Šiva Kajlaš Gajatri

dsc_0465

Dragocena mantra primljena na jezeru Mansarovar za vreme Kajlaš Jatre sa Mohanđijem

Hodočašće Kajlaš sa Mohanđijem 2017. održano je u julu, što se poklopilo i sa mesecom Aašada (po tradicionalnom hindu kalendaru) i periodom odmah posle Gurupurnime. Jedan od najznačajnijih momenata ovog putovanja bila je poseta svetom jezeru Mansarovar – jezeru koje je stvorio Bog Brahma i potoma ga manifestovao na Zemlji. Ovo jezereo se smatra oličenjem čistote i jedno je od najsvetijih vodenih površina na Zemlji. Zato se uranjanje u ovo jezero i pijenje vode iz njega smatra istinski posebnim za svakog pravog tragaoca. Ovakav čin postaje još značajniji kad se odigra u prisustvu Majstora povezanog sa Izvorom kao što je Bramariši Mohanđi.

Na većini hodočašća na Kajlaš, kad je u pitanju zaranjanje u Mansarovar, Mohanđi ide prvi. Obično ulazi u svetu vodu prvi i upućuje Svoje molitve kako jezeru, tako i planini Kajlaš. Cela grupa neprestano mantra “Om Namah Shivaya” dok upijaju energiju mesta.

dsc_0267
Bramariši Mohanđi tokom molitve nakon ulaska u Mansarovar

Ove godine, kad je Mohanđi počeo da zaranja, intenzivno je gledao u planinu Kajlaš i široko je raširio ruke tokom molitve.

Dok smo mantrali, iznenada nas je pogledao i izgovorio drugu mantru koja kao da mu je telepatski bila prenesena. Rekao je da je ponovimo nekoliko puta i onda je zatražio od cele grupe da mantra ovu mantru:

 “Om Tatpurushaya Vidmahe

Kailashanathaaya Dheemahi

Tanno Shankar Prachodayaat

Značenje:

Prepoznajem čisto bezoblično,

Kao formu Boga Kajlaša,

Neka me ta forma zvana Šankar prosvetli!

shiva-mount-kailash1
Bog Šiva na Kajlašu

Dok je grupa prolazila kroz svoje zarone i molitve, mantrali smo ovu mantra bez prestanka i u određeno vreme Bog Sunce nam se nasmejao i dao nam prvi jasan daršan svete planine Kajlaš. Osim toga, sunčevi zraci su se prelamali na snegu dajući Kajlašu zlatnu nijansu. Kasnije, dok je grupa odlazila do Mohanđija po blagoslove, on nam je rekao da mu je ova mantra data. On ju je podelio sa grupom tako da se prema njoj ophodimo kad prema dragocenom poklonu i shvatamo njen značaj.

Kasnije, kad se jatra završila, tražili smo tu mantru na drugim mestima da proverimo da li je već negde ima. Naše traganje nije urodilo plodom, što je ukazivalo na to da je ovo bila nova mantra data Mohanđiju od Kajlaša.

dsc_0501
Bramariši Mohanđi kod jezera Mansarovar sa planinom Kajlaš u daljini

Na Mansarovaru, Mohanđi je sa nama podelio još jednu važnu poruku vezanu za razvijanje ispravnog stava kako bismo bili pomoć i podrška drugima. Njegove posebne reči:

“Svi ste vi došli sa različitih mesta i sa različitom prošlošću. Ipak, primljeni smo otvorenih ruku bez bilo kakvog osuđivanja, predrasuda ili pristrasnosti, i dobili smo predivan daršan od Kajlaša. Na isti način, moramo da živimo svoje živote baš kao što nam je Kajlaš pružio dobrodošlicu. Ko god da dođe kod nas, koliko god da je negativan ili koliko god da je negativan njegov stav, treba da ode od nas ispunjen pozitivnošću i bezuslovnom ljubavlju, tj. ne treba mi da postanemo negativni, već umesto toga treba da uzvratimo pozitivnošću. Samo ako smo u mogućnosti da to uradimo, onda živimo Kajlaš u svojim životima. Tek tada svakodnevno zaranjamo u Mansarovar ispred Kajlaša u svojim životima. Ukoliko ovo možemo da uradimo, mi smo Kajlaš.”

Naša večna zahvalnost Bramarišiju Mohanđiju i Bogu Šivi za ove dragocene blagoslove tokom ovogodišnje jatre.

Originalni tekst možete pročitati ovde.

Prevela i uredila: Staša Mišić
Lektorisala: Tijana Sladoje

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Podelite ovu objavu

X