. Zašto tigrovi i lavovi sada dolaze u gradove? Divlji slonovi ulaze u gradove. Zašto? Zato što su njihova staništa uništena. Sve utiče na nas na energetski način. Brojne neosetljive stvari koje smo učinili kao ljudska bića utiču na sve nas, i zmije su deo toga. Duboka povezanost i stanje “živi i pusti druge da žive” je potpuno poremećeno. Uništili smo i iskoristili za naše sebične potrebe sve što je moguće. I nikada nismo brinuli. Napravili smo vile, vodili ratove i na neki način uništili tapiseriju suživota sa prirodom, i to danas utiče na nas.

Međutim, ako želite da znate ne duhovnu, već terapeutsku stranu, rekao bih da treba da razgovarate sa nekim ajurvedskim lekarom ili astrologom. Oni će vam tačno reći šta je uzrok.

mohanji-quote-living-freedom
Mohanđi govori o slobodi života
Čak i najjači i najduži konopci emocija ne mogu da vežu oslobođenu osobu ni za šta i ni za koga na Zemlji. Oslobođeno postojanje je nepobedivo.

P: Napadnut sam od strane negativnih sila kao što su entiteti i duhovi. Zašto sam podložan negativnim silama? I kako se mogu svakodnevno štititi?

M: Ovde nije pitanje zašto. Mogu ovo objasniti jednom rečju i reći da je ovde u pitanju konstitucija koja privlači.

Naša konstitucija je ono što privlači bića ka nama, bilo da su pozitivna ili negativna. Onda, kako da se zaštitimo? Najbolji i najsnažniji način je ispevavanje mantri. Ako ponavljate Gajatri mantru svakog dana sa punom koncentracijom, povezujući se sa srčanim centrom ili centrom u predelu stomaka, to će vas ukloniti od svih negativnosti. Postaćete veoma jaki iznutra. Lampa mora da svetli veoma snažno kako biste postali veoma dobro zaštićeni. Ako ispevavate Gajatri:

Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ

tát savitúr váreṇyaṃ

bhárgo devásya dhīmahi

dhíyo yó naḥ pracodáyāt

1008 puta sa dubokom koncentracijom, rano ujutro, između 3 i 6 časova, videćete drastičnu razliku. Isto tako, postoji mnogo različitih mantri i mantri koje su korisne za samozaštitu. Sve je to dobro. Što je više puta ispevavate, postajete energičniji i vaša aura postaje jača. Ništa vas ne može dotaknuti.

mohanji-quote-practicing-positivity-20
Mohanđi govori o praktikovanju pozitivnosti
Slažem se sa izuzetnim budističkim učenjem koje nalaže da svako ko govori koristi 3 filtera za svaku rečenicu koju izgovara. DA LI JE TO ISTINA? DA LI JE TO NEOPHODNO? DA LI JE TO LJUBAZNO? Ja bih voleo da dodam još jedan filter ako mogu. DA LI JE TO ISKREN IZRAZ TVOJE NAJVIŠE MOGUĆNOSTI? Ova tri filtera pomažu u očuvanju mnogih odnosa i mnogih neželjenih emocija života. ŽIVOT JE ONAKAV KAKVIM GA UČINIMO.

P: Šta je dobar metod za uravnoteženje pet elemenata i tri doše u našem telu? Da li je obavljanje Surja Namaskar (Pozdrav Suncu) svako jutro dobra praksa za to?

M: Surja Namaskar je definitivno dobra praksa. Takođe, pranajame – Nadi šodan, Anapanasati, kao i razne vrste pranajama koje praktikujemo u našim meditacijama će pomoći. Gde god da vršimo meditaciju Moć čistote postoje određene tehnike disanja, kao što je disanje u pet brzina, koje se praktikuju. Ako to vežbate, obično se sve usklađuje. Tako će i pranajama i Surja Namaskar zajedno biti veoma dobar način da se izbalansiramo.

Osuda dece

P: Zašto toliko osuđujemo našu decu? Kako da osiguramo da ne koristimo svoj um, koncepte i rasuđivanje sa našom decom?

M: Zato što sebe osuđujemo. Sve počinje od nas. Sve naše emocije, raspoloženja, osećanja, sve počinje sa nama. Nismo se potpuno prihvatili. To je razlog zašto sudimo drugima. Ne samo deci, mi sudimo svakome – mi osuđujemo gurua, Boga, metode, kritikujemo sve; sve to jer se nismo prihvatili. Treba da zapamtite jednu reč: prihvatanje. Prihvatanje samog sebe. To je suština toga. Ako prihvatite sebe, sve ostalo je u redu. Onda ćete živeti i pustiti druge da žive. Nećete nikoga osuđivati. Sve što se događa u nama i oko nas ima razlog. Ne možete stalno pitati zašto. Pojaviće se stanja u kojima možda nećete razumeti zašto se neke stvari događaju, ali postoji razlog. Bez uzroka nema posledice. Svaka posledica ima uzrok i ako postoji posledica bez uzroka, to definitivno nije u ljudskom svetu, jer mora biti potpuno natprirodna stvar ili nešto slično. Čak i tada, osećam da uvek postoji uzrok pre posledice. Pa zašto uopšte osuđujemo? Zato što smo stekli naviku da sudimo sami sebi. Sve vreme osuđujemo sebe i to je razlog. Koliko smo prihvatili sami sebe? To je osnovno pitanje. Ako je prihvatanje apsolutno, neće biti osude.

mohanji-quote-true-nature
Mohanđi govori o našoj pravoj prirodi
Emocije koje nas povlače niže trebalo bi posmatrati kao bolesti našeg postojanja. Bes, mržnja, ljubomora, neprijateljstvo, svađe, osveta i diskriminacija po bilo kom osnovu, doprinose našoj slabosti. To konačno dovodi do krivice i bola. To čini naš život jadnim. Naša prava priroda je bezuslovna ljubav. Živite je. Usudite se da budete primer.

Borite se protiv depresije sa jasnim ciljem

P: Kako da savetujemo ljude koji pate od depresije, ali koji možda nemaju sklonost ka duhovnosti? Teže je ako su te osobe povezane sa nama, ili ako su iz iste porodice.

M: Za lečenje depresije ili savetovanje nekoga ne morate uopšte uključiti duhovnost. Duhovnost je u osnovi vaš odnos sa vašim duhom, što znači vašu vezu sa duhovnim aspektom, aspektom svesti. To ovde nije važno. Antidot depresije je JASNA SVRHA. Ako podstičete osobu, to se mora desiti kada počnu simptomi. Kada je čovek užasno depresivan i kada je u pitanju droga i sl., veoma je teško oživeti ih. Međutim, kada neko tek počinje da razvija simptome depresije i postavlja pitanja kao što su: “Zašto da živim?” ili “Koji je razlog mog postojanja?”, odmah ih preusmerite na veći uzrok. Važno je postaviti veliku svrhu, a ne samo stvaranje porodice ili zaljubljivanje ili venčanje ili rađanje dece. To su manje svrhe.

Umesto toga, trebalo bi da bude svrha u kojoj ostvarujete pozitivnu razliku u društvu oko sebe; ona u kojoj vi donosite toplinu i svetlost u svetu. Trebalo bi da bude stvarna, prirodna i da ima veću posledicu.

Dakle, antidot za depresivno stanje je jasna svrha. Ne treba vam duhovnost u ovome. Možete uputiti ljude ka pokretima kao što su briga o napuštenoj deci ili napuštenim starim ljudima i slično. Postoji toliko mnogo pitanja u društvu kojima se mogu priključiti i koja će im doneti svrhu. Kada se svako jutro probude, treba da osete: “Hej, imam nešto da radim danas.” Kada se to dogodi, automatski će biti srećni, oni će izaći iz depresije. Pravi cilj nam uvek daje polet i inspiraciju. Trebali bismo ih nadahnuti. Ne možete ih svaki put inspirisati.

mohanji-quote-purpose-re-invent-yourself
Učinite vaš život svrsishodnim. Vi MOŽETE.
Ponovo se stvorite. Vi MOŽETE. Ne dopustite da proteče vreme i kajanje u danima koji slede. Svaki momenat je dragocen. Nikada se neće ponoviti.

Kako naći muža

P: Ne mogu naći muža i osnovati porodicu. Zašto je to tako?

M: Zapravo, ti si prava srećnica. 🙂 Mogu da vam odgovorim jednom rečenicom: ako ne možete naći muža, to je verovatno povezano sa karmom. Ipak, zamislimo ovu situaciju da vam kažem :-), ne shvatajte ozbiljno, ja samo pokušavam da objasnim situaciju na neki komičan način.

Zamislite da ste imali muža koji vas je tukao i vaša jedina molitva Bogu je bila: “Molim te, Bože, odvedi ovog momka od mene” ili “Više ne moram imati muža”.

Šta se dalje dešava? Taj život je već određen jer imate muža koji vas tuče. Vaš sledeći život se dešava i na vašu molitvu je odgovoreno. Trebalo je čitav život da se odgovori na vašu molitvu! Dakle, u ovom životu nemate muža. Sada se molite: “O, Bože, daj mi muža!” Tako da taj čovek još uvek čeka da dođe tebi 🙂 i nastavi sa svojim putovanjem – ne tvojim putovanjem, njegovim putovanjem.

Šalim se, molim vas, ne shvatajte to ozbiljno, ali shvatite da uvek postoji razlog za sve, a uzroci su obično molitve ili duboke želje iz prošlog života. To je obično slučaj. Osoba koja je bila u ekstremnom siromaštvu žudi za novcem, i u narednom životu ona postaje bogata. Jer u tom životu nije bilo moguće, po karmičkoj konfiguraciji.

mohanji-quote-stable-awareness
Mohanđi govori o stabilnoj svesti
Budite srećni sa onim što ste dobili u životu. Pustite i druge da dobiju svoj deo. Žudnja za tuđim sledovanjem izaziva boli i razočaranja. Zadovoljstvo je nusproizvod stabilnosti svesti; ono je rođeno iz zahvalnosti za ono šta imamo.

P: Kako razviti svest?

M: Da bi razvili svest, trebalo bi da se zapravo povežete sa sobom. Sve mora početi od vas samih. Kao što sam ranije rekao, vaše misli, reči i dela, sve treba uskladiti i sve treba povezati sa svešću. To znači da se ponašate, činite stvari i izražavate sebe u ovom svetu na različite načine i sve treba uskladiti. To će vas dovesti do povećanog poverenja u svoje aktivnosti. Ako ste potpuno rasejani, vaše misli su razbacane, um je razbacan svuda, vaše aktivnosti su raspršene, i da ih sjedinite biće vam potrebno mnogo vremena.

Dakle, šta god radili, radite to sa koncentracijom, radite to sa posvećenošću, kao obožavanje, i onda možete razviti sve više i više samopouzdanja.

P: Bagavan Satja Sai često kaže “završiti igru” – bilo da je to sport, život ili najteža stvar. Šta je sa završetkom igre u duhovnosti? Možete li rasvetliti ovo?

M: Završiti igru znači ispuniti je do kraja. Šta god da radite, dovršite. Ne ostavljajte repove. Nisam ranije čuo tu izjavu, pa samo nagađam. Ono što bi Bagavan verovatno mislio je da šta god da počnete, završite ga lepo, najbolje što možete. Ne ostavljajte repove jer kad god ih ostavite, tražite novu inkarnaciju. Zato uradite sve što možete i zaključite. To je ono što je on verovatno mislio.

mohanji-quote-no-procrastination
Mohanđi priča o neodlaganju
Vreme nema milosti. Ono sve menja. Život bez kajanja je divan život. Razmislite o tome.

P: Da li je moguće da se stručnjak za energiju iz Šambale poveže sa Mohanđijem kao izvorom isceljujuće energije?

M: Pa, povezivanje sa Mohanđi energijom je prirodno. Mislim da se većina ljudi povezuje. Koliko najbolje možete koristiti to, zavisi od čistote vaše veze. Ako su vaša aktivnost i veza čiste, drugim rečima, da su namenjene čistoj i dobroj svrsi, veza će biti dosledna. Sa druge strane, ako se veza koristi za nečistu svrhu, kao što je nanošenje štete nekome ili ružne reči ili ogovaranje, to neće uspeti. Zbog same energije, tok je na putu čistote. Izvor je čist.

Zato će vaša veza zavisiti od toga koliko su čiste vaše namere. Ako su vaše namere čiste, veza će se desiti, veza će uvek ostati.

mohanji-quote-samadhi
Mohanđi govori o samadiju
Miran um ima svoje korenje na nemanju očekivanja i potpunom prihvatanju.

P: Odsustvo uma ili Nirvičara samadi – kakav je njihov odnos sa samospoznajom? Da li su ta stanja međusobno povezana?

M: Zamislite da je vaš um kao reflektor. Kao da vidite kišobrane koji reflektuju određene frekvencije, određene talase u nebo, satelite, satelitske prijemnike i slične stvari. Zamislite da je ovo kao projektor. Misli se projektuju kroz projektor u ovaj svet. A kada se misli ne dešavaju, ovaj projektor ostaje onakav kakav je. Kada su misli potpuno izbrisane, ne postoji izvor misli, onda taj projektor ostaje onakav kakav je i propada, tj. gubi svoju važnost. To stanje je stanje oslobođenja. Odatle se ne vraćate, jer ne postoji izvor – izvor ne daje nikakvu vibraciju – nema misli. Kada se ne događaju nikakve misli, nema koristi od projektora. Nema podataka koji dolaze u projektor za projektovanje u ovaj svet. Tada će se cela ova projekcija zaustaviti i projektor će ostati nevažeći. I u tom kontekstu se oslobođenje stabilizuje. Odatle pa nadalje, to je poništenje, praznina. Šta god da ste akumulirali, to se poništava, onda je to potpuno rastvaranje.

mohanji-quote-samadhi-2
Mohanđi govori o samadiju
Ljubav je izraz mirnog uma bez napora. Svi ostali izrazi su reakcije na okolnosti.

P: Što više raste vibracija Zemlje, to je imuni sistem ljudi sve gori, na primer pate od alergija na svakodnevne stvari. Šta je rešenje?

M: Naš raskid sa prirodom je glavni uzrok svega ovoga. Priroda je uvek imala ravnotežu. Ako pogledate celu prirodu, biljni svet i životinjski svet, svi su međusobno povezani i samoodrživi. Međutim, nas ljudi ima u prevelikom broju (7,5 milijardi) i osvojili smo svaki aspekt Zemlje: vazduh, vodu, zemlju – zahvatili smo svaki nivo. Ovo je stvorilo ogromnu neravnotežu i ta neravnoteža je dovela do topljenja leda, promene temperature u svetu i paralize ekosistema; sve ovo je povezano sa našim “preteranim postojanjem”, našom dominacijom.

Glavni razlog za naše bolesti je naš neosetljivi način života. Hrana koju konzumiramo, emocije koje konzumiramo, znanje ili informacije koje konzumiramo – sve to utiče na naš uobičajeni životni proces.

Rešenje je da se POVEŽETE SA SOBOM, da imate manje potreba, nemate pohlepe, da delite više i dajete više, tako da šta god da ste, možete biti samozadovoljni, tj. faktor zadovoljstva će biti veoma visok. Na tom nivou možete se odvojiti od mnogih stvari koje vas prisiljavaju, u društvu koje nas prisiljava na tu vrstu postojanja. Možemo se malo povući i to će nam dati više stabilnosti.

mohanji-quote-peaceful-with-yourself
Kad ste mirni sa sobom, mirni ste i sa univerzumom.
Mohanđi

KOLEKTIVNA SVEST je potrebna za veću promenu u svetu. Moramo imati kolektivnu svest. Čitava generacija treba da oseti da nam je potrebna harmonija. Moramo živeti zajedno. Treba nam harmonija. Kada umremo, ne možemo poneti ni kamičak sa sobom. Ovo shvatanje bi trebalo da bude veoma, veoma jasno svima od detinjstva, od školskih dana do smrti. Uvek treba da zapamtimo da ništa ne nosimo kada umremo. Došli smo praznih ruku, odlazimo praznih ruku, i sve što mi naizgled stičemo je privremeno. Zamislite četiri generacije unazad u vašoj porodici, da li se sećate tih ljudi? Na primer deda vašeg dede? Ili njegov otac? Mi ih se ni ne sećamo. Mi ih ne poznajemo, čak ni njihova imena mnogo puta! Ne znamo odakle su došli, kojim emocijama su se nosili, koliko zemlje su osvojili, koliko su imali imovine… Ništa od toga nam nije važno jer je naša stvarnost sve što imamo na raspolaganju danas.

Ovo je naše postojanje, četiri ili pet generacija kasnije, ko će nas pamtiti? Ovo shvatanje bi trebalo da bude veoma jasno kako bi pohlepa bila uklonjena. Kada se to dogodi, stvari su u redu; vi ćete početi da doživljavate harmoniju. Možemo živeti zajedno, deliti ono što imamo, voleti više nego što mrzimo, ne moramo se takmičiti ili porediti, prihvatićemo slabosti i snage ljudi, pustite sve neka bude. Jer, zašto kritikujemo nekoga? Zašto gledamo samo na slabosti ljudi? Svi, čak i deda našeg dede, imali su slabosti. Svi ljudi imaju slabosti. Mi imamo slabosti. Mi imamo svoje potrebe i pohlepu i svoje emocije. Pustite sve na miru, jer to čini ljudski život.

mohanji-quote-being-oneself
Mohanđi govori o “biti svoj”
Samopoštovanje se spontano materijalizuje uz svest o našoj jedinstvenosti kao kompletne inkarnacije.

Sa tom svešću vi preduzimate sledeći korak. Biće stabilnije, biće veoma mirno, a onda ćete videti mnogo tegoba koje će vas napustiti. Zarobili smo i osvojili i zadržali bolesti zbog našeg emocionalnog nereda. Ovo će početi da se rasipa. Naši koncepti, naše ideologije, naše moralnosti, proces razmišljanja, sve ove stvari utiču na nas i nismo u stanju da izađemo iz njega. Zato kažem da moramo početi razmišljati drugačije, prihvatiti stvari drugačije. Štaviše, prestanite da mrzite. Ništa nemojte mrzeti. Nikoga nemojte mrzeti. Takođe, koristite svaku sposobnost da volite. Ako ne možete da volite, bolje se odvojite, ne počinjite da bacate kamenje ili se borite, jer kada bacate kamenje, vi ste povređeni više od druge osobe. Negativnost utiče na vas kada „trenirate“ negativnost; utiče na vas više nego na drugu osobu tako što to sve uzrokuje bolesti, alergije, osećanja. A kada imamo duboku iritaciju iznutra, ona dolazi kao i iritacija kože. To je vidljivo na koži. Uvek je tako. Kada nemamo ispravan san, kada smo ugušeni životom, to utiče na nas na taj način. Sve ovo utiče na nas. Ovo je važno razumeti.

mohanji-quote-awareness-through-acceptance
Mohanđi govori o svesnosti kroz prihvatanje
Svaki događaj ima istoriju. Svaki događaj ima razlog. Svaki događaj ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Ako jasno razumemo ovu istinu, nikada nećemo osuđivati sebe i druge.

Mohanđijeva poruka svima, naglašavajući prihvatanje

Uvek zapamtite ovo – prihvatanje sebe ne može biti kompromisno. Morate prihvatiti sebe i to je duboka poruka koju bih vam želeo dati. Ako ne prihvatite ništa drugo, to nije važno, ali morate prihvatiti sebe. Ako se to ne dogodi, jedan životni vek će se izgubiti. Dakle, nastavite sa tim, vežbajte prihvatanje. Kad ste besni, gledajte na sebe kao na ljutu osobu, ona nestaje. Kada se osećate tužno, pogledajte sebe kao tužnu osobu, ona će nestati. Kada ste srećni, pogledajte sebe kao srećnu osobu, a to takođe nestaje. Sve dolazi i odlazi. Šta god dođe, otići će. Šta god se rodi, umreće. Iskoristite ovaj život da se ispraznite. Ne bi trebalo da bude galame. Ne bi trebalo da postoji mržnja. Ne bi trebalo biti neprijateljstva. Ne budite grubi sa ljudima, ne budite grubi sa sobom. Uvek volite, uvek se povezujte sa sobom i BUDITE SREĆNI! ŽELIM VAM VELIKU SREĆU, ŽELIM VAM ODLIČAN USPEH. Hvala vam.

 

mohanji-quote-citizens-of-each-nation-contribute
Pravi građani svake nacije bi trebalo da razmotre šta su doprineli svojoj naciji pre nego šta su dobili od nje. Rođenje nije i pravo stečeno po rođenju.
Mohanđi

Originalni tekst možete pročitati ovde.

Prevela: Biljana Kiprovski
Lektorisala: Dejana Vojnović
Uredila: Staša Mišić

Podelite ovu objavu

X