Moje duhovno putovanje i transformacija

Autor: Lizet Botši Šild, Švajcarska

Moje ime je Lizet Botši Šild (Lisette Bötschi Schild). Živim sa suprugom u mestu Utikon am Ze, koje je na nekih 20 minuta vozom od Ciriha u Švajcarskoj.

DSCN2792

U oktobru 2016. Bramariši Mohanđi je povodom inauguracije posetio ašram Somaskanda, koji se nalazi u planinama blizu mesta Fideris. Fideris je nedaleko od Kolstersa i Davosa u kantonu Graubunden. Osetila sam spontanu povezanost sa Mohanđijem iako nisam sa njim lično razgovarala.

U oktobru 2017, prilikom kućne posete prijatelja u Rihtersvilu, imala sam priliku da ga ponovo sretnem, a nakon nekoliko dana da ponovo u ašramu Somaskanda prisustvujem satsangu. Na putu do kuće sam povezla prijateljicu Meret. Usput smo delile utiske sa satsanga i sasvim spontano odlučile da se prijavimo za ritrit na Borskom jezeru, koji se održavao u periodu od 16. do 21.11.2017.

Od prvog satsanga na Borskom jezeru sam se osetila potpuno prihvaćeno i voljeno od strane Mohanđija i njegovog tima, tokom vežbi joge ili bilo koje druge aktivnosti. Tokom celog ritirita sam imala utisak da se kupam ljubavlju. Jasan i prirodan način Mohanđijeve komunikacije sa nama je učino da se opustim, budem ono što jesam iz trenutka u trenutak.

Prilikom našeg prvog kontakta rekao je: „Uvek ću biti sa tobom.” Od tada sam u to uverena i znam da je uvek sa mnom.

Moje duhovno putovanje

Posle nekih 15 godina prakse Zen meditacije sa učiteljem, tokom Sešina (pet dana meditacije u tišini) sam iskusila da nema nikoga i ničega, da nema forme i oblika, samo postojanje. Ovo je potpuno promenilo moj pogled na život. Bezobličnost je esencija svih oblika, može da zauzme bilo koji oblik i u svakom je obliku, kao što slika ili statua predstavljaju božanski aspekt ili idola.

hanuman-ji-brass-statue

U ašramu Somaskanda u Fiderisu, u Švajcarskoj se nalazi divni tamni idol boga Hanumana visok oko 40 centimetara. Kada pogledam u ovog boga Hanumana, njegove oči pune ljubavi, osećam toplinu, mekoću njegovog izraza kao i ogromnu ljubav. Kada god sam u prilici, posle Puđe, odem i pozdravim boga Hanumana i porazgovaram sa njim. Bramariši Mohanđi mi je dao mantru za svakodnevnu vežbu posvećenu Hanumanu.

Kada smo slobodni od očekivanja i koncepta, prisutni i otvoreni, bez misli, možemo da iskusimo božansko u svemu, u prirodi, u slušanju muzike na koncertu kao i u sred velike buke.

Tokom satsanga sam se povezala sa mnogo toga čemu nas je Mohanđi učio što mi pomaže da sve to zapamtim, vežbam i primenjujem svakodnevno. Kao na primer, da uvek razmišljam i gledam na stvari pozitivno, da ne dozvolim da negativnost preovlada i mnoge druge korisne uvide u vezi sa umom, impresijama i konceptima.

Sada kada sam kod kuće, često posećujem Mohanđijev sajt, čitam ili slušam njegova predavanja i osećam njegovu milost i ljubav. Dovoljno je da samo pomislim na njega i odmah osetim njegovu bezuslovnu ljubav, ohrabrenje da volimo sebe sa svim vrlinama i manama. Spoznajte svoju tišinu.

Puna sam zahvalnosti prema tebi Bramariši Mohanđi, volim te.

DSC_5222

 

Iskustva i promene u mom životu nakon kontakta sa Bramarišijem Mohanđijem

Nakon što sam se vratila kući sa novembarskog ritrita sa Mohanđijem, osećala sam se tako blagosloveno i prepuno milosti, ljubavi i zahvalnosti. Osećala sam se potpuno ispunjeno iznutra, i trebalo mi je vremena da sve to svarim, usvojim i primenim. To je sada, izgleda, postao stalan proces.

On što se promenilo u mom životu nakon što sam upoznala Mohanđija jeste da je sve postalo nekako naglašeno. Dobro sam povezana sa sobom i moj život teče kao reka.

Poslednje nedelje pre Božića obično se održava Božićni koncert u maloj crkvi pored reke u Cirihu. Sedela sam na klupi ispred i čekala supruga i neke prijatelje, u tišini se zahvaljujući na milosti što mogu da prisustvujem tom koncertu. Odjednom, neka mlada žene se zaustavila ispred mene i dala mi mali poklon. Rekla je da me je videla kako idem prema crkvi i pomislila da bi bilo bilo lepo da mi da poklončić. Bila je to čokoladica sa Isusovim blagoslovima. Žena je nakon toga otišla. Još jednom sam se osećala prosto obasuta ljubavlju i milošću. Zatim su moj suprug i prijatelji naišli pa smo otšili u crkvu i uživali u predivnom koncertu sa horom i solistima.

Moj suprug i ja volimo klasičnu muziku i često idemo na koncerte, a ponekad pozovemo i prijatelje. Imam prijateljicu koja je veoma bolesna. Prošlog oktrobra, iz vedra neba, ustanovljeni su joj rak kostiju i leukemija. S obzirom na to da je instruktorka joge, morala je da otkaže sve časove koje je zakazala do kraja godine. Pitala me je da li bih išla s njom kod onkologa u Cirih i da li bih joj pomogla nakon toga da se preseli u starački dom.

Naš odnos se od tad produbio. Ona je veoma duhovna osoba, i možemo da podelimo mnogo toga. To je veliki blagoslov i milost za nas obe. Krajem februara je bila veoma slaba i iscrpljena te se odlučila za palijativnu negu. Posećujem je dva ili tri puta nedeljno, kako ona želi.

Svakog dana čitam Mohanđijeve objave na sajtu i deo sa pitanjima i odgovorima. To me inspiriše i takođe mi pomaže u trenucima kad se borim sama sa sobom. Ponekad se osećam preplavljeno svime što zahteva svesnost, svest i primenu. Mnogo toga je novo za mene. A ipak, um se javlja osuđujući i kritikujući me. Tu postaje bitna ljubav prema sebi. Ali, ponekad se bojim da nisam u stanju da se nosim sa sviim time. U tom slučaju, rešenje je da se 100% prepustite i verujete. Ali nije tako lako prosto ugasiti prekidač!!!

Uz mnogo ljubavi i zahvalnosti Bramarišiju Mohanđiju,

Lizet Botši Šild

Prevele: Branka Stanojević i Tijana Sladoje
Lektorisala: Tijana Sladoje
Uredila: Staša Mišić

 

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na: iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu, ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

 

 

Podelite ovu objavu

X