Sanskrit kao most koji povezuje Srbiju i Indiju

Izučavaoci i poštovaoci sanskrit jezika u Srbiji sastali su se sa profesorom dr Unikrišnom, 7. februara u Beogradu

Dr Jovan Deretić, istoričar, Dragoljub P. Antić i Slobodan Jarčević, izučavaoci i poštovaoci sanskrit jezika, sastali su se sa profesorom dr Unikrišnom, 7. februara 2020. u Beogradu. U opuštenoj atmosferi, uvaženi gosti srdačno su pozdravili profesora iz Indije, i naglasili da je uvek dobrodošao u Srbiji. Tokom susreta, razgovaralo se o mnogim sličnostima između sanskrita i srpskog jezika i njegove važnosti za naš narod, kao i povezanosti Srbije i Indije od davnih vremena, koja vuče svoje korene hiljadama godina unazad. Dr Deretić je pomenuo da je u istraživanjima otkriveno da 5000 reči imaju isti koren u srpskom i sanskritu. On je dodao da ime grada Inđija, koji se nalazi na 50 kilometara od Beograda, zapravo podseća sve nas na veze između naše dve zemlje. 

Zbog značaja sanskrita za Srbiju i u cilju daljeg širenja znanja o sanskritu, dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti ponovo organizuje ovakav kurs. Kao odlična najava za ovaj događaj biće organizovane tribine o sanskritu, kako bi javnost osetila bliskosti ova dva jezika, ali i kako bi se ovaj drevni jezik preneo današnjim generacijama. 

Dr Deretić iskoristio je susret da  profesoru Unikrišni pokloni svoju knjigu “Serbi narod i rasa”. 
 
Organizacija kursa sanskrita u Beogradu, kao i susret poštovaoca sanskrita u našoj zemlji sa profesorom i predavačima, potvrđuju da, pored toga što postoji ogroman broj literature pisane sanskritom poput poezije, drame, filozofskih tekstova, o astronomiji i matematici, što je neprocenjivo, direktan kontakt sa ovim govornim jezikom je nezamenjiv.
 

Podelite ovu objavu

X