Mohanđi o Šivi i Šivaratriju

Šiva je ogromno prostranstvo. Šiva je stanje. Šiva je sve. Šiva je ono manifestovano i nemanifestovano.

Om Namah Šivaja.

Namaste

Dobro došli na božanski dan Šivaratri, najveličanstveniji od svih dana, posebno onih posvećenih obožavanju boga Šive. Kad kažem “obožavanje”, to se više odnosi na priznavanje, razumevanje ili čak prepoznavanje nečeg nedokučivog. Mi to ne možemo spoznati, mi o tome ne možemo čak ni razmišljati, ni pojmiti, toliko je to veliko. Ovo govorim jer Šiva definitivno nije osoba. Šiva je ogromno prostranstvo. Šiva je stanje. Šiva je sve. Šiva je ono manifestovano i nemanifestovano. Zemlja je u suštini veoma malena planeta u celom kosmosu, svim galaksijama, kreiranom univerzumu. Zemlja je veoma mala, a zemlju čini izuzetno mali deo onoga što nazivamo ljudima. Ima 7,5 milijardi ljudi, a pošto smo rođeni kao ljudska bića, počeli smo sebe da prepoznajemo kao ove identifikacije, tačnije rečeno, da se identifikujemo kao individue, prestali smo da razumemo ogromno prostranstvo, tj. Kreatora, Tvorca, suštinu u nama.

Juče sam pričao o Šiva principu (Šiva Tatva) sa nekim ljudima i zapisao sam nekoliko pojedinosti koje ću pročitati. Ovo će odrediti veličinu i dati jasno razumevanje.

Kažem ISTINSKI jer ISTINSKI, ili najistinskiji, ili pravi istinski je Šiva. Ne postoji ništa što je više istinsko od Šive. Molim vas, razumite da Šiva nije biće, nije forma. On je izvan svega. On je kreiran univerzum i onaj koji nije kreiran ili beskonačni univerzum koji ne može imati nikakav početak ni kraj. Tačnije rečeno, on nema nikakav početak ni kraj.

ISTINSKOM nije potrebno prikazivanje. ISTINSKOM nije potreban zvuk, boja, miris ili komunikacija. ISTINSKI ne zavisi od prostora, vremena, događaja ili iskustava. ISTINSKI je nevezan. ISTINSKI je večno nezavisan. ISTINSKI je uvek slobodan. ISTINSKI je ono što zovemo Šiva. Taj deo njega u nama se naziva Duša. Duša (ili Atma) i Šiva su jedno. Obe dimenzije su večne.

Viši od najvišeg, veći od najvećeg, prostraniji od najprostranijeg, čvršći od najčvršćeg, dublji od najdubljeg, ravan od najravnijeg, teži od najtežeg, lakši od najlakšeg, tih izvan tišine, blažen izvan sreće. Nepristrasan izvan savršenstva, nepoznat i nepristupačan sadržaju ljudskog uma, a to su um, ego, intelekt zajedno, večno oslobođen postoji onaj istinski, nedokučivi Šiva.

Šiva je izvan objašnjenja, pojma, razumevanja, ili čak svesnosti. Šiva je Izvan. On se ne može ni sa čim uporediti, on nema granica, on je izvan dimenzija. On je iskustvo u kojem se onaj koji kroz to iskustvo prolazi potpuno poništava.

To je Šiva.

On je ono od čega je sve napravljeno. On je ono od čega sve zavisi. On je Izvor, rešenje i rastvaranje. On je osnovni život u svim kreacijama. To je Šiva. On je kretanje i nepomičnost, on je besmrtan u svemu smrtnom, on je ogromno prostranstvo u svemu ograničenom, on je Otac, Izvor. On je nepristrasan posmatrač. On nema ni početak ni kraj. On nikada ne počinje i nikada se ne završava. To je Šiva.

On je Izvor uma, ali ipak nije um.

On je Izvor želja, ali ipak nema želja.
On je Izvor zvuka, ali je ipak nečujan.
On je Izvor elemenata, ali ipak ne zavisi od njih.
On je Izvor vremena, ali je ipak bezvremen.
On je ceo prostor, ali ipak nedokučiv prostor bez prostora, potpun i ispunjen, izvan ispunjenosti.
On je duša vatre, vode, vazduha, zemlje, prostora, sunaca  i galaksija, ali ipak je nezavisan od svih njih.
On nikad niti daje niti uzima.
On nikad nije rođen niti će umreti.
On je širenje, blaženstvo i lepota.
On je neobjašnjiv.
On je Šiva.

Šivaratri

Onda, šta je Šivaratri?

To je određeni momenat kad nam ljudi, skupina planeta, pozicija planeta, daju vreme, suptilnost da se povežemo sa nečim što ne može biti definisano nikakvim rečima. Stoga, Šivaratri je dan kad se prakrti (priroda) povezuje sa puruša (Vrhovnom dušom). Vrhovna duša je izvor prirode, a priroda zavisi od Vrhovne duše, ali Vrhovna duša ne zavisi ni od čega.

Dakle, mi kao inkarnacije, kao jedinice pokušavamo da se povežemo sa prostranom svešću koja je Izvor svega, ali nema ništa ni sa čim. Ovaj podsetnik je suština Šivaratrija.

Maha Šivaratri je značajan dan da se setimo, podsetimo kroz mantranje, kroz osećaje, kroz iskustvo, kroz svesnost, šta smo zaista. Mi smo suština ili, drugim rečima, suština u nama smo ISTINSKI mi, a to su vreme, dan, određeni raspored koji nam pomažu da se povežemo sa najsuptilnijim aspektom sebe i da kroz taj najsuptilniji aspekt doživimo, shvatimo Šivu, ogromno prostranstvo. On je prostraniji od najprostranijeg, on je dublji od najdubljeg, on je ISTINSKI. Jedino ISTINSKO je Šiva. Opet vam govorim da Šiva nije ljudska forma, on nije forma, on je čista energija, sjajnija od milion sunaca. Mi ga čak ne možemo ni definisati. Ne možemo ga čak ni osetiti niti mu svedočiti, nemamo te sposobnosti. Naše sposobnosti za opažanje su um, intelekt i ego. Oni su suviše slabi ili neadekvatni da bi se razumeo Šiva. U isto vreme mi moramo da ih koristimo, ili da ih objedinimo kao jedinicu. Telo, um, intelekt, ego, duh treba da idu zajedno kao jedna jedinica, jedan mikrokosmos, da bi se iskusio makrokosmos, ono najveće, Vrhovna svest. Međutim, ne zaboravite da Vrhovna svest postoji u nama kao deo našeg postojanja i TO je upravo ono sa čim se povezujemo.

Ukratko, sve što treba da radite za vreme Šivaratrija je da mantrate iznutra Om Namah Šivaja ili Om Hrim Namah Šivaja, kako biste izbalansirali Šivu i Šakti. I koncentrišite se na svoj srčani centar, tu dovedite energiju, fokusirajte se na to. A možete postiti, raditi abišek Šive lingam (posipanje vode preko Šiva lingama) uz mantranje. Takođe, možete ući u duboku meditaciju, ispaštanjem. Ovo sve služi da vas dovede do vas samih.

Dakle, Šiva ste vi. Šiva nije odvojen od vas. I nijedna individua se ne može nazvati Šivom, jer je Šiva ogromno prostranstvo. Svi, sva tela su ograničena, tako da ne možemo ograničenost nazvati ogromnim prostranstvom ili neograničenošću. Ipak, u nama postoji taj element koji je neograničen, a to je Duša. Duša je jedina koja je besmrtna, istinska, večna. Zato, ako duboko razumemo Dušu, razumemo Šivu.

To je povezivanje sa nama samima, dan za povezivanje sa samim sobom, dan da dovedemo sebe u unutrašnjost i da se stabilizujemo. Tišina je Šiva. “Tišina” znači da Šiva nema želja. Želje donose misli, misli donose kretanje, misli stvaraju relativnost, vreme, prostor… a Šiva nema ništa s tim. Šiva je platforma na kojoj se sve to dešava, ali u isto vreme on nema ništa s tim.

Skoro kao što na našem telu ima bezboroj mikroorganizama, tu bezbroj bića živi. Mi njih čak nismo ni svesni. Ali, ako kožu stavite pod mikroskop, verovatno ćete moći da vidite mnoga bića kako po koži šetaju, ona tu žive. Ipak, kao telo, kao inkarnacija, mi čak nismo ni svesni da ona postoje na našem telu.

Isto tako, ogromna Svest i kreirani univerzum, kreirani svet koji je kao mala čestica prašine, ili kamen u celom prostranom okeanu, taj okean čak ni ne zna, ni ne oseća da kamen postoji. Tako slobodan, tako nepristrasan je okean. Tako slobodan i tako nepristrasan. On čak ni ne zna, on ne mora da zna, on ne zavisi od kreiranog univerzuma. Dakle, to je svesnost koja nam je potrebna za Šivaratri.

Želim vam predivan Šivaratri i predivno spajanje sa gospodom Šivom. Šiva nije gospod, Šiva je stanje. Šiva je iskustvo. Rekao sam “Gospod Šiva” da biste se fokusirali na nešto jer je umu potrebno nešto na šta će se fokusirati. Zato koristim reč “gospod”. Međutim, molim vas, nikad ne zaboravite da to nije personifikacija. To je stanje, to je svest.
Om Namah Šivaja.

Originalni tekst možete pročitati ovde.

Lektorisala: Dejana Vojnović
Prevela i uredila: Staša Mišić

Podelite ovu objavu

X